Олег Гаваші: На Закарпатті робиться все, щоб опалювальний сезон розпочався вчасно

На 15 вересня до роботи в осінньо-зимовий період в цілому підготовлено 3027 будинків, відремонтовано 88,4 відсотка систем гарячого та 87,9 відсотка холодного водопостачання.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші
Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші

 Трохи краще до зими підготовлені котельні – 90,5 відсотка комунальних та 94,8 відсотка відомчих котелень. Капітально відремонтовано 38 котелень. Роботи продовжуються.
   Загалом до початку опалювального періоду в області передбачено підготовити 3403 житлових будинків, 867 котелень, 271,4 кілометра тепломереж, 31 центральний тепловий пункт, 47 водопровідних та 49 каналізаційних насосних станцій.
     Повністю до зими підготовлено та забезпечено вугіллям на опалювальний сезон всі шкільні (705) та дошкільні навчальні заклади (518) області. Готові до роботи в зимових умовах і 57 лікарень (96,6%). Переважна більшість цих закладів переведена на автономне опалення. 
      До зими готові й потерпілі від паводку райони. Зокрема, на Рахівщині та Тячівщині в деяких будинках було підтоплено котли автономного опалення, їх відновили.
    Протягом січня – серпня цього року рівень розрахунків споживачів Закарпатської області за послуги теплопостачання становив майже 94 відсотки.
      – У державному рейтингу по рівню оплати за природний газ за 8 місяців цього року (разом із підприємствами теплокомуненергетики) область займає 9 місце, що відповідає рівню – 102,9 відсотка (по Україні – 102,3%). Якщо ж не враховувати підприємства теплокомуненергетики, які напряму розраховуються з ДК `Газ України`, то середній рівень розрахунків області – 116,9 відсотка, – каже голова облдержадміністрації Олег Гаваші. – Бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, розраховуються у повному обсязі. Сімсот тисяч гривень боргують установи, що фінансуються з державного бюджету, – тобто структури Міноборони, МВС тощо. Але важелів впливу обласна влада на них не має.
       Проблема в тому, що разом із поточними розрахунками за природний газ споживачі області погашають заборгованість минулих періодів. Станом на 1 вересня 2008 року заборгованість споживачів області перед ВАТ ”Закарпатгаз” із врахуванням розрахунків попередніх періодів становить 5,1 млн. грн., зокрема найбільший споживач – населення – боргує 4,4 мільйона. В той же час постановою Кабміну передбачено областям субвенції з держбюджету на погашення різниці в тарифах, зокрема і на теплову енергію. Кошти зараховуються взаємозаліком. Враховуючи, що ДК `Газ України` в односторонньому порядку, без погодження з облдержадміністраціями, поточну проплату зараховувала у погашення боргів за минулі роки, зростав борг цього року. Тепер же ДК `Газ України`, як і минулого року, до мінімуму зменшує області ліміти природного газу. А на жовтень взагалі ще нема лімітів. Не укладено і контрактів. А це означає, що не тільки котельні не зможуть розпочати роботу, а й може бути припинена подача газу і тим споживачам, що мають індивідуальне опалення і вчасно розраховуються за спожитий газ.
      Закарпаття – специфічна область: у нас нема великих промислових підприємств, основний споживач – населення. На його долю та ще підприємств теплокомуненергетики, які також в основному надають послуги населенню, припадає відповідно понад 75 та 62 відсотки споживання газу. Причому ці обсяги зростають з кожним роком, адже у нас активно газифікуються населені пункти. Адміністрація неодноразово зверталася у Мінпаливенерго та НАК ”Нафтогаз України” з проханням збільшити області обсяги виділення лімітів. Однак нас не хочуть чути.
      Хочу підкреслити, що розрахунки населення і бюджетних установ області є найвищими в Україні. Парадокс в тому, що населення з ВАТ „Закарпатгаз” розрахувалось за 9 місяців цього року на 122,7 відсотка. Але в ДК `Газ України` розрахунок області вже чомусь опинився на рівні 97,6 відсотка (по Україні – 91,2 відс.). Куди ж поділися кошти? Це можна пояснити хіба бездіяльністю або корпоративними інтересами керівництва ВАТ „Закарпатгаз” і ДК ”Газ України”. Це робить область заручниками ситуації, чим дестабілізується економіка області та створюється соціальна напруга. Важелів же впливу на `Закарпатгаз` не маємо жодних. Адже контроль за дотриманням ліцензійних умов здійснюють Національна комісія регулювання електроенергетики України та спеціально уповноважений орган з питань ліцензування. Адміністрація не має можливості контролювати дотримання нормативів розподілу коштів, що надходять на рахунки зі спеціальним режимом використання природного газу, оскільки алгоритм розподілу коштів щомісячно погоджується з НАК „Нафтогаз України”. Про виникнення розбіжностей між отриманими коштами від споживачів природного газу області та рівнем розрахунків ВАТ „Закарпатгаз” і підприємств теплокомуненергетики з ДК „Газ України” згідно з укладеними договорами облдержадміністрація взнає останньою через те, що такі договори не погоджують з адміністраціями.
       – Щороку на початку опалювального сезону як прості споживачі тепла, так й органи влади перебувають у стані тривожного очікування: як перезимуємо? – продовжує Олег Гаваші. – А все через те, що система житлово-комунального господарства всієї країни вже давно загрожує колапсом. Тому періодично виникають все нові і нові Алчевськи. Наразі далі грандіозних планів-прожектів по реформуванню галузі уряд не йде. Наведу тільки один приклад. Відповідно до загальнодержавної програми на реформування та розвиток житлово-комунального господарства на 2008 рік області передбачалось виділити з держбюджету 11 млн. 529,8 тис. гривень. Наразі нема жодної копійки. Як нам повідомили, у кращому випадку область до кінця року отримає 32 відсотки цих коштів. А на порозі вже жовтень. Коли встигнути освоїти навіть цей мізер?
        Але як би там не було, ми зобов’язані все зробити, щоб в області опалювальний сезон розпочався вчасно. У середу, 24 вересня, я підписав розпорядження, яким рекомендовано органам місцевого самоврядування розпочати опалювальний сезон для закладів соціального захисту, охорони здоров’я, освіти, культури та населення з 24 вересня ц. р., – повідомив Олег Гаваші.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
25 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини