Закарпаття: Померти від лептоспірозу не застрахований ніхто

П'ятдесятирічний ужгородець і гадки не мав, що захворів на лептоспіроз. Симптоми його недуги більше нагадували грип чи ГРВІ. Тим паче, що було це взимку, в період, коли на застуду хворів майже кожен другий закарпатець... Тільки після смерті в нього висіяли лептоспіри.

Другий летальний випадок сьогоріч трапився з пенсіонеркою у Мукачівському районі. Жінка пізно звернулася по медичну допомогу , коментує лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій обласної санепідемстанції Тамара То-мишин. За її словами, постраждала в лікарню потрапила на 14-й день після зараження. На жаль, врятувати життя старенькій лікарям не вдалося. Сьогоріч, каже Тамара Андріївна, на лептоспіроз захворіло 19 чоловік. У минулому році -24. Інкубаційний перебіг лептоспірозу, тобто від часу зараження до перших ознак хвороби, триває від 4 до 14днів. Іноді продовжується до 20 днів. Лептоспіроз, за її словами, маскується під грип чи ГРВІ. Починається раптово, але хворі часто називають точний час, коли занедужали. В них різко підвищується температура до 39—40 градусів, з'являється сильний біль у м'язах ніг. Часто буває кон'юнктивіт та біль у правому підребер'ї. До цих симптомів приєднується нудота, блювання. Дуже часто - з домішками крові. Хворі страждають на безсоння, марення, кровотечі з носа. Це буває при важкому перебігу захворювання, зауважує лікарка.
Від лептоспірозу не застрахований ніхто, але від цієї хвороби можна вберегтися, каже Т.Томишин. Цікаво, що за статистикою 80—90% цього захворювання припадає на.. .чоловіків. Тамара Томишин пояснює це тим, що сінокоси, рибалка, полювання - прерогатива чоловіків. Бо саме на луках, в річках, лісі найчастіше водяться ці гризуни. Лептоспіроз можна підчепити, долаючи вбрід стоячі водойми, особливо, босоніж. Збудники лептоспірозу живуть там, де волого. Лікарка каже, що у 1985 та 1992 роках фіксували значні, так звані, купальні спалахи в селі Чабанівка на Ужгородщині. Все дуже просто: миші та щурі, як і люди, теж купаються у водоймах, калюжах. І, звичайно, виділяють лептоспіри.
— У воді відкритих водоймищ лептоспіри зберігаються від 7 до ЗО і більше днів, - пояснює Т. Томишин. - У вологому грунті - 270 днів. На харчових продуктах - від кількох годин до кількох днів. А гинуть лептоспіри при висушуванні і під дією прямого сонячного світла. Миттєво вбиває їх кип'ятіння.
Як уникнути цього захворювання? Тамара Томишин радить дотримуватися простих правил. А це - зберігати продукти якомога далі від можливого доступу гризунів. Обов'язково слід герметизувати діючі колодязі, дотримуватися санітарних вимог під час будівництва зрошувальних систем, ставків, криниць, інших водозабірних споруд. Ну і, звичайно, уникати вживання води з випадкових джерел.
Заходи безпеки від гризунів потрібні у будь-якому випадку. Проте миші та щурі останнім часом, зокрема в обласному центрі, стали його повноправними мешканцями. Вчені кажуть, що у великих містах стільки гризунів, як і мешканців. В Ужгороді побачити щурів у під'їздах - звична картина. Буває навіть, що вони по виноградній лозі залізають на балкони. А скільки їх збирається біля сміттєконтейнерів!
Враження таке, що дератизацію в обласному центрі ніхто не проводить. Хоча, як стверджує моя співрозмовниця, знищити всіх гризунів неможливо, та й не потрібно. Метою дератизаційних заходів є регуляція чисельності мишовидних гризунів як на території населених пунтків, так і в містах до епідемічно безпечної кількості. Тобто, до одної і менше особин на 1000 кв. м.
Організовані планові дератизаційні заходи виконуються підрозділами санітарно-епідеміологічних станцій та Ужгородською дезстанцією на підставі угод із замовниками. Інша справа, коли замовники відмовляються від цих послуг, мовляв, власними силами боротимуться з гризунами, бо дешевше виходить. Крім того, на території міст, райцентрів та селищ міського типу двічі на рік, навесні та восени, за кошти місцевих бюджетів проводиться суцільна одночасна дератизація з охопленням відкритих територій. Вона дає високий, але без подальшої підтримки систематичними заходами, короткочасний ефект.
Сьогоріч навесні на ці потреби було виділено тільки 94 тисячі 200 гривень із 169 тисяч 600 гривень до потреби. Восени на дератизацію сума коштів буде не меншою, але скідьки виділять грошей, важко сказати!

Маріанна Шутко, Ужгород
23 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини