Ужгород: Нові реалії сучасних кордонів з погляду соціально-політичного аналізу

В Ужгороді нещодавно вийшла книжка кандидата соціологічних наук Петра Токаря «Нові реалії сучасних кордонів».
У науковому виданні подається соціолого-політологічний аналіз результатів дослідження «Новий східний кордон Європейського Союзу: питання транспарентності, безпеки і транскордонного співробітництва (Польща, Словаччина, Угорщина, Україна)». Міжнародне пілотне дослідження проведено вперше і одночасно в чотирьох країнах за єдиною методикою. Проект здійснений Асоціацією соціологів Закарпаття на замовлення Інституту транскордонного співробітництва (м. Ужгород).

 Це видання є позитивною ініціативою автора, націленою на поліпшення співпраці між Україною і країнами — сусідами України — новими членами ЄС. Як констатує автор, вступ Словаччини, Польщі та Угорщини в ЄС та входження до Шенгенського простору відчутно позначилося на житті громадян, і нині вносить великі зміни у сприйняття окремих заходів, пов'язаних із запровадженням нових умов функціонування прикордонних пропускних пунктів та запровадження спеціального візового режиму для громадян прикордонних територій.
Соціологічне дослідження надало можливість отримати реальну інформацію про настрої населення прикордонної смуги на кордоні з країнами — членами ЄС, які увійшли до Шенгенської зони. Автором була зроблена спроба відтворити засобами соціологічного дослідження соціально-економічне і культур-не самопочуття населення прикордонних територій. Мешканці цих територій, котрі були розділені державними кордонами унаслідок результатів мирного врегулювання по завершенню Першої світової війни, опинилися на прикордонні (на периферії) своїх держав. Ці території у кожній з названих країн належать до депресивних регіонів, головною причиною є їх периферійність. Власне тому саме в цих регіонах були найбільші очікування щодо євроінтеграційних перспектив України.
Загальновідомим фактом є і те, що в результаті відносної «прозорості» кордонів з початку 90-х років минулого століття кордон (можливість його перетину) став важливим засобом виживання мешканців цих територій в умовах кризи перехідного періоду в названих країнах. Сьогодні ж фактор вільного пересування людей і вантажів через кордон є запорукою розвитку інвестиційної і торговельної діяльності, а, значить, і перспектив економічного благополуччя мешканців цих територій. Саме про це висловлюються у своїх відповідях респонденти соціологічного опитування.
У виданні представлено ставлення мешканців до Шенгенського правового простору, стану транскордонних зв'язків, бачення ними шляхів поліпшення стосунків, перспектив поліпшення соціальної взаємодії, механізму створення на кордоні безпеки і транспарентності тощо.
Безперечним позитивом видання є те, що матеріал подано українською, англійською, польською, словацькою та угорською мовами. Наведена і програма організації та проведення соціологічного дослідження.
Видання започатковує одну з перших ініціатив, яка прагне створити стабільну методологію дослідження, позиції і орієнтації громадян на ключові історичні переміни на території північно-східних Карпат. Наразі, на превеликий жаль, кордон більше роз'єднує, ніж зближує, що і підтверджує існуючий стан відносин між Україною та її сусідами. Метою регіональних та експертних еліт по всі боки кордону мало б бути усунення негативного впливу існування кордону, для чого, зрештою, автор у висновках наукового видання і прагне виробити рекомендації щодо поліпшення існуючої ситуації на східному кордоні ЄС — західному кордоні України.

Світлана Мітряєва,
заслужений діяч науки і техніки України,
директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у м. Ужгород
23 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини