Закарпатська Рахівщина вшанувала працю вівчарів

Шість родин мали особливий настрій на обласному святі "Гуцульська бринза", що проводилось цієї неділі у Рахові: голова Закарпатської облдержадміністрації вручив їм документи на будинки. Їхні домівки зруйнував липневий паводок, і зараз вже придбано цим сім’ям оселі.

Закарпатська Рахівщина вшанувала працю вівчарів

Недільний  день на Рахівщині після зливних дощів, ніби на замовлення вівчарів, видався погожим і по-осінньому теплим.  Рахівчани, гості гуцульської столиці із Угорщини, Чехії, Словаччини, Румунії та інших країн й областей України, зібралися в урочищі Буркут,  щоб відзначити IX фестиваль-ярмарок «Гуцульська бринза». Уже традиційно свято розпочалося в центрі Рахова. Представники сільських та селищних рад, художні колективи по сигналу трембіт почали хід до амфітеатру «Буркут». Попереду вівчарі на конях в національному одязі, трембітарі, оркестри гуцульських народних інструментів, керівники області та району, гості фестивалю.                                                 
Вітаючи організаторів та учасників свята, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші відзначив, що "Гуцульська бринза" стала своєрідною візитівкою гірської Рахівщини, брендом, який працює на популяризацію самобутніх традицій нашого краю. Вона увібрала у себе красу цього гірського краю, стародавні традиції гуцулів-полонинників, їх побут, ремесло, культуру, гостинність, здобутки.
Як зазначив керівник області, необхідно все зробити, аби відродити вівчарство, бо в гірських районах нема альтернативи цій галузі. Адже і сьогодні, в епоху суперсучасних технологій та матеріалів, м'яка овеча вовна і смачна бринза, що дарує силу і здоров'я, залишаються продуктом № 1.       Вівчарство для гірських районів області – одна з провідних галузей сільського господарства. Загалом за підсумками 2007 року у всіх дворогосподарствах області вирощували понад  97 тисяч  овець. У порівнянні з попереднім роком приріст становив 114,5 відсотка. Збільшується протягом останніх років і поголів’я овець у Рахівському районі. Зростають  бюджетні асигнування на розвиток вівчарства. Якщо у 2006 році на підтримку галузі Рахівському району було виділено 175,2 тисячі гривень з державного та 42,6 тисячі – з обласного, то у 2007 році  відповідно 240,1 тисячі з державного та 52 тисячі – з обласного, а в поточному році 356,6 з державного та 59,7 тисячі з обласного бюджетів.
Голова облдержадміністрації  вручив кращим вівчарям Рахівщини Почесні грамоти облдержадміністрації та цінні подарунки – телевізори і мікрохвильовки. Приємною новиною для мешканців Рахівщини стало і те, що Діловецька загальноосвітня школа отримає новенький "Шкільний автобус", а Стримбівська, Богданська, Видричанська та Плаюцька загальноосвітні школи – комп’ютерні класи. До речі, цього року такі комп’ютерні класи вже отримали Рахівська ЗОШ № 2, Діловецька та Середньоводянська школи, а  учні Лугівської ЗОШ з початку навчального року доїжджають на заняття на новенькому "Шкільному автобусі" .
 Закарпатська Рахівщина вшанувала працю вівчарів– Так сталося, що проведення цьогорічного фестивалю було під питанням. Липневий паводок завдав колосальних збитків  інфраструктурі району, зруйнував і пошкодив оселі горян, – сказав Олег Гаваші. – Сьогодні вже зроблено багато, але потрібно не один рік, щоб не тільки ліквідувати наслідки стихії, а і головне – вберегти населені пункти від можливого повторення такої біди. Президент України Віктор Ющенко особисто побував у постраждалих населених пунктах і поставив завдання до холодів відбудувати зруйновані оселі та взяв його виконання завдання під особистий контроль.
 Він відзначив, що будівництво йде повним ходом, десь роботи наближаються до завершення, десь ще потрібно певний час, але однозначно до кінця жовтня всі постраждалі сім’ї справлять новосілля. Він подякував всім районам області, містам Мукачево і Хуст, які  надали  допомогу у ліквідації наслідків стихії і зараз будують зруйновані оселі.
Від імені тих, хто цього дня отримав будинки, сільський голова Лазещини Іван Пранничук зачитав Подяку Президенту України Віктору Ющенку за реальну  підтримку тих, хто опинився у біді, за громадянську позицію керівника держави.
А далі свою майстерність на святі демонстрували у вмінні приготувати бринзу представники сільських громад, вівчарі, а на сцені – артисти.        

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
22 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини