Закарпатці почали експансію на Схід

Навіть найбільші українофоби навряд чи зможуть звинуватити наш народ у нелюбові до книжок. А тих, у кого ще залишаються хоч якісь сумніви, до тями щороку приводить форум видавців у Львові. Цей наймасштабніший в Україні захід приваблює не тільки читацьку аудиторію. Сюди збирається вся мистецька еліта, а відтепер - ще й закарпатці активно завойовують книжковий олімп. Але про все — по черзі.

Суттєва принада форуму- можливість зустріти улюбленого письменника просто на вулиці. Спершу той факт, що знаменитість так само як і ти стоїть у черзі до вбиральні, тебе просто шокує. Але, отямившись, ти швиденько звіряєш обличчя на обкладинці. І коли ідентифікація особистості завершена успішно - чимдуж за автографом.
Цьогорічний 15-й ювілейний форум (який відбувся 11-14 вересня) вразив неймовірною кількістю відвідувачів не тільки з усієї країни, але й з-за кордону. Організатори заходу таки плідно підготувалися. Вважайте самі - за час форуму було проведено флешмоб «Книжкова лихоманка» (живий ланцюг читачів у самому центрі Львова); літературний квест (де експромтом створювалися тексти і відкривалися нові таланти); гепеннінг «Урбаніка: місто і поезія», під час якого поети намагалися збудувати місто Поезії із... сміття; ніч поезії тощо.
Крім того, у рамках форуму відбулася доброчинна акція «Подаруй дитині книжку». У підсумку вдалося зібрати більше 5 тисяч примірників. До речі, в заході взяли участь і закарпатці. Так, мукачівка Олеся на форум привезла «Казки скандинавських письменників».
Кожного разу форум видавців намагається запросити в якості спеціального гостя когось із знаменитостей. Цього року їх було аж двоє - письменниця Тетяна Толстая та режисер Роман Віктюк. Утім, презентації менш іменитих зірок хоч і не були такими резонансними, але таки втішили. Так, наприклад, здивувала Ірена Карпа, яка (певно після заміжжя) перетворилася із конфліктного підлітка на ефектну жінку. її новий роман «Добро і зло» (саме так пишеться назва), який видавництво, на жаль, не встигло видрукувати вчасно, обіцяє бути зовсім не схожим на попередні.
Дуже неординарною була автограф-сесія братів Капранових. До входу Палацу Потоцьких (місце дислокації форуму) вони підігнали «Запорожець» й усім пропонували заглянути до нього. А при нагоді — і придбати книжку з авторським підписом. Адже, переконували вони, книга з автографом читається удвічі цікавіше. А поряд проходила журналістка і письменниця Світлана Пиркало, яка побідкалася, що вчора до неї черги стояли, а нині - майже нікого. На що брати віджартувалися - мовляв, повітря треба було вдихати, а не видихати.
Наступний яскравий момент - концерт на підтримку альбому «Самогон» за участю Юрія Андруховича та польського гурту «Karbido». Днем раніше вони вже завітали до Ужгорода, з якого, власне, і розпочали тур. На концерті було все - і майстерні відео-слайди від ві-джеїв із Івано-Франківська, і неординарна, навіть віртуозна гра поляків, і незабутній голос Андруховича, і його вірші. Одне слово — бурлеск, балаган і буфонада.
Уже традиційно на форум приїжджають політики, щоб поповнити і свою домашню бібліотечку цінними книжками. Так, кореспондентом «НЗ» був помічений Ігор Кріль, який саме купував «Етнічну історію України» та «Філософію родознавства України». «Політики мені в житті вистачає. Тому віддаю перевагу історичній літературі», — каже. Крім того, він розповів і про те, що «Єдиний центр» виділив 70 тисяч гривень на закупівлю книжок для навчальних закладів Львівської області, які постраждали від паводка.
Поїхали до Києва з повним арсеналом фоліантів і Юрій Луценко, і В'ячеслав Кириленко. Останній, до слова, розповів, про те, що читає зараз. Виявляється, голова партії «Наша Україна» полюбляє Василя Шкляра, Оксану Забужко, Володимира Даниленка. А от для Жадана, зізнався, виявився застарим. Бо ж «Гімн демократичної молоді» сприймав важко.
Порадували на книжковому форумі й закарпатці. У наших земляків було чи не найбільше презентацій та читань. Відразу стало зрозуміло, що до Львова вони приїхали із непохитним бажанням - змусити Україну говорити про себе. Тільки в Андрія Любки було близько п'яти виступів, у тому числі й презентація нової книжки «Тероризм» (модератор Тарас Прохасько!). Крім того, можна було придбати твори Петра Мідянки, Олександра Гавроша, Оксани Луцишиної, Галини Малик, початківця Леся Белея тощо.
Зацікавила львів'ян й антологія сучасної закарпатської літератури «Джинсове покоління-2. Корзо». Михайло Рошко (ідейний натхненник видання) розповів, що на таку позитивну реакцію навіть не чекав. Крім того, як дізналися «НЗ», Михайло Рошко вже готує третю антологію і збирається проводити конкурс «Міс -Джинсове покоління».

Людмила Олійник.
22 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини