Десятки тисяч людей мешкають в Україні з двома паспортами

За даними прокуратури Севастополя, 1595 військовослужбовців Чорноморського флоту Російської Федерації, громадян сусідньої держави, незаконно отримали паспорти України, таку інформацію севастопольської прокуратури повідомила телерадіокомпанія «Бриз» ВМС України.

Десятки тисяч людей мешкають в Україні з двома паспортами

Водночас деякі українські політики та експерти після подій у Грузії б’ють на сполох, попереджаючи про масову роздачу російських паспортів у Криму для українських громадян . Чи справді в Автономній республіці Крим тисячі людей мають подвійне громадянство?
40 тисяч громадян Росії в Севастополі мають українські паспорти
Чи справді відбувається масова «русифікація» кримчан і севастопольців після розподілу Червонопрапорного Чорноморського флоту Радянського Союзу, з’ясовував кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.
*******************************************
Представники Прокуратури Севастополя повідомили, що правоохоронці в результаті перевірки за дорученням Генпрокуратури України виявили, що в порушення статті 4 Конституції України та закону України «Про громадянство України» 1595 військовослужбовців Чорноморського флоту Росії, маючи громадянство та паспорти Російської Федерації, незаконно отримали паспорти і громадянство України.
Прокуратура Севастополя направила відповідний припис начальнику УМВС України у місті Севастополі про усунення виявлених порушень українського законодавства російськими військовослужбовцями. Правоохоронці кажуть, що за їхніми оцінками, фактична кількість такої категорії громадян у місті Севастополі може сягати близько 8 тисяч осіб. Але це лише військовослужбовці ЧФ Росії, а за оцінками севастопольського аналітичного центру “Номос”, громадян Росії в Севастополі – не менше 40 тисяч осіб, більшість із яких мають і українські паспорти.
Після того, як флот поділили, кадрові військовослужбовці його російської частини отримали російські офіцерські посвідчення чи російські паспорти. При цьому зберігши або українські документи, або ж право отримати українське підданство.
Днями консул-радник Генконсульства РФ в Сімферополі Володимир Пашедко заявив журналістам, що «істерія довкола масової роздачі російських паспортів у Криму не має реального ґрунту». Навпаки, за його словами, звернень до Генерального консульства РФ в Сімферополі з питань виходу з російського громадянства значно більше, аніж тих, хто хоче отримати російський паспорт.
У той же час деякі активісти проросійських організацій Криму повідомили Радіо Свобода, що російські дипломати неофіційно радять їм у розмовах із журналістами не зізнаватися у тому, що мають по два паспорти – український і російський.
*******************************************
Подвійне громадянство – це порушення чинного законодавства
Питання видачі російських паспортів мешканцям Криму українські експерти і політики порушують давно. Особливо гострим воно стало після того, як Росія пояснила введення військ на територію іншої суверенної держави, Грузії, захистом своїх громадян. Адже у Південній Осетії не один рік масово видавали російські паспорти. За словами колишнього міністра оборони України, глави парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка, законодавство України чітко розставило акценти у цій проблемі, тепер слово за виконавчою владою. «Якщо хтось має паспорт іншої держави, значить, порушив Конституцію України та чинне законодавство. Це не просто питання паспорта в кишені. Питання серйозне і комплексне. Наприклад, якій країні людина сплачує податки, яку країну вона захищатиме в разі збройної агресії, в якій армії призовного віку юнак проходитиме строкову службу».
Російські паспорти у Криму роздають масово, вважає голова Бахчисарайської районної держадміністрації Ільмі Умеров. На його погляд, цілком реально, що подвійне громадянство мешканців півострова повторить ситуацію, яка склалася у Південній Осетії. «Я вважаю, що для України це смертельно небезпечно. Це може призвести до ситуації, яка склалася в Абхазії та Осетії».
Натомість дипломат Генконсульства Росії у Сімферополі Ігор Корельський заявив: «Чути заяви деяких українських політиків про нібито «масову паспортизацію кримчан» просто смішно. Може, хтось уявляє собі, що ми роздаємо російські паспорти всім охочим на вулицях?»  Про це повідомляє агенція УНІАН.
Можливості правоохоронців у відстеженні подвійного громадянства  обмежені
Тим часом офіційні дані в Україні про те, скільки українців мають подвійне громадянство і наскільки поширені такі випадки, відсутні. Взагалі можливості правоохоронців у відстеженні цих фактів дуже обмежені (мається на увазі не лише Крим, а й уся Україна). На прикладі міліції про це каже співробітниця Державного департаменту у справах громадянства МВС України Ірина Фадєєва.«Виявлення таких осіб не належить до компетенції МВС. Немає ні процедури, ні можливості. За нашим законодавством, якщо особа набула громадянства іншої держави добровільно, а ми повинні документально це підтвердити, то ми маємо право оформити втрату. В такому разі особа не залишиться без громадянства. Проте документів таких отримати ми не можемо. Якщо і є такі люди, то вони не афішуються».
Ніяких санкцій закон не передбачає
 Відповідальності за подвійне громадянство в Україні, крім єдиного винятку, немає. Констатує юрист Сергій Власенко: «Чинне законодавство України не передбачає ніяких санкцій до осіб, які мають подвійне громадянство. Єдиний випадок, коли можна застосувати санкцію (позбавлення): якщо буде доведено, що особа отримала незаконно українське громадянство».
Не в усіх державах, як і в Україні, мати два паспорти заборонено. Зокрема, у США подвійне громадянство законам не суперечить. Про це розповідає директор української служби Радіо Свобода Ірина Халупа. «Американське законодавство не забороняє подвійного громадянства, але воно його також і не підтримує. Якщо ви приймаєте громадянство іншої країни і у цьому процесі мусите зрікатися американського, тоді Сполучені Штати мають повне право забрати у вас громадянство».
У четвертій статті української конституції чітко сказано: «В Україні існує єдине громадянство». Але виходить, що ця норма залишається тільки на папері.

"Радіо Свобода"
13 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 2
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини