Ігор Кріль: «При підготовці бюджету істерика завжди велика»

Народний депутат від «Нашої України», представник Закарпаття, член бюджетного комітету Верховної Ради Ігор Кріль увійшов до складу робочої групи, яка готує узгоджений проект державного бюджету до першого читання.

Ігор Кріль: «При підготовці бюджету істерика завжди велика»На його погляд, до цього моменту, аби за документ гарантовано проголосували депутати, буде знято 70% питань, які нині бурхливо дискутуються довкола положень головного кошторису України.
Свій внесок у цю справу Ігор Іванович зробив у вигляді пропозицій поправок до 37 статей, які не дадуть суттєвої економії для держави, але важливі для людей.
Про це та інші події на політичному Олімпі він розповів сьогодні на прес-конференції в Ужгороді.

Ігор Кріль, який бюджетними проблемами займається ще з 1999 року, сказав, що добре знає: ще жоден бюджет ніколи не був не те що ідеальним, а й просто хорошим, таким, аби задовольняв усіх. Тому підходить до цих питань помірковано. Якщо при формуванні цьогорічного бюджету Закарпаття говорили про нестачу 400 млн. грн. на найнеобхідніші потреби, а вже у березні цього року бракувало лише 70 млн., то на наступний рік вимальовується нестача лише 195 млн. грн., а отже проблем з виконанням буде значно менше.

«Оглядатися на день завтрашній»

Пропозиції І.Кріля стосуються семи блоків закону про бюджет на наступний рік. Перший стосується повноважень уряду – надто багато він хоче вирішувати. Навіть ті питання, які не належать до його компетенції.

Другий – наміру реанімувати спеціальні (вільні) економічні зони у тому форматі, як вони діяли до ліквідації урядом Юлії Тимошенко. Ігор Кріль вважає, що привабливою для інвесторів повинна бути вся територія України і подав до парламенту свій варіант законопроекту, який дає можливість це зробити без втрат бюджету. Схема, яку пропонує Ігор Іванович, вироблена на основі діючих законів про ПДВ, інвестиції, депресивні території та Митного кодексу. Потрібно визначити депресивні території, наприклад, на Закарпатті до них можна було б віднести кілька гірських районів, визначити для них менші ніж загалом по державі суми інвестицій, за умови вкладання яких інвестори не сплачують ПДВ та митні платежі на ввезення обладнання. З власного досвіду спілкування з інвесторами, Кріль добре знає, що найбільше їхнє обурення і нерозуміння викликає те, що ще не розпочавши роботу потрібно сплачувати платежі, які складають до 30% інвестицій.

Третій блок пропозицій стосується наміру внести зміни до правил підприємницької діяльності. По-перше, за діючими законами робити це можна не пізніше першого липня, а по друге, треба робити продумано і виважено, не просто зібрати якомога більше коштів сьогодні, а ще й думати як зберегти життя й запал бізнесу на завтра.

З тих же позицій підготовлені і пропозиції щодо держслужбовців — важливо, щоб з влади не пішли професіонали, бо на їхнє місце швиденько прийдуть вузьколобі «споживачі», які завтра вирішуватимуть нашу долю..
Не можна нині, на погляд Кріля, вводити й обмеження щодо виплат працюючим пенсіонерам, адже літні люди й так найнезабезпеченіша категорія суспільства.
Не слід також ділити на бідних і багатих дітей, вже від народження. Тому наступні пропозиції стосуються виплат при народженні дитини та оздоровлення дітей – це треба робити не залежно від доходів батьків.

І останній блок – розподіл податків та платежів, зібраних на місцях. Вони не повинні забиратися центром, бо тоді в регіонах не буде зацікавленості їх збирати.
Загалом, на думку Ігоря Кріля, бюджет наступного року буде більше бюджетом розвитку, ніж нинішній, але соціальні питання там повинні теж знайти достойне місце. Важливо при цьому не займатися популізмом, бо це шкодить державі.

«Не розумію, чому люди голосують за популістів»

Саме популізмом Ігор Кріль вважає прийняття постанови про мораторій на підвищення тарифів у житлово-комунальній галузі, зо яку, до речі, він не голосував. Очевидно, що її ініціатори вже зрозуміли абсурдність цього кроку, бо вже йдуть розмови про скасування. Треба дочекатись остаточних рішень, у тому числі й по цінах на газ для України загалом і для населення зокрема. Проект бюджету готувався, виходячи з прогнозованої ціни на російський газ 135 доларів.
На запитання, чи керівництво Ужгорода самостійно доможеться укладання угоди на газопостачання, Ігор Кріль відповів, що це треба робити разом з обласною владою. «Сьогодні треба діяти економічно, а не розказувати перед телекамерами, як усе погано. Якщо звернуться до мене і я зможу допомогти, то допомагатиму», — зазначив нардеп.
А щодо зміни закарпатського губернатора, то Кріль не бачить аргументів для його зміни, хоча в роботі місцевої влади є, як і всюди, досягнення і прорахунки.

«Кайфую від того, що я є членом такої фракції»

«Нам ніхто ніколи не сказав, як треба діяти. Кожен у фракції Блоку «Наша Україна» має свою позицію. Існує й чітка межа, яку НУ не може перейти. Тому усі рішення, які вона прийме, у тому числі й щодо коаліції, будуть єдино правильними. Сьогодні в Україні маємо різні гілки влади, і те, що між ними немає одностайності – лише на краще, одна одну будуть контролювати і рухати державу вперед».
На репліку з приводу того, що саме вагання «Нашої України» привели у прем’єрське крісло Віктора Януковича, Ігор Іванович зауважив, що все, що робиться – на краще. На його погляд, Партія Регіонів розуміє, яка на них нині лежить відповідальність, Янукович готується, принаймні найближчі три роки, бути прем’єром і має намір нині «прикрутити гайки» щоб заробити, а пізніше зароблене роздати. Зрештою, в Україні переможе ліберальна ідея, а її представниками є і Партія Регіонів і «Наша Україна».
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок"
29 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини