На Закарпатті – епідемія крадіжок картин місцевих художників

Як уже повідомляло "Закарпаття online", чергова звістка про крадіжку полотен відомих закарпатських художників надійшла вчора. Картини зникли з галереї Ужгородського замку. Експерти оцінюють їхню вартість в сотні тисяч гривень. Мистецтвознавці характеризують ситуацію, що склалася довкола викрадення картин Закарпатської школи малярства, втратою національного надбання. Полотна крадуть із галерей, майстерень художників, приватних колекцій, і навіть із державних установ. Правоохоронці називають статистику – кожна дев’ята крадіжка у регіоні пов’язана з картинами.

Одне з найвідоміших полотен Йосипа Бокшая – Міське торжище першої третини 20 століття (Ужгород)
Одне з найвідоміших полотен Йосипа Бокшая – Міське торжище першої третини 20 століття (Ужгород)

Цього разу злодії викрали 4 картини основоположників закарпатської художньої школи – Антона Кашшая, Еммануїла Грабара, Йосипа Бокшая та Федора Манайла.
Виявила крадіжку 9 вересня прибиральниця. Відчинивши двері відділу природи в музеї, жінка побачила, що на стінах бракує кількох картин, а на підлозі валяються рами, з яких вирізані полотна. Охорона каже, нічого не чула, а в тій частині замку, з якого викрали шедеври, навіть відсутня сигналізація.
Начальник Ужгородського міськвідділу міліції Віталій Глуховеря повідомив, що злочинці скористалися вікном. Також, за інформацією правоохоронців, швидше за все крадії не є професіоналами, оскільки картину Манайла вирізали настільки грубо, що підпис художника залишився з рамкою на підлозі замку. Без підпису викрадене полотно втрачає свою справжню вартість.
Експерти поки що навіть не називають загальної вартості викраденого, але наголошують, що за останніми даними українських аукціонів одне полотно лише Бокшая коштує від 25 тисяч доларів США і вище.
Крадуть найчастіше картини класиків
Правоохоронці називають цифру – кожна дев’ята крадіжка в Закарпатті пов’язана з картинами чи творами мистецтва. Мистецтвознавці говорять, подібні злочини стаються фактично щомісяця, у першу чергу крадуть живопис класиків закарпатської художньої школи – Адальберта Ерделі (1891-1955), Йосипа Бокшая (1891-1975), Федора Манайла (1910-1978), Золтана Шолтеса (1909-1990) та багатьох інших.
Міліція зазначає, що «картинна лихоманка» почалася в Закарпатті кілька років тому. Найрезонансніший злочин стався у вересні 2004 року, коли злодії зв’язали 88-річну вдову засновника закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі Магдалину, винесли з її будинку кілька десятків картин, які згодом експерти оцінили в мільйон доларів. Літня жінка під час цього злочину померла через серцевий напад.
У 2006 році з приватного будинку керівника одного з районів викрали аж 13 картин Бокшая, Кашшая, Микити, Герца. Ще за якийсь час зловмисники поцупили полотно «Весна в Карпатах» пензля Золтана Шолтеса, яке висіло на стіні у коридорі адмінбудівлі Закарпатської ОДА, поруч із кабінетом керівника облдержадміністрації!
А торік обікрали майстерню заслуженого художника України Юрія Герца, викрали з десяток найкращих робіт художника за останні 20 років... І це лише «найгучніші» справи.
Картини крадуть на замовлення для закритих приватних колекцій
Правоохоронці кажуть, швидше за все, робляться всі ці злочини «на замовлення» з метою подальшого збуту у приватні колекції чи аукціони. Принаймні повідомлень про спроби вивезення за кордон не було.
Закарпатські мистецтвознавці кажуть, що картини крадуть саме для українських любителів живопису. Неофіційно працівниця Закарпатського художнього музею розповіла Радіо Свобода, що до неї дійшли чутки про те, що в Києві є кілька закритих приватних колекцій, куди і потрапляють всі подібні викрадені полотна. Наразі ні підтверджень, ні спростувань цієї версії немає, бо жодного злочину з викраденням картин так і не вдалося розкрити.

Надія Петрів, "Радіо Свобода"
10 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини