Коаліція Тимошенко-Януковича: в очікуванні політичного гермафродита

– Якщо подивитися, хто зараз ближче до мене, знаковий, то не можна не згадати мого найближчого друга, партнера, соратника. Я думаю, ви добре пам’ятаєте, як складалися наші стосунки. Але, Петро Олексійович, мені зараз біля вас приємно, зручно, тепло...

Коаліція Тимошенко-Януковича: в очікуванні політичного гермафродита

Телеглядачам, які в п’ятницю ввечері дивилися трансляцію зі святкування річниці "5 каналу", варто було вщипнути самих себе. Адже наведеними словами Юлія Тимошенко зверталася до Петра Порошенка – людини, кар’єру якої було знищено зусиллями Тимошенко три роки тому.

Але політична реальність диктує свої правила. Порошенко контролює не лише телеканал та володіє фінансовим ресурсом, але має вплив на двох депутатів-нашоукраїнців та десятки тисяч робочих своїх підприємств.

І початок нової політичної війни змушує Тимошенко шукати союзників серед найнесподіваніших людей, яких вона нещодавно звинувачувала в корупції не менш затято, ніж сьогодні – Віктора Балогу.

У понеділок Тимошенко перервала мовчання чотирьох останніх днів стосовно наближення створення коаліції між БЮТ і Партією регіонів.

Щоб пояснити логіку своїх нестандартних дій, прем’єр дала прес-конференцію в "Українському домі", куди, крім столичних журналістів, зібрали регіональні телекомпанії. Вона з'явилася перед пресою у чорному, що мало символізувати весь трагізм, у якому опинилася демократична коаліція.

Тимошенко протягом години виголошувала вступне слово на тему "хто є справжнім зрадником".

– Я хочу трошечки освіжити в пам'яті створення широкої коаліції за участі президента України Ющенка, - запропонувала прем’єр. Екран з діагоналлю шість метрів, який був розміщений над нею, ожив. Там було показано ролик про підписання Універсалу в 2006 році та нічні переговори з проведення дострокових виборів 2007 року.

Рукостискання Ющенка з Морозом і Януковичем технологи БЮТ вважали особливо небезпечним компроматом, оскільки це зображення на стоп-кадрі ще протягом кількох хвилин залишалося фоном прес-конференції. Хоча, за великим рахунком, саме завдяки тим переговорам і відбулися дострокові вибори, що завершилися обранням Тимошенко туди, де вона зараз опинилася – у крісло прем’єр-міністра.

Фото Олександра Прокопенка

– Приберіть нарешті цю лучезарну картинку, бо всі – надивилися, - звернулася Тимошенко до техників. Так почалася двогодинна прес-конференція, закінчувати яку вчасно не захотіла сама прем’єр, яка запропонувала працювати доти, поки у журналістів не вичерпаються запитання.

Поклявшись у вірності демократичній коаліції, Тимошенко поклала відповідальність за її розвал на президента.

Наступним пунктом Тимошенко оголосила, що силами СБУ проти неї організовані репресії, підставою для яких стали звинувачення в зраді національних інтересів.

– Скажіть будь ласка, у нас що, є СБУ? Чи у нас просто купка людей, які працюють на замовлення секретаріату президента? – обурилася Тимошенко.

За її словами, "оперативно-розшукові справи" відкриті проти міністра Кабміну Петра Крупка, керівника служби прем’єра Михайла Ливінського та самої Тимошенко.

– За мною вже багато місяців стежать 24 години на добу, а я не маю ніякої недоторканності, – нагадала Тимошенко. – Я отримала на 11 вересня повістку до Генпрокуратури, я маю безліч прослуханих телефонних розмов...

Щоправда, як з'ясувалося пізніше, насправді допит Тимошенко пов’язаний зі справою про отруєння Ющенка, а не звинуваченнями в державній зраді.

– Сьогодні практично здійснюється тиск на деяких заступників генпрокурора з обіцянкою, що якщо вони порушать проти прем'єра кримінальну справу, то президент подасть їх кандидатуру на пост генпрокурора, – назвала Тимошенко високу ціну такого рішення.

Головним повідомлення прес-конференції стала її відмова іти назустріч другому учаснику коаліції – блоку НУНС.

– Заради стабільності в країні я від ухвалених законів не відмовлюся. І якщо буде накладено вето, ми будемо його долати, – заявила Тимошенко.

Окремо прем’єр пообіцяла, що буде подолано і анонсоване президентом вето на зміни до закону про Кабмін.

Як відомо, ухвалення узгодженого з Ющенком закону про Кабінет міністрів входило у пакет, який мав бути прийнятий ще до затвердження Тимошенко прем’єр-міністром. Натомість цей закон ухвалили з піврічним запізненням, а минулого тижня БЮТ і регіонали проголосували за повернення старої редакції, яка позбавляє Ющенка частини отриманих ним повноважень в рамках демократичної коаліції.

Тимошенко заявила, що має в своєму розпорядженні лист Віктора Балоги до СБУ, де глава секретаріату перераховує сім пунктів звинувачень у державній зраді.

Прем’єр зачитала їх: відмова від прямого використання "Одеса-Броди", перепони діяльності компанії Vanco, створення сприятливих умов росіянами при приватизації, зокрема, Одеського припортового заводу, розробка у Москві змін до української Конституції, відмова Тимошенко підписати рішення уряду про перетин кордону Чорноморським флотом Росії та ігнорування рішень Ради нацбезпеки з інформаційної безпеки України.

– Я ні за яких обставин, ні при яких тисках РНБО, ні при яких тисках президента не дам створити конфлікт довкола Чорноморського флоту! – заявила Тимошенко на одну з пред’явлених їй претензій.

– І сьогоднішня позиція президента – проти Чорноморського флоту – агресивна, проти будь-якого спокою і миру, проти сусідніх держав... – звинуватила Тимошенко Ющенка в спробах завоювати таким чином електорат на заході України.

Події навколо трубопроводу Одеса-Броди Тимошенко назвала "змовою Балоги і Коломойського щодо викачки технічної важкої нафти на суму в 300 мільйонів доларів, яка була закачана в цей нафтопровід".

Говорячи про витіснення Vanco, Тимошенко навела вже відомий набір тез. Водночас, на відміну від попередніх випадків, прем’єр не згадала, що серед учасників цього проекту є Рінат Ахметов, сигналізуючи таким чином майбутньому партнеру по коаліції, що він може розраховувати на лояльність.

Особливо обурили прем’єра звинувачення в нехтуванні інформаційною безпекою України

– Я хочу запитати: це що таке? Що я мусила зробити? Я як прем'єр мусила закрити трансляцію в Україні російського телемовлення? Порушити кримінальні справи за таке мовлення? – запитала прем'єр і переклала відповідальність на Нацраду, яка "повністю знаходиться під підбором у президента".

Хоча план звинувачень Балоги нараховував сім пунктів, прем’єр оголосила лише шість. Як вдалося довідатися "Українській правді", Тимошенко не стала зачитувати ще одну претензію Банкової. Вона стосується того, як "кошти державного бюджету використовуються для фінансування діяльності БЮТ".

Ідеться про перерахування 160 мільйонів доларів від державного підприємства "Укрзалізниця" компанії "Інтертранс", яку контролює депутат-бютівець і сусід Тимошенко в Конча-Заспі Микола Ковзель.

За іронією долі, про проблеми навколо "Інтертрансу" секретаріат президента інформував сам міністр транспорту Йосип Вінський, який у липні звернувся з листом на ім'я Ющенка.

 

Говорячи про майбутній перебіг подій, Тимошенко найкращим назвала поновлення демократичної коаліції, але відразу відмовилась від передумов цього кроку, які висуває НУНС зі скасування законів.

– Якщо президент не поверне свою команду до демократичної коаліції,  то залишається два шляхи – поганий і дуже поганий, - оголосила Тимошенко.

– Перший – це дострокові вибори, проти яких я категорично заперечую, - заявила прем’єр.

Аргументи, які вона при цьому застосувала, мало відрізнялися від слів Януковича, за допомогою яких він також протестував проти розпуску парламенту в 2007 році.

Тимошенко попередила, що це "започаткує в країні повне безвладдя, не дозволить ухвалити бюджет і не змінить розклади в парламенті" – або якщо і змінить, то не на користь союзу БЮТ і НУНС.

– Дострокові вибори – це є зрада сьогодні і демократичної коаліції, і стратегічного курсу України, - несподівано оголосила Тимошенко.

Ця заява вступала в повний дисонанс зі словами Тимошенко зразка 2007 року, коли вона раділа з розпуску парламенту як прекрасного механізму політичного очищення.

"Тут немає ніякої трагедії, - казала рік тому Тимошенко. - В Америці вибори взагалі кожні два роки. Або в Ізраїлі – кажуть, найрозумніша держава в світі! – зібрав 100 тисяч підписів, і до побачення - проводиш дострокові вибори".

Коли зараз Тимошенко нагадали її бравурні заяви, вона пояснила, чому в різний час має протилежні погляди:

– Звичайно, дострокові вибори є процедурою очищення, але до тієї межі, коли вибори не починають проводитися кожен рік, і половина країни припиняє на них ходити.

Тимошенко нагадала про поразку на дострокових виборах в Києві, попередивши про небезпеку такого самого розвитку подій і після нинішньої кризи. Про те, що фіаско у столиці сталося завдяки в тому числі й БЮТ, який не домовився з блоком Кличка, прем’єр промовчала.

Вже наприкінці, коли після двогодинного виступу Тимошенко мало хто звертав уваги на деталі, прем’єр оголосила наміри Банкової.

– Команда президента вірить, що під сценарій "рука Москви" проти мене вони наберуть 25% блоком Віктора Ющенка за рахунок західної України. Я прошу – не підігрівайте це. Якщо секретаріат переконає президента, і він попреться на дострокові вибори, то програє Україна на багато років уперед, - різко заявила Тимошенко.

Як розповідають джерела, серед своїх однопартійців прем’єр застосовує аргументацію, що дострокові вибори закінчаться перемогою Партії регіонів, яка зможе створити коаліцію з комуністами і блоком Литвина, без БЮТ чи "Нашої України". Тоді як тимчасове об'єднання з Януковичем без розпуску парламенту, переконує Тимошенко, начебто дозволить їй утримати ситуацію в руслі інтересів націонал-патріотів.

З набагато меншим негативом Тимошенко говорила про останній можливий сценарій.

– Зараз третім виходом з ситуації є переформатування коаліції таким чином, щоб парламент міг працювати, щоб уряд продовжив роботу... І щоб ми мали 350 голосів як мінімум для зміни Конституції і започаткування в Україні нормальної, стабільної моделі, – заявила Тимошенко, але жодного разу не наважилася сказала вголос, що це передбачає союз з Партією регіонів.

При цьому у прем’єра вже готовий сценарій дій для легалізації рішення про об'єднання з Януковичем, яке зовсім нещодавно вона відкидала як страшний сон.

– Якщо президент загонить коаліцію в глухий кут і остаточно її розвалить, то я знову зберу всіх вас і будемо радитися, що робити? Чи іти на вибори, щоб взагалі поставити хрест на демократичній владі і віддати країну самі знаєте кому? Або переформатовувати коаліцію, - знову не згадала назви своїх майбутніх партнерів Тимошенко.

Прем’єр не хоче брати на себе одноосібну відповідальність за об'єднання з Януковичем. Тому її план дій передбачає, що коаліція БЮТ і Партії регіонів має отримати благословення від неурядових організацій, журналістів, політологів, щоб потім пред’явити їх аргументи власному електорату. Тобто свій авторитет у поясненні такого кроку Тимошенко хоче підсилити ще й голосом підтримки з боку начебто незацікавлених осіб.

– Я без серйозного громадського обговорення приймати жодного рішення не буду. Поки 10 днів не сплили, я бачу один вихід – поновлення демократичної коаліції, - заявила Тимошенко голосом, в якому не було навіть мінімальної віри в цей сценарій.

Уже на виході Юлія Тимошенко зіштовхнулася з групою грузинських журналістів, які мало що зрозуміли на прес-конференції. Прем’єр переповіла їм свої пояснення і озвучила аргумент, яким в майбутньому вона пояснюватиме альянс з Януковичем.

– Дорогие мои, моя позиция по Грузии консолидирована с позицией ЕС, который поддерживает грузинский народ. Я вас всех очень прошу! Мы все стали одной семьей еще во время нашей революции! Вы можете на меня полагаться! – звернулась Тимошенко в грузинські телекамери.

– И я прошу вас – не ловитесь на все эти вещи, - продовжила Тимошенко. - Я сегодня к вам отправила Григория Немырю. Я отправила его к вам, когда я находилась в больнице, я не была в Украине. И Украина, и я сделаем все возможное, чтобы помочь грузинскому народу.

– Но вы не исключили альянс с Януковичем...

– Сейчас стоит первый вопрос – это сохранение демократической коалиции. Если этого не произойдет, нам придется выбирать. Мы выберем тот путь, который более всего будет соответствовать курсу Украины на европейскую интеграцию.

Тобто так сплило перше пояснення, яке буде лунати в разі об'єднання Тимошенко з Януковичем. Вона казатиме, що тільки в такому разі буде збережено всі завоювання Майдану, і Тимошенко своєю участю в такій коаліції буде стримувати Партію регіонів.

Як розповіли "Українській правді" наближені до переговорного процесу члени БЮТ, буде оголошено, що така коаліція "носитиме виключно технічний характер" до наступних виборів.

Більше того, Тимошенко зовсім необов’язково буде публічно підписувати коаліційну угоду з Януковичем – це зробить лідер її фракції Іван Кириленко, який, до речі, в 2002-2004 роках вже працював в уряді донецьких.

Таким чином, щоб не давати приводів для контрагітації, буде відсутнє навіть фотопідтвердження союзу Тимошенко і Януковича

Проблему для Тимошенко створюють щонайменше два десятки бютівців, не згодних на союз з регіонами. Найбільше таких серед націонал-патріотів, які потрапили до БЮТ з партії "Реформи і порядок". Завдання переконати їх Тимошенко бере на себе.

Інший пункт плану БЮТ передбачає перекладення всієї відповідальності за розвал коаліції на Ющенка. Як повідомляють джерела "Української правди", для цього фракції БЮТ у місцевих радах Західної України за командою центрального штабу ініціюють скликання позачергових сесій, де пропонуватимуть Ющенку "отямитися і врятувати коаліцію".

Це є відповіддю на атаку, яку Банкова почала на Тимошенко в її електоральному ядрі. Так, уже відбулося народне віче в Івано-Франківську із закликом до прем’єра отямитися. Попереду аналогічний захід у Львові. Із засудженням дій Тимошенко виступила Тернопільська спілка політв’язнів і репресованих. Усі ці заходи скоординовані Банковою.

За інформацією "Української правди", у понеділок Віктор Ющенко провів нараду з керівниками регіональних осередків "Нашої України" та президією партії, про яку не повідомляла президентська прес-служба.

Уже на виході з секретаріату кореспондент "Української правди" був свідком, як нашоукраїнці обговорювали щойно почуте від Ющенка.

 

– Що на нас чекає? - звернувся автор цих рядків із запитанням до присутніх.

– Нас чекає така боротьба за мир, що каменя на камні не залишиться! - спробував пожартувати Юрій Ключковський.

Місцеві осередки "Нашої України" отримали установку з Банкової про створення негативного інформаційного фону для Тимошенко в середовищі її виборців на західній Україні. Уже зараз, за даними СП, втрати рейтингу БЮТ у цих регіонах склали близько 10 відсотків.

Однак головний сигнал, який надіслав Ющенко своїм однопартійцям – це початок підготовки до дострокових виборів.

Джерела "Української правди" стверджують, що уже проробляється формат участі президентських сил у таких виборах. Очікується, що список очолить безпосередньо Віктор Ющенко. Якщо буде створено блок, він також носитиме його ім'я. 

Якщо буде вирішено іти партією, то виключно під назвою "Наша Україна". Лідери всіх маргінальних структур, які зараз утворюють блок НУНС, якщо бажають, можуть вступити до списку як безпартійні. Окрема участь проекту Віктора Балоги "Єдиний центр" у виборах не передбачається.

На переконання учасників розмови з президентом, Ющенко розпустить парламент навіть якщо формальна коаліція між БЮТ і Партією регіонів буде створена. Хоча правове підґрунтя для цього відсутнє, натомість Ющенко натискатиме на політичне, звинувачуючи Тимошенко в "ревізії волі виборця" шляхом об'єднання з Януковичем.

У разі розгортання такого сценарію, протидіяти йому в блоці Тимошенко збираються початком процедури імпічменту і вимогами одночасних президентських і парламентських виборів.

Друга неанонсована зустріч, яка відбулася в понеділок у секретаріаті – президента з губернаторами, які отримали вказівку співпрацювати виключно з "Нашою Україною". Напередодні, розповідають джерела, лідеру партії В’ячеславу Кириленку вдалося переконати Ющенка зробити ставку на них як на базову структуру під наступні вибори.

Діяти швидко Банкову змушує згода Віктора Януковича на посаду спікера в коаліції з Тимошенко, яку, за даними секретаріату, той дав остаточно.

Щоправда, не в захваті від цієї ідеї інший, неформальний лідер Партії регіонів – Рінат Ахметов. Саме на нього Ющенко покладає надії в тому, щоб заблокувати створення союзу Тимошенко і Януковича. За даними "Української правди", черговий раунд переговорів президентів України і "Шахтаря" відбувся минулими вихідними.

Ахметов досі під враженням від вигнання Раїси Богатирьової з Партії регіонів, яке відбулося без його згоди. Тому в нього є всі підстави поставити Януковича на місце, заблокувавши розроблений сценарій.

Однак без зрозумілої альтернативи Ахметов не буде ламати шлюб Тимошенко і Януковича. А такою альтернативою може бути лише коаліція "Нашої України" і Партії регіонів. Бажано – замість розпуску парламенту. Після того, як конфлікт Ахметова і Януковича сплив на поверхню, в разі дострокових виборів вони ризикують остаточно пересваритися при формуванні квот на список.

Не допустити нові вибори – це спільне завдання і Тимошенко, і Януковича. Зрозуміло, що у них зникне потреба в об'єднанні після їх проведення, адже сумарно Партія регіонів і "Наша Україна" все одно наберуть більше, ніж БЮТ. А шанс на створення коаліції наступного разу не втратять ні Ющенко, ні Ахметов. Однак Януковичу в цій грі не світить провідна роль.

Для Тимошенко ж розпуск парламенту несе очевидний ризик втрати влади. Це і змушує відмовлятися від улюбленої стихії виборчої кампанії на користь політичного гермафродита БЮТ і Партії регіонів.

Сергій Лещенко, "Українська правда"
09 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

anonim 2008-09-10 / 12:04:00
"Tyulyka, tyulyka, ja tebya szjem." " Ne Jizs mene, vovcseku- bratiku, ja tobi piszenyku zaszpivaju. "Jeszcso ne umerla ukraljina, JA NAD NEJ SZ KOSOJ SZTOJU! Budem vmeszye "koszoju maxate", budem zsity-po novomu"

Іван Фургів 2008-09-10 / 10:28:00
Допечуть вони собаки нас до того , що будуть лапу сосати у пяної бібізьяни:))

s.30 2008-09-10 / 09:32:00
Допекла своїми безмозглими популістичними виступами.З приходом її до влади Ющенко відтягнув Україну назад років на 5.

Макс 2008-09-10 / 08:26:00
Збрехала Юля. Впасти може тільки те, що має більше нуля. В Ющенка ж - нижче...:)

Совесть.. 2008-09-09 / 17:59:00
В своїй прес-конференції Юлька ще ляпнула , що в Ющенка рейтинг встав:))

Совесть.. 2008-09-09 / 17:57:00
За таке банять на все життя.

clan 09/09/2008 17:20

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини