Без ужгородської "Мрії" не можна жити

Кредитна спілка «Мрія» на ринку фінансових послуг працює вже дванадцятий рік. Першопрохідниця зародження національного кредитного руху на Закарпатті, вона за цей час багато доброго зробила, хоча й чимало гуль та синяків набила. Упродовж усього цього часу керує «Мрією» досвідчений і талановитий господарник, економіст за фахом, меценат за покликанням, невиправний оптиміст і великий мрійник Віталій БЕВЗЮК. З ним — наша бесіда.

Віталій Бевзюк
Віталій Бевзюк

Ветеранам — пільги
— Віталію Євгеновичу, доцільно було б, напевно, розпочати розмову із назви кредитної спілки. Чому саме «Мрія»?
— Згадаймо слова відомої пісні: «Без вітру не родить жито, без вітру вода не шумить, без мрії не можна жити, не можна нікого любить». Створюючи спілку, ми взяли собі за правило девіз — служити людям вірою і правдою. Головний принцип нашої діяльності — бізнес має бути соціально спрямованим. Досить сказати, що за історію існування нашої кредитної спілки на доброчинну діяльність переказано близько одного мільйона гривень. Найперше — це допомога школам та будинкам-інтернатам, дитсадкам, медичним установам. Для Ужгородської міської клінічної лікарні ми придбали кардіомонітор за 14 620 гривень, понад 10 тисяч гривень переказали на видання двох навчальних посібників для студентів Ужгородського національного університету. Не відмовили в допомозі Перечинській райлікарні, Ужгородській лікарні для дітей з порушенням опорно-рухового апарату, міським організаціям інвалідів та Українського товариства сліпих, районній організації «афганців» з Великого Березного та багатьом іншим.
Меценатство передбачає й підтримку духовності. Тому допомагаємо і церковним громадам, і тим, хто відроджує народне мистецтво. За останній рік ця сума становила понад 220 тисяч гривень. 40 тисяч гривень отримали члени спілки на лікування та оздоровлення. Комп’ютерну техніку придбано для Циганівської школи (Ужгородський район). Дніпропетровському управлінню праці та соціального захисту для ліквідації аварії житлового будинку переказано 20 тисяч гривень, 10 500 гривень — релігійним організаціям різних конфесій, 25 тисяч гривень — на підтримку вітчизняного книговидання, у тому числі книг «Україна в ІІІ тисячолітті. Традиції. Інновації. Інвестиції», «Україна. Сталий розвиток», посібників для вузів області. П’ять тисяч гривень переказано благодійному фонду «Нова сім’я» в Ужгороді. Фінансово підтримуємо благодійний фонд «Стевія», ужгородський театр «Шарж», дитячий клуб розвитку футболу, товариства інвалідів війни та ветеранів та інших.
— Скільки видів послуг надає тепер «Мрія»?
— Їх спектр значно розширено. Нині надаємо п’ятнадцять видів споживчих кредитів. Їх можуть отримати члени спілки на відзначення урочистих подій, на здобуття вищої освіти дітей, на оплату комунальних послуг, встановлення автономного газового опалення, проведення ремонту житла, придбання меблів, автомобіля, на підтримку малого бізнесу, фермерства. Такий вид послуг, як «Хвилька», дає змогу отримати кредит терміном від 7 до 28 днів усього протягом години. Тим, хто звертається до нас кілька разів, надаємо здешевлені кредити. Пільгові кредити отримують ті, хто потребує лікування чи втратив когось із близьких. Депозитна програма «Вдячність» розрахована на обслуговування пенсіонерів — тих людей, котрі своєю працею вже послужили суспільству. Кредити для них надаємо за пільговими ставками, а дивіденди — за підвищеними. Споживчий кредит «Студентський» дає можливість отримувати додаток до стипендії студентам. Бонуси нараховуються їм до базової ставки залежно від успішності навчання.
— Нині, коли позаду вже перше десятиліття роботи, можна підбити деякі підсумки.
— Так. Якщо у травні 1997 року спілка налічувала півтисячі членів, в основному мешканців Ужгорода, то нині вона об’єднує майже сорок тисяч. На відміну від банківських структур, наша мережа здебільшого зосереджена у віддалених районах та сільській глибинці. І не лише на Закарпатті, а й в інших областях України — Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Одеській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Тернопільській. Наша мета — не прибутковість, а доходи за рахунок розширення спектру послуг, і найперше — в сільській місцевості.
Ми — серед лідерів рейтингу кредитних спілок України, а він визначається за цілим комплексом показників: дохідність, капіталізація, обсяги активів, рівень ліквідності та заборгованості тощо. До слова, 75 рейтингових балів засвідчують фінансовий стан як дуже добрий. За рейтинговою оцінкою ми маємо 93 бали. Торік Експертна рада програми «Український фінансовий Олімп» визнала «Мрію» лауреатом у номінації «Розвиток мережі кредитної установи зі стабільним зростанням».
Лідер галузі
За доброчинну діяльність наш колектив відзначений орденом Святого Миколи-Чудотворця ІІІ ступеня. Рік тому ми вступили до Українського національного комітету Міжнародної торгової палати й відгукнулися на пропозицію організаторів загальноукраїнської програми «Мистецький Олімп України». У квітні цього року кредитну спілку «Мрія» нагороджено дипломом Проекту «Економісти України. Лідери вітчизняної економіки». За сумарним балом за такими критеріями, як обсяг реалізованої продукції, прибуток, продуктивність праці, заробітна плата, надання кредитів нас нагороджено дипломом та присвоєно звання «Лідер галузі». Ми створили близько 300 робочих місць, а до бюджетів різних рівнів переказуємо щороку 700 тисяч гривень. Стосовно наших спілчан, то для них у селі Шаян, відомому однойменним санаторієм, споруджено профілакторій. Роботу нашого колективу на нещодавніх загальних зборах членів кредитної спілки відзначив директор департаменту нагляду за кредитними спілками Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Андрій Оленчик.
Функції кредитних спілок — надання послуг за собівартістю, а також фінансових послуг власникам-клієнтам та здійснення ними управління і контролю. Закон України «Про кредитні спілки» визначив їх як неприбуткові організації, що засновані фізичними особами на кооперативних засадах з метою задоволення потреб їх членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об’єднаних грошових внесків членів кредитної спілки. Таким чином, на відміну від банків, кредитні спілки є одночасно і фінансовою установою, і громадською організацією.
Оскільки «Мрія» стала самодостатньою фінансовою одиницею і, так би мовити, виросла із коротких штанців, ми здатні розширювати сферу послуг і наближати її до людей. Взяти хоча б таке. Членами спілки є багато пенсіонерів. Час від часу вони беруть кредити, тим більше, що для них вони пільгові. Тому й висловлюють бажання отримувати пенсії через спілку. Це дозволило б спрощувати погашення кредиту, і ми готові надавати таку послугу. Як і низку інших: приймання плати за землю, електроенергію, телефон, радіоточку. Для людей похилого віку це особливо зручно. Але, на жаль, дозволу на такі послуги кредитні спілки не мають.
Потрібен власний банк
Тим часом розширення кола повноважень кредитних спілок передбачене концепцією розвитку системи кредитної кооперації, що схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 червня 2006 року, оскільки вони забезпечують розв’язання проблем соціально незахищених верств населення. Крім того, розширення видів кредитування сприяє поступовому збільшенню конкуренції на ринку фінансових послуг і позитивно позначається на їх якості та ціні. Тим більше, що діяльність кредитних спілок, насамперед у сільській місцевості, сприяє розвиткові територіальних громад у виконанні регіональних програм соціального й економічного розвитку відповідних територій. Вкрай назріла необхідність створення для кредитних спілок свого банку. Це не лише зручно, але й вигідно. Ті відсотки, які вони платять нині за банківські послуги, могли б піти на зменшення кредитних ставок їхнім клієнтам, на меценатство і, зрештою, на власний розвиток кредитних спілок. Тим більше, що із 1 січня 2008 року набули чинності зміни до положення про фінансові нормативи діяльності та критерії якості системи управління кредитних спілок та об’єднаних кредитних спілок.

Розмову вів Іван Гудзоватий, "Голос України"
09 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини