Ужгород на 19-му місці в рейтингу найбрудніших міст України

Макіївка, Дніпродзержинськ, Одеса, Донецьк і Горлівка - найбрудніші міста України. За інформацією МНС, повітря в цих населених пунктах містить найбільшу кількість шкідливих речовин.

Жителі промислових центрів дихають не тільки пилом, але і важкими металами, фенолом, фтористим воднем, бензапіреном, діоксидом азоту і іншими сполуками. Центральна геофизична лабораторія МНС встановила найкритичніший стан атмосфери на Сході країни.
Найбільші проблеми з екологією на Донбасі. Далі в рейтингу йдуть міста Дніпропетровської, Запорізької, Луганської областей і навіть Криму. А ось якість повітря у Києві, за даними експертів, вище середнього по країні. У списку екологічно неблагонадійних міст столиця зайняла місце в третій десятці, пише `Дело`.
За даними досліджень Центральної геофизичної обсерваторії за червень місяць минулого року, найбільш забруднене повітря - в Одесі. У Києві атмосфера чистіша, ніж в містах Донецької та Дніпропетровської областей, але столиця займає друге місце в Україні за викидами в атмосферу шкідливих речовин з розрахунку на 1 кв км.
Індекс забруднення повітря в місті визначається на підставі вимірів 162 постів, розміщених в 53 містах і враховує викиди промисловості і автомобілів.
Так, в Одесі він становить 19,4 умовних одиниць. Потім слідують Дніпродзержинськ (17,2 у.о.), і Горлівка (14,5 у.о.). Список міст з важким повітрям продовжують міста: Маріуполь, Макіївка, Єнакієве, Слов`янськ і Дзержинськ. В цілому по Україні значення цього індексу становить 8,1 у.о.
У Києві забруднення повітря нижче середньоукраїнського. Середній показник рівний 6,9 у.о.
Проте, за даними Держкомстату, в першому кварталі цього року на один кв км столиці припало 10,1 тонн шкідливих промислових викидів. Більше тільки в Донецькій області, де цей показник у півтора рази більший і становить 15,7 тонн.
Причому ці цифри не враховують автомобільних вихлопів, які в Києві більш ніж в п`ять разів перевищують обсяги промислового забруднення.
Головні джерела промислового забруднення повітря в Києві - теплоелектроцентралі `Київенерго`, особливо на Дарниці і Борщагівці, а також сміттєспалювальний завод `Енергія` на Позняках.
Київ також випереджає багато міст за таким показником забруднення повітря, як концентрація діоксиду азоту. Велика кількість автотранспорту в місті призвела до того, що в столичному повітрі діоксиду азоту в 2,5 рази більше гранично допустимої для здоров`я концентрації.
Що ж до Криму, цілющі соляні озера Криму гинуть, майже половина з них загублена безповоротно, стверджують представники кримських екологічних громадських організацій і вчені-екологи: озера опріснюються, вони заповнені побутовими і промисловими відходами.
Голова відділу екології Макіївської міськради Володимир Новосад стверджує, що високий показник забрудненості, в першу чергу, спровокований великою кількістю промислових підприємств. `У нас один металургійний завод, два коксохімічних, один труболиварний. Крім того, величезної шкоди екології завдає вугільна галузь, в першу чергу шахти, які повністю так і не були закриті`, - говорить чиновник. За його словами, біля шахт знаходяться терикони. Деякі з них димлять. У результаті пил і бруд розносяться по всьому місту.
Євгеній Колишевський, директор екологічної організації `Голос природи` з Дніпродзержинська (місто визнане другим по забрудненості в Україні), звертає увагу ще на одну проблему. `Підприємства знаходяться близько один до одного, в результаті санітарні зони цих підприємств накладаються одна на одну`, - пояснює він. `У санітарних зонах житлових будинків або учбових закладів бути не повинно. У нашому ж місті ці зони знаходяться в самому центрі`, - говорить еколог. Звертає увагу Колишевський і на неефективність роботи контролюючих органів. За його словами, санітарні і екологічні інспекції практично нічого не роблять для поліпшення ситуації.
У Одеській міській раді високий рівень забрудненості атмосфери пов`язують з великою кількістю автомобілів. При цьому чиновники курортного міста поспішили поставити під сумнів об`єктивність самого індексу обсерваторії МНС. `Для розрахунку цього індексу беруться до уваги 5 компонентів. У промислових районах на перше місце виходять промислові викиди, у нас - викиди автомобілів. Ось і виходить, що за об`ємами забрудненості атмосфери Одесу не можна зарахувати до лідерів. По індексу - ми в першій десятці`, - стверджує перший заступник начальника управління екологічної безпеки Валентина Дацюк.
А ось повітря столиці, за даними геофизичної лабораторії, стало чистішим, ніж в 2007 році. В результаті столиця перемістилася з 23 на 29 позицію в рейтингу. Проте в Києві є райони, де рівень забруднення постійно високий. Серед них - район Бессарабської і Московської площ, район станцій метро `Шулявська` і `Тараса Шевченка`, а також Проспект Перемоги.
Найбрудніші міста України, індекс
1.Макіївка - 22,8
2.Дніпродзержинськ - 19,2
3.Одеса - 17,6
4.Донецьк - 16,0
5.Горлівка - 15,6
6.Єнакієве - 14,3
7.Маріуполь - 14,0
8.Дніпропетровськ - 13,3
9.Лисичанськ - 13,3
10.Сєверодонецьк - 13,2
11.Херсон - 13
12.Слов`янськ - 12,5
13.Красноперекопськ - 12,3
14.Запоріжжя - 11,2
15.Армянськ - 10,7
16.Краматорськ - 10,6
17.Луцьк - 10,5
18.Хмельницький - 9,5
19.Ужгород - 9,4
20.Львів - 9,3
Середній показник по Україні - 8,7

NEWSru.ua
06 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини