Закарпатська прокуратура порушила 11 кримінальних справ після перевірок ліквідації повені

Після повені, органами прокуратури області проведені масштабні перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони та раціонального використання лісових, земельних ресурсів на території постраждалих районів Закарпаття, а також дотримання бюджетного законодавства під час використання коштів, виділених на виконання протипаводкових заходів та спрямованих на подолання наслідків стихійного лиха 23-27 липня 2008 року, прокуратура порушила 11 кримінальних справ.

Також працівниками прокуратури Закарпаття внесено 177 приписів і подань, до відповідальності притягнуто 127 посадових осіб, в тому числі 14 - працівників органів державного контролю, складено один протокол про корупційне діяння.
Окремі прокурори виявили випадки незаконного здійснення господарської діяльності по переробці лісопродукції.

В ході проведення перевірок виявлено близько 100 деревообробних та лісопильних підприємств, які здійснювали свою діяльність в порушення вимог чинного законодавства – без наявності всіх необхідних дозвільних документів щодо здійснення підприємницької діяльності, вводу приміщень цехів в експлуатацію, дозволів на викиди в атмосферне повітря та з питань утворення відходів, а також інших необхідних документів з питань екологічної безпеки.
 З них більше 30 підприємства працювали нелегально, тобто не були зареєстровані в органах контролю взагалі.

На даний час після втручання органів прокуратури зупинено діяльність 58 деревообробних та лісопильних підприємств, у тому числі 8 нелегальних. Вирішується питання про зупинення ще 40, у тому числі 25 нелегальних.

За результатами перевірки Закарпатською міжрайонною природоохоронною прокуратурою внесено подання начальнику державної екологічної інспекції та головному державному санітарному лікарю в Закарпатській області з вимогою вжиття заходів до припинення у вставленому законом порядку діяльності підприємств та підприємців деревообробної галузі, у роботі яких виявлені суттєві та грубі порушення вимог природоохоронного законодавства. 

Ужгородською міжрайонною прокуратурою виявлено, що директором одного з приватних підприємств Ужгородського району організовано та здійснено переробку деревини, зокрема виготовлення заготовок для піддонів у столярному цеху без відповідних дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та дозволу на початок робіт. Відносно директора вказаного приватного підприємства порушено адміністративне провадження.

Цією ж прокуратурою виявлено факт здійснення господарської діяльності по переробці та реалізації лісодеревини без дозволів на будівництво, розміщення об’єктів підвищеної небезпеки та акту прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкту. Роботу підприємства тимчасово припинено, а відносно власника винесена постанова про порушення адміністративного провадження.

Берегівським міжрайонним прокурором встановлено, що двоє приватних підприємців займалися лісопереробною діяльністю не маючи будь-яких дозвільних документів для початку господарської роботи. Крім того, трудові угоди з найманими працівниками ними не укладені. Питання утилізації відходів ними з контролюючими органами не  були погоджені. У зв’язку з викладеним міжрайонним прокурором поставлено питання про їх адміністративну відповідальність. Виробництво у цих суб’єктів господарювання призупинено.

Прокурором Іршавського району у ході проведених перевірок виявлено факти порушення вимог Закону України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, допущені приватним підприємцем К., власником пилорами, який проводив свою діяльність без договору на вивіз побутових відходів, створив незаконне сміттєзвалище (тирси), чим спричинив засмічення русла річки Синявка в с.Ільниця.

Цим же прокурором виявлені випадки експлуатації пилорам з порушенням вимог пожежної безпеки та здійснення їх діяльності без відповідних дозвільних документів, у зв’язку з чим прокурором винесено 4 постанови про порушення адміністративного провадження відносно заступника Ільницького сільського голови та приватних підприємців, які допустили порушення вимог санітарного та пожежного законодавства,.

За приписом Прокурор Міжгірського району головному лікарю Міжгірської СЕС, у зв’язку з порушенням санітарного та епідеміологічного законодавства, припинена діяльність 8 суб’єктів господарювання, які займаються переробкою лісопродукції.

Прокурором міста Ужгород поставлено питання про адміністративну відповідальність відносно 6 посадових осіб, які займалися діяльністю по переробці лісопродукції без сертифікатів відповідності на обладнання, без дозволів на роботу тощо.

Прокурорськими перевірками практично у кожному місті і районі виявлені грубі порушення вимог ст. 55 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” щодо отримання суб’єктами господарювання відповідних дозволів на ліміти утворення і розміщення відходів.
У цей же час органи місцевого самоврядування, на яких відповідно до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, покладено обов’язок вживати заходи щодо забезпечення належного збирання, транспортування, утилізації та знешкодження відходів, самоусунулись від виконання цієї законної вимоги.

Закарпатським міжрайонним природоохоронним прокурором порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Чорнотисянської сільської ради Рахівського району за забруднення або псування земель та перевищення влади або службових повноважень.
Службовці без надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки та його подальшого затвердження, без винесення меж в натурі і оформлення права на користування, затвердження та сплати сільськогосподарських втрат у зв’язку з вилученням сільськогосподарських угідь протягом 1999-2007 років, дозволили фізичним і юридичним особам вивозити на земельну ділянку розміром 0,1431 га, розташованій у водоохоронній зоні в с. Чорна Тиса, будівельне сміття, тверді побутові відходи, чим заподіяли збитки на суму що перевищує  3 мільйона гривень.

Подібну кримінальну справу порушив прокурор Тячівського району за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.239 КК України (забруднення або псування земель) стосовно посадових осіб Дубівського ВУЖКГ, які впродовж 2007 – 2008 років, без спеціальних дозволів (ліцензій) та спеціальних паспортів, без відповідних висновків санітарно-гігієнічної експертизи, в порушення вимог Закону України „Про відходи”, здійснювали складування твердих побутових відходів у водоохоронній зоні річки Тересва в смт. Дубове Тячівського району, чим грубо порушили вимоги Водного кодексу України.
Такі дії посадових осіб Дубівського ВУЖКГ призвели до забруднення та псування земельної ділянки площею 0.82 га та створили небезпеку для довкілля, а також спричинили тяжкі наслідки у вигляді особливо-великих матеріальних збитків на суму понад 250 тис. грн.

Прокурор Рахівського району  також порушив  кримінальну справу  за фактом псування земель. Адже, в ході перевірки з”ясувалося, що  протягом 2003-2008 років на землях сільськогосподарського призначення, невстановленими особами в смт. Ясіня, без отримання відповідних дозволів, звозилися відходи лісопильного виробництва.
Цим самим навколишньому природному середовищу спричинено збитків на суму майже 80 тис.грн.. і створено небезпеку для довкілля.

Прокурором цього ж району внесено подання голові районної державної адміністрації та трьом сільським головам приписи у зв’язку з невжиттям ними заходів по створенню спеціальних місць по складуванню відходів.

Ужгородським міжрайонним прокурором встановлено, що на землях Холмецької та Великолазівської сільських рад, віднесених до пасовищ, розміщені два несанкціоновані сміттєзвалища. За виявленими фактами винесені 2 постанови про порушення адміністративного провадження відносно сільських голів та 2 дисциплінарних провадження відносно землевпорядників.
Прокурорські перевірки з цих питань продовжуються.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
03 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини