Любомир Баник: “Неможливе — можливо!”

Якщо добре придивитися, то все довкола складається з маленьких цяток, кольорових плям, ліній, штрихів, різноманітних геометричних фігур. А випускник Ужгородського коледжу мистецтв ім. А. Ерделі, Львівської національної академії мистецтв і студент Українського католицького університету Любомир Баник знає й уміє зібрати та змонтувати з частинок одне ціле — колаж.

Крім того, юнак працює з технікою вітражу, живопису, мозаїки, знімає короткометражні фільми, бере участь у виставках Ужгорода, Львова, Києва. Йому всього 25, а його роботи вже є у приватних колекціях у США, Норвегії, Італії, Фінляндії, Словаччині, Угорщині, Чехії, Італії, Сербії, Росії, Німеччині та Китаї.
— Любомире, що необхідно, аби змонтувати колаж?
— Потрібен певний образ (зазвичай це людина, яка репрезентує якусь позитивну рису), колір, лінії, плями, блиск, фактура поверхні — матова, глянцева, шершава, об’ємна, прозора тощо.
— От Марк Ернст каже, що техніка колажу — це систематична експлуатація випадкової або штучно спровокованої зустрічі двох чи більше чужорідних реальностей на одній, явно для цього не підходящій площині, й іскра поезії, яка пробігає при зближенні цих реальностей. Що для тебе колаж?
— Це улюблений спосіб самовираження, адже тільки в цій техніці можна робити мікси з будь-чим і будь-як. Колажі почав створювати близько 10 років тому. Найчастіше на якусь певну тему. До прикладу, остання моя виставка “Jesus Forever” присвячена християнству, християнським цінностям, мотивам боротьби добра і зла.
— Як гадаєш, чи доцільно з етичного погляду використовувати фотографії інших авторів у своїх роботах без їхнього відома?
— Вважаю, це досить правильно, оскільки зображення вже видозмінюється.
— Що чи хто надихає тебе творити?
— Наш непередбачуваний світ і жага зробити щось позитивне, наштовхнути глядачів на добрі вчинки. Якийсь внутрішній голос. Бувало, ще у Львові вночі з’являлась ідея, і я з великими труднощами, але вставав із теплого ліжка, робив ескіз або ж писав кілька слів про майбутню роботу.
— А як щодо власних вітражів?
— Перший вітраж — моя дипломна робота “Архангел Михаїл”, котра сьогодні зберігається в монастирі Сестер Василіянок неподалік від Львова. Інші мої вітражі можна знайти у двох ужгородських церквах, а наразі працюю ще над одним.
— А тепер — до твоїх короткометражних фільмів. Про що вони?
— Знімати короткометражні фільми, працювати з монтажними відеопрограмами мене навчив друг Петро Біров. В одному з них — “10“ten”2Dream” — ідеться про 10 героїв з арт-середовища, в яких я беру інтерв’ю. Вони повинні дати відповідь на запитання: як витрачатимуть 10 млн. доларів. За ідеєю, вони повинні вкласти гроші в будь-що, але не мати з цього ніякої користі, жодної вигоди. Крім того, ці люди мають позбутися чогось у світі. Наприклад, ніколи не палити тютюн чи втратити якусь погану рису тощо. На сьогодні розпочинаю зйомку нового фільму “Дим”. У ньому палії розповідають про непаліїв, про те, що втрачають ті, хто не палить, і навпаки, непалії вказують на те, що втрачають споживачі тютюнових виробів.
— Любомире, ти б не міг розповісти, як працюєш? Як з’являються нові ідеї і як ти їх втілюєш у життя?
— Нерідко ідеї приходять уночі, коли залишаюся сам на сам із собою. Як творю? Інколи спонтанно, часто записую назви робіт чи саму роботу, як я їх собі уявляю готовими. Усі роботи “народжуються” на столі. Будь-якому.
— Розкажи, будь ласка, про “солодкий” проект “MarmelaD”. Знаю, це була твоя перша авторська виставка…
— “MarmelaD” — це весняний проект. Саме слово “мармелад” французького походження, і виникло воно разом із колажем у 1912 році у Франції (засновники Жорж Брак і Пабло Пікассо). Колаж як мармеладне життя: кольорове і солодке…
На виставці було репрезентовано 70 робіт, виконаних мною за останні 6 років. Так, це дійсно моя перша персональна виставка, котра пройшла у львівській мистецькій галереї “Музей Ідей” у березні 2007-го. Крім того, представлено проект “7 UP” — 7 співпраць із різними художниками з Криму, Ізяслава, Луцька, Тернополя, Черкас, Івано-Франківська, Дрогобича. До слова, після виставки зняв короткий 10-хвилинний фільм про виставку.
— Розповідають, що ти купив 50 кг мармеладу і 40 кг кольорового поролону, котрим вистелив підлогу одного із залів галереї… Мармелад увесь з’їли?
— Так, дійсно придбав 50 кг, причому аж 10 видів… І мармелад увесь з’їли! (сміється — авт.).
— Ти вже згадував про мистецький проект “Jesus Forever”. Це твоя друга персональна виставка?
— Так. Вона проходила у Львові в приміщенні Українського католицького університету, де я навчаюсь, із 15 травня по 15 червня 2008-го. Усього було представлено 33 роботи (символічне число Ісуса). Крім того, на виставці репрезентувався проект “7 ЧЕСНОТ” у співпраці з іншими художниками. Я починав роботу, а вони мали її завершити, вносили корективи тощо. Основна ідея — популяризувати християнську культуру, цінності, чесноти за допомогою змішаних технік колажу (так званих mixed media). Усього моїх авторських робіт було 26, а також 7, виконаних у співпраці з іншими митцями.
— Колажі, вітражі, короткометражні фільми… Чим іще захоплюється Любомир Баник?
— Полюбляю сноубординг. Із самого дитинства граю у футбольній команді с. Баранинці, котра виступає в чемпіонаті Ужгородського району. Шість років займався кікбоксингом, а під час навчання у ЛНАМ трошки — техвондо.
— Як вважаєш, чи необхідна професійна художня освіта, аби досягти високих результатів?
— Думаю, потрібні знання композиції, кольорознавства, анатомії, історії мистецтв. Так, освітня база, своєрідна опора повинна бути.
— Як часто “твориш” на замовлення?
— Нерідко на замовлення виконую вітражі, мозаїки, пейзажний живопис. Не без цього.
— Яку зі своїх робіт вважаєш найбільш вдалою? І взагалі, як ставишся до власних робіт?
— Звісно, є улюблені роботи, утім назвати одну важко. Буває, інколи не хочеться ні дарувати роботу, ні продавати її, але ловлю себе на думці, що це неправильно, її потрібно випускати у світ, для глядачів, для вас. Думаю, улюблений колаж — “10 Божих заповідей”. Чому? Гадаю, сьогодні, у час падіння моральності, глядач потребує якоїсь нової форми, аби донести вічні цінності, які він почав би наслідувати. У мене є серія таких робіт, однак хочу зробити одну й великого розміру. Крім того, із попередньої виставки люблю колаж “Щедрість”. Цю роботу, гадаю, вдало ілюструють слова Брюса Лі: “Якщо навіть на певну мить можеш зробити когось щасливим, чому б це не зробити”.
— У мистецтві існує полеміка: що важливіше — форма чи зміст… А що важливо для тебе у творчості?
— Для мене основне — це зміст. Гадаю, у всіх видах і жанрах має домінувати змістовне начало перед формою, яка є другорядною. Зміст завжди йде попереду, за допомогою нього можна донести до глядача певну світову ідею. Форма є завжди другорядною, це як обгортка шоколаду: головне те, що всередині. Форма є тільки зв’язкою для цілісності картини. Завдяки часу з’являються нові технології, матеріали, медіа, технічний і науковий прогрес наклав на це відбиток. Художники використовують тільки те, що для них саме в цей момент потрібно для самовираження! Це моя концепція. Мистецтво взагалі має великий вплив, хоч пересічний житель бачить спочатку форму — і лише згодом зміст (і то не всі). Утім мистецтво використовують для пропаганди певних цінностей; є різні вияви змісту і форми творів мистецтва! Я намагаюся своєю творчістю донести до глядача певні світлі й позитивні ідеї.
— А в житті?
— Ціную людей, котрі 9 разів впали і 10 разів піднялися!!! Людей, Бога, доброту і безкорисливість! А ще дружбу…
— Рецепт твого успіху — який він?
— Мені імпонують слова Брюса Лі: “Ціна успіху: людина, котра хоче досягнути успіху, повинна навчитися боротися, прагнути і страждати. Можна багато чого досягти в житті, якщо готовий від багато чого відмовитися заради цього”. Філософія життя Брюса Лі близька мені. Потрібно в окремі періоди життя знайти, чим пожертвувати заради тієї чи іншої цілі, якщо хочеш зробити щось суттєве.
— Любомире, то що ж таке у твоєму розумінні творчість? Як оцінюєш власні роботи?
— Творчість притаманна кожному. Але не всі про це знають. Гадаю, у людей однакові можливості (здібності, таланти), і кожен використовує, трактує їх по-своєму (наприклад, я реалізовую себе через візуальне мистецтво і спорт). Кожна людина повинна до всього підходити з творчою ідеєю, це є дуже важливо для людського існування загалом.
Мені важко оцінювати власну творчість, адже це повинні робити самі глядачі! У мене також бувають слабенькі роботи, в цілому ще потрібно багато чому вчитися.
— Ти вже маєш певний життєвий досвід, то що порадиш молодим та творчим?
— Експериментувати, не зупинятися на досягнутому, не відступати й не здаватися в жодному разі! І пам’ятати: неможливе — можливо!

Надія Вишневська, Ужгород
01 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини