Закарпатець Іван Хланта — той, хто слухає голос віків

Нині навіть важко .пригадати, коли вперше переступив поріг редакції Іван Хланта. Пам'ятаю лише, що завжди приносив цікаві матеріали, розповідав про захоплюючі поїздки по рідному краю, про зустрічі з колективами художньої самодіяльності, які виконують виключно народні, давно призабуті, пісні.

Завжди дивуюся, де Іван Васильович знаходить час, щоб побувати і в Пацканьові серед жіночого фольклорного гурту «Ґаздині», і в Лінцях та Руських Комарівцях серед артистів місцевих театрів.
Впродовж усіх оцих років слідкувала за публікаціями і самого Івана Васильовича, і за матеріалами про нього.
І ось переді мною - нова книжка, яка ще пахне друкарською фарбою — «Іван Хланта. Бібліографічний покажчик». Автор - професор, академік АН Вищої школи, заслужений діяч науки і техніки України Володимир Качкан. Тут подано окремі видання та рецензії на них, фольклористичні, літературознавчі, мистецтвознавчі статті, опубліковані у періодиці, тематичних збірниках та література про життя і творчість кандидата філологічних наук, доктора мистецтвознавства, заслуженого діяча мистецтв України Івана Хланти.
Автор у передмові «Божі дари - чоловіцькі труди» розповідає, що Іван Хланта упродовж більше п'яти десятків років творчого життя активно працює в кількох напрямках як фольклорист, літературознавець, бібліограф, мистецтвознавець, педагог, і в кожному дивує відкриттями нових інтелектуально-мистецьких фактів та явищ.
Багато матеріалів з фольклористики Іван Васильович друкував і в нашій газеті. Перу Івана Хланти належать розвідки про життєвий і творчий шлях ледь чи не всіх письменників Закарпаття. Він виявив у нашому краї чимало талановитих оповідачів, твори яких публікував у різних виданнях.
Шану й повагу заслуговує його величезна фольклорно-етнографічна робота: і не лише в Закарпатті. Кілька томів пісенного надбання -це унікальний скарб, якому нема ціни.
Іван Васильович - член Національної Спілки журналістів України. Про його творчість писала преса Білорусії, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини. І письменники, і журналісти нашого краю не раз писали про цього унікального науковця. Він має багато нагород. Усі вони, звичайно, дорогі. Але найдорожча нагорода, вочевидь, людська шана. Івана Васильовича шанують люди за те, що він спадкоємець і провідник ідей духовних цінностей нашого народу, невтомний збирач перлин народної творчості.
Бібліографічний покажчик свідчить, що праці Івана Хланти відомі далеко за межами області, і науковці радо відгукуються на них. Десятки прізвищ авторів, десятки статей - і все про нього, невгамовного скарбника перлин народної творчості, все про вченого-етноло-га, про того, хто так любить торкнутися світла мудрості предків, донести те світло до наших днів.
Не один письменник чи поет має бути вдячний Івану Васильовичу за те, що той так гарно оповідає світу про них. Навіть про тих, хто вже перейшов межу життя, але живуть в наших серцях, і треба, щоб не забували про них і наші діти та онуки.
Нема таких нагород, якими можна було б оцінити працю Івана Хланти. У бібліографічному покажчику згадана і наша районна новинка, яка багато разів писала про нові видання Івана Васильовича. Його збиральницька невтомна праця дійсно гідна подиву. І як казав не один критик-літературознавець, ім'я Івана Хланти буде вписано в історію української літератури золотими літерами.
Не можна не сказати добре слово і про автора «Бібліографічного покажчика» Володимира Качкана, автора понад 70 книжок, який вклав у це видання і сили, і серце, і час. Прекрасна робота, вона не раз стане в пригоді і науковцям, і студентам, і бібліотекарям та учням.
Залишається лише порадуватися, що науковці такого рівня збирають матеріали про нашого Івана Хланту. Хочеться від щирого серця обом побажати подальших творчих успіхів.

01 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини