Керамічне диво з-під рук Ендре Гіді народжується на очах

Кожна зустріч з цією неординарною особистістю - як ковток чистого гірського повітря. Ендре Ференцович Гіді, здається, і мислить якось по-особливому. Його мало цікавить велика політика. У нього вона своя - духовна, наповнена внутрішнім світлом.

У Великій Доброні Ендре Ференцовича, звичайно, знають всі. У сільраді кажуть: талант від Бога! У школі знають, що талановиті діти завжди матимуть підтримку в особі цього знаменитого художника-гончара. Культпрацівники, як то кажуть, на нього моляться: коли організовується якась виставка робіт народних майстрів - роботи Ендре Гіді - на першому плані.
Ендре Ференцович - один з кращих керамістів Закарпаття. Нещодавно він єдиний представляв наш край на міжнародному симпозіумі керамістів в Чигирині. Нашого художника-гончара знають далеко за межами області, та й України також.
У свій час талановитий великодобронець закінчив училище декоративно-прикладного мистецтва. Вибір фаху був невипад-ковим. Батько майбутнього кераміста був добре відомим у районі маляром. Кращого майстра годі було пошукати. Саме він був взірцем для малого Ендре, який не міг відірвати очей від яскравих кольорів, над якими чаклував батько. Той бачив захоплення cинa і радо вводив хлопця у світ прекрасного.
Згодом мистецький критик Олена Приходько на одній з персональних виставок художника-гончара скаже, що вже перші спроби молодого художника, виоформлені за власною творчою програмою - органічне сплетіння традицій народного гончарства Угорщини та Закарпаття з прийомами сучасної професійної пластики. Саме це принесло йому заслужене визнання не тільки в колах численних поціновувачів, а й серед фахівців та колег-професіоналів.
Я люблю бувати в цій сім'ї. Майстерня митця пропахла глиною, фарбою. Тут особлива аура. У великодоброньського художника-гончара чітко вирисувала-ся своя мистецька лінія. Він полюбляє народну творчість, народні угорські традиції. Пре-
красні підсвічники у вигляді бравих гусарів та сором'язливих панночок, вусатих газдів та огрядних господинь милують зір.
Авторська уява - дуже багата: павичі, півні, бички, коники, риби, птахи, фантастичні істоти на сільничках - як живі. Ці веселі керамічні фігурки мимоволі настроять вас на веселий лад. Особливо гарні, як на мене, вази, корчаги, набори керамічного посуду.
Нині Ендре Ференцович вже далеко не той, що був років десять-двадцять тому. Творчий неспокій і постійний пошук принесли йому славу та визнання. Він - член Національної спілки художників України та член Національної спілки народних майстрів України.
Ендре Ференцович - переможець численних міжнародних виставок, був гостем багатьох фольклорних фестивалів та ярмарок. Його персональні виставки - завжди визначна подія. Художник-гончар нагороджений премією Данила Щербаківсько-го, йому присвоєно почесне звання заслуженого майстра народної творчості.
Цього літа Ендре Ференцович був місяць у міжнародному дитячому таборі «Шаланка», що на Виноградівщині. Тут зібрали багато талановитих дітей з різних країн. Художник-керамік давав майстер-класи з гончарної справи, вчив, як перетворювати глину у керамічне диво.

01 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
» Всі новини