Михайло Кічковський: Карпати - серце і легені Європи. Збережімо їх!

Карпати образно називають серцем і легенями Європи. Вони є одним з найбільших гірських масивів континенту і віднесені до списку 200 найважливіших природних регіонів світу. Краса природи Карпат невимовна.

Михайло Кічковський: Карпати - серце і легені Європи. Збережімо їх!

Карпати служать джерелом чистої води та чистого повітря, що суттєво вливає на клімат всієї Європи..Тут беруть початок численні ріки, які живлять своєю водою тисячі великих і малих населених пунктів басейнів Балтійського і Чорного морів. Карпати також багаті цілющими бальнеологічними джерелами, туристично-рекреаційними можливостями.
 На теренах Карпат росте 3800 видів судинних рослин, що становить третину флористичного багатства Європи. Такий же багатий і тваринний світ Карпат. При цьому більше 10 відсотків видів флори і фауни є рідкісними, знаходяться     у загрозливому стані і потребують індивідуальної охорони. З метою збереження природної спадщини у Карпатах створено 5 біосферних резерватів, 19 національних парків та понад 400 лісових резерватів. Тому стан природного середовища у Карпатському регіоні має величезне значення для здоров’я більшості європейського населення.
У той же час екологічна ситуація у Карпатському регіоні внаслідок глобальних процесів на планеті та непродуманої господарської діяльності загострюється і потребує уваги з боку не тільки розташованих тут країн, а й всієї європейської спільноти.
Зменшується лісистість Карпат, ліси хворіють та висихають, внаслідок чого понижується їх водорегулююча функція.
Справжнім екологічним лихом Карпат стали повені, які несуть з собою великі руйнування та епідеміологічні загрози. Під час повеней затоплюються великі території сільгоспугідь, кладовища та могильники тварин, місця зберігання нафтопродуктів та інших хімічних речовин, небезпечних для здоров’я та життя людей і всього довкілля. Велику небезпеку становлять невикористані колишніми сільгосппідприємствами отрутохімікати, несанкціоновані звалища побутових відходів та відходів промислових підприємств, особливо хімічної та переробної галузей, атомної енергетики.
Значної шкоди екології наносить побутова діяльність людей. Не тільки у містах, а й селах великою проблемою стало захоронення сміття. Внаслідок відсутності продуманої системи виховної роботи з населенням та неуваги з боку владних структур до вирішення цього питання виникають сотні стихійних сміттєзвалищ. Після проливних дощів цей бруд опиняється в річках, з яких потім беремо воду для пиття.
У червні 2007 року українська делегація у Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи виступила з пропозицією щодо обговорення екологічної ситуації в Карпатському регіоні. Цьогорічна катастрофічна повінь, яка мала місце у західних регіонах України і своїми наслідками торкнулася також окремих держав поза межами гірського масиву, ще раз засвідчила надзвичайну актуальність цієї ініціативи. Вона підтвердила і те, що екологічні проблеми не знають кордонів.
Здійснювані у кожній окремій країні заходи по захисту довкілля не дають бажаного результату, оскільки носять здебільшого розрізнений характер, належним чином не з координовані. Підписана у 2003 році 7 країнами «Рамкова Конвенція про захист довкілля та сталий розвиток у Карпатському регіоні», в якій визначено пріоритетні завдання щодо покращення екологічного стану Карпат, на жаль, виконується дуже повільно.
Тому розгляд цього питання на такому представницькому форумі дозволив би не тільки привернути увагу до стану довкілля Карпат, а й виробити єдину стратегію щодо об’єднання зусиль європейської спільноти навколо вирішення його проблем.
У рамках підготовки до розгляду цього питання в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Закарпатська обласна рада спільно з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України передбачає провести у березні 2009 року в м. Ужгороді (Україна) Міжнародну науково-практичну конференцію «Екологічна ситуація в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення», проведення якої підтримано Президентом України та Прем’єр –міністром України.
Про свою згоду взяти участь конференції заявили також представники місцевих і регіональних влад ряду країн Карпатського регіону. Створено відповідний оргкомітет з підготовки конференції, до якого ввійшли представники центральних і обласних відомств, наукових та громадських організацій і установ, органів місцевого самоврядування.
На Вебсайті Закарпатської обласної ради відкривається рубрика по обговоренню екологічних проблем Карпат та пропозицій щодо їх вирішення.
У зв’язку з цим звертаюся до представників громадських організацій, спеціалістів екологічних установ, науковців, депутатів усіх рівнів з проханням висловити своє бачення цих проблем та шляхів поліпшення екологічного стану, ролі органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, культурно-освітніх установ та громадських організацій у їх розв’язанні.
Матеріали просимо надсилати на адресу Закарпатської обласної ради: 88008, м.Ужгород, пл.Народна, 4, факс:61-43-64 або електронною поштою E-mail: admin@zakarpat-rada.gov.ua

Голова Закарпатської обласної ради
Член Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи
 Михайло Кічковський
Сайт Закарпатської обласної ради
28 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини