Уряд затвердив зміни, спрямовані на поліпшення становища потерпілих під час повені людей

Держава продовжує опікуватися родинами, які потерпіли від повені в західних регіонах України. Задля поліпшення їх матеріального становища Кабінет Міністрів 20 серпня 2008 р. ухвалив Постанову N 737, якою затвердив зміни до Порядку використання у 2008 році субвенцій з державного бюджету обласним бюджетам для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року.

Про це повідомили у прес-службі Мінпраці з посиланням на міністра Людмилу Денісову, яка прокоментувала останнє урядове рішення.
За словами міністра праці та соціальної політики, з метою підготовки до навчального року в загальноосвітніх навчальних закладах уряд запровадив надання допомоги в сумі 1 тис. грн. для кожної дитини з першої - третьої категорії потерпілих сімей та сімей, один або кілька членів яких загинули внаслідок стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року.
Людмила Денісова звернулася до голів обласних державних адміністрацій з проханням невідкладно забезпечити складання органами місцевого самоврядування актів обстеження потерпілих сімей та родин, де є загиблі внаслідок стихійного лиха, в яких зазначити перелік дітей, що навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах.
В урядовому документі також встановлено, що за рахунок субвенції здійснюється виплата останньої авансової суми допомоги у такому розмірі:
100 тис. гривень - для першої категорії потерпілих сімей, в яких житловий будинок (квартиру) зруйновано або він не підлягає відновленню, чи сім'я підлягає відселенню із житлового будинку (квартири) у зв'язку з тим, що він розташований у зоні підвищеного ризику (пошкоджений житловий будинок (квартира), який може бути протягом найближчого часу підтоплений, або житловий будинок чи квартира, що протягом найближчого часу можуть бути пошкоджені внаслідок зсуву);
30 тис. гривень - для другої категорії потерпілих сімей, в яких пошкоджений житловий будинок (квартира) підлягає капітальному ремонту або має істотні пошкодження (непридатні для експлуатації підлога, віконні та дверні блоки, внутрішньобудинкові мережі газо -, водо -, електропостачання, є відшарування зовнішньої або внутрішньої штукатурки).
"Зазначені суми зменшуються на авансові суми допомоги, виплачені відповідно до пункту 13 Порядку використання у 2008 році субвенцій з державного бюджету обласним бюджетам Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, міському бюджету м. Чернівців для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2008 р. N 689 (зі змінами), та розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2008 р. N 1008 "Про виділення коштів для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року", - констатувала урядовець.
За її словами, постановою збільшено й остаточні суми допомоги. Зокрема, допомога надається:
для першої категорії постраждалих сімей - виходячи з опосередкованої вартості спорудження житла в сумі 3850 гривень за один кв. метр загальної площі житлового будинку (квартири), який зруйновано або він не підлягає відновленню, чи сім'я підлягає відселенню з житлового будинку (квартири) у зв'язку з тим, що він розташований у зоні підвищеного ризику (пошкоджений житловий будинок (квартира), який може бути протягом найближчого часу підтоплений, або житловий будинок (квартира), який протягом найближчого часу може бути пошкоджений внаслідок зсуву), для другої категорії - 850 гривень за один кв. метр фактично пошкодженої загальної площі житлового будинку (квартири), який підлягає ремонту або має істотні пошкодження (непридатні для експлуатації підлога, віконні та дверні блоки, внутрішньобудинкові мережі газо-, водо-, електропостачання, має місце відшарування зовнішньої або внутрішньої штукатурки).
- У разі коли остаточна сума допомоги становить менше як 100 тис. гривень для першої категорії і 30 тис. гривень для другої категорії потерпілих сімей, - пояснила Людмила Денісова, - остаточна сума допомоги збільшується на суму допомоги у зв'язку із зруйнуванням та пошкодженням господарських будівель, втратою майна та сільськогосподарської продукції тощо, з тим, щоб становила не менше як 100 тис. гривень для першої категорії і 30 тис. гривень для другої категорії постраждалих сімей.
Міністр уточнила, що остаточна сума допомоги зменшується на авансові суми допомоги, виплачені відповідно до пунктів 13 та 131 Порядку використання у 2008 році субвенцій з державного бюджету обласним бюджетам Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, міському бюджету м. Чернівців для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2008 р. N 689 (зі змінами), та розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2008 р. N 1008 "Про виділення коштів для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року".
Як поінформувала урядовець, також встановлено новий порядок надання остаточної суми допомоги усім категоріям потерпілих сімей, а також іншим потерпілим сім'ям у зв'язку із:
зруйнуванням та пошкодженням господарських будівель і дачних будинків з розрахунку 50 гривень за один кв. метр загальної площі кожної будівлі, будинку. "При цьому до розрахунку включається не більше як 30 кв. метрів загальної площі будівлі, будинку. За відсутності інвентарної справи на господарську будівлю, дачний будинок для надання допомоги використовуються дані погосподарських книг", - сказала міністр праці.
Є новації стосовно надання допомоги у зв'язку із загибеллю худоби. "Така допомога буде надаватись і у разі втрати кіз", - запевнила Людмила Денісова, додавши, що відтепер врегульовано й питання надання допомоги співвласнику житлового будинку (квартири), членові житлово-будівельного кооперативу, садового товариства.
При цьому визначено механізм надання цієї допомоги співвласникам житлового будинку (квартири) - пропорційно площі будинку, що належить кожному з них.
Постанова Кабміну надає можливість отримати допомогу членам сімей померлих власників (співвласників) житлового будинку (квартири), членів житлово-будівельного кооперативу, садового товариства до встановлення права власності на цю нерухомість.
"Також передбачено, що за відсутності інвентарної справи на житловий будинок (квартиру) або дачний будинок для надання допомоги використовуються дані погосподарських книг", - прокоментувала Людмила Денісова.

УКРІНФОРМ
26 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини