У масовому отруєнні працівників "Ядзакі" винна харчова фірма з Києва?

ТОВ «Ядзакі» надало коментар щодо факту масового отруєння своїх працівників, про що вже повідомляло "Закарпаття online". На підприємстві нарікають на київську компанію-посередника.

Як розповіла начальник департаменту по роботі з персоналом товариства «Ядзакі-Україна» Наталія Нагорна, зараз зарано остаточно говорити про те, що причиною захворювань стала сама їжа у заводській їдальні, оскільки остаточні результати аналізів будуть відомі у найближчі дні.
«Однак підозра падає на харчування, – каже Наталія Нагорна. – Наша компанія опинилася постраждалою стороною в цій ситуації. Ми не забезпечуємо працівників обідом. Цим займається київська компанія, яка повністю вирішує питання харчування співробітників «Ядзакі»: роботою з постачальниками, закупівлею продуктів, приготуванням їжі. Оскільки попереднім підприємством, що займалося харчуванням працівників, компанія була незадоволена через погану якість їжі та обслуговування, ми запросили киян - підприємство загальноукраїнського рівня, що надає подібні послуги на численних великих заводах країни, і уклали контракт, згідно з яким вони взяли на себе всю відповідальність за харчування».
Після інциденту з отруєнням, коли перші працівники почали скаржитися на погане самопочуття, представники заводу негайно повідомили про це співробітникам санепідемстанції, які обстежили людей, провели інспектування їдальні, зробили необхідні аналізи, – розповіла Наталія Нагорна. Медики обстежили робітників першої та другої зміни, офісних працівників. Всі, хто мав найменші підозри на отруєння, були доставлені до лікарні для подальшого обстеження.
«Хочу зауважити, що компанія «Ядзакі» гарантовано компенсує всі витрати, пов’язані з лікуванням хворих. «Ядзакі» не менше за постраждалих зацікавлена в розслідуванні цього інциденту і в тому, щоб винні понесли заслужену кару», – запевнила Наталія Нагорна.
ДОВІДКА
В обласну інфекційну лікарню в Ужгороді госпіталізовано 53 працівників (у тому числі одна вагітна жінка) заводу «Ядзакі» (найбільша промислова інвестиція Японії в економіку України) з діагнозом харчова токсикоінфекція. Ситуацію класифікують як надзвичайну. Про це повідомив головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк.
Першого пацієнта до лікарні доставила учора, 20 серпня, після обіду. З того часу поступово довозять інших працівників.
За словами Михайла Поляка, таке захворювання викликають умовно патогенні бактерії, джерелом яких може стати навіть хвора на ангіну людина. Найчастіше причиною отруєння все ж стають недоброякісні продукти або їжа, приготовлена з порушенням технології. Лікування триває 5-7 днів, що залежить від «агресивності» збудника, обсягів токсинів, які він виділяє. Симптоми – загальна слабкість, підвищена температура, нудота, пронос, блювання.
Михайло Поляк також розповів, що інфекційна лікарня розрахована на 100 ліжкомісць, сьогодні зранку залишалися вільними лише 12. Проте медики вже розпочали перепрофілювання терапевтичного відділення міської лікарні для потреб інфекціоністів, тому якщо кількість постраждалих збільшиться, місце знайдуть для усіх.
Інфекціоніст доцент Ужгородського нацуніверситету Сергій Туряниця розповів ЗІКу, що наразі для кожного працівника заводу використано медикаментів на суму близько 200-300 грн, вже задіяно резервні запаси. Тому медики розраховують на те, що потужне підприємство відшкодує витрати на лікування працівників, яких, обов’язково страхують. Проте до страхової компанії від заводу, за інформацією Туряниці, ще не зверталися.
Зараз на заводі перебувають фахівці санепідемстанції, які обстежують усі страви, сировину, залишки їжі у харчоблоці, роботу якого призупинено. Результати вірусологічних досліджень будуть відомі через 3 дні, тоді матеріали спрямують до міністерства охорони здоров’я. Санепідеміологи навіть підготували подання до прокуратури.
На підприємстві виявили ряд порушень. Як розповіла заступник головного лікаря обласної СЕС Світлана Піца, складено протокол про порушення санітарних правил, а саме: відсутність сертифікатів якості на частину продукції, з якої готували їжу, порушення умов зберігання продуктів (наприклад, готову їжу зберігали разом із сирими продуктами, що у їдальнях на виробництвах суворо заборонено), порушення проходження працівниками медоглядів.
Усього на заводі працює близько 1 200 працівників. Постраждалі свій стан пов’язують із вживанням двох страв – картоплі, запеченої із м’ясним фаршем та сиром (було приготовлено 95 порцій), і м’ясних котлет (120 порцій).

ЗІК
21 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини