МНС закликає суворо дотримуватися заходів безпеки під час відпочинку та в побуті

Напередодні святкових та вихідних днів МНС звертається до всіх громадян із закликом суворо дотримуватися заходів безпеки під час відпочинку та у побуті.

Практично на всій території України встановилася суха і спекотна погода, що негативно впливає на стан забезпечення пожежної безпеки в лісових масивах та на торфополях. Багато хто в ці дні вирушить на відпочинок до лісів і водойм. Але перед тим, як вирушати у подорож, рятувальники МНС радять замислитися над фактами лісових пожеж на сході та півдні нашої держави, зважити на сумну статистику утоплень. У більшості цих випадків причиною трагедій ставали людська необачність та необережність, нехтування елементарними правилами безпеки. Найменша необережність при поводженні з відкритим вогнем у лісі за таких погодних умов може спровокувати масштабну лісову пожежу, а неконтрольоване випалювання трави або побутових відходів поблизу торфополів – затяжне, багатоденне горіння торфу. Нерідко під час подібних пожеж страждають люди, заскочені зненацька зміною напрямку вітру чи раптовим спалахуванням. Дим снується автошляхами, погіршує видимість на дорогах, а відтак зростає ймовірність дорожньо-транспортних пригод. Горіння торфовищ отруює також повітря. Сотні й тисячі таких пожеж це десятки тонн попелу та інших сполук в атмосфері, які сприяють загостренню різного роду захворювань дихальних шляхів, хвороб очей тощо. Гасити ж пожежі торфополів доволі складно: зовнішні прояви горіння торфів – лише вершина айсберга, щоб ліквідувати внутрішнє тління торф’яних покладів потрібні сотні тонн води. Часто-густо пожежно-рятувальні підрозділи МНС днюють і ночують на таких пожежах.
Не менш проблематичною є й ліквідація лісових пожеж: величезні території, що охоплює полум’я, висока швидкість розповсюдження вогню, віддаленість пожежних водойм та відсутність під’їзних шляхів створюють серйозні перешкоди для роботи вогнеборців. Тому необхідно бути вкрай обережними у поводженні з вогнем у лісових масивах та поблизу торфополів! Навчайте також дітей дбайливому ставленню до навколишнього середовища! Якщо ж ви стали свідком лісової пожежі, то про це необхідно негайно повідомити підрозділи МНС України за номером „01” зі стаціонарного телефону або „101” – із мобільного. Необхідно чітко назвати своє прізвище та ім’я, номер контактного телефону та пояснити ситуацію, точно вказавши місце займання, його площу та найкоротші шляхи під’їзду.
Також рятувальники МНС нагадують правила поведінки на водоймах. Купаючись, не можна запливати за огороджувальні буї, залізати на технічні та попереджувальні знаки. Щоб уникнути травматизму не підпливайте до моторних суден, вітрильників, веслових човнів, а також не стрибайте у воду з плавзасобів, не пристосованих для цього споруд і в місцях, де невідомі глибина та стан дна водойми. Небезпечно організовувати ігри на воді, пов’язані з пірнанням, захватом тих, хто купається.
Заборонено використовувати рятувальні засоби і спорядження не за призначенням, а також подавати обманні сигнали тривоги. Медики не рекомендують пірнати у холодну воду після довгого перебування на сонці, адже це може призвести до несподіваної реакції організму, внаслідок різкої зміни температури. Однією з основних небезпек, що призводять до трагічних ситуацій, є купання в нетверезому стані. Відпочиваючи разом із дітьми, не варто залишати їх без нагляду, а навпаки необхідно слідкувати за безпекою їхніх ігор. Аби відпочинок приносив тільки радість потрібно дбати про чистоту водойм та пляжів. Дотримання цих нескладних правил є запорукою гарного відпочинку та приємних спогадів про нього.

Оперативно-рятувальна служба Закарпаття
21 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини