Валерій Мурга: "Карпатські ліси не винні у липневому катастрофічному паводку..."

Як і після катастрофічних паводків 1998 і 2001 років, на закарпатських лісівників знову зі шпальт деяких ЗМІ та трибун сипляться звинувачення у "сприянні" стихії: мовляв, багато рубують, оголюють гори... З цим не погоджується начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.

Валерій Мурга
Валерій Мурга

- Незважаючи на висновки спеціальної комісії НАН України, яка "реабілітувала" лісівників після паводка 1998 року, звинувачення на нашу адресу чути і нині,- з прикрістю констатує він.- Звичайно, і в нашій роботі трапляються упущення й недоліки, але не це є вирішальним фактором утворення паводків. Ліс - вагомий стримуючий чинник під час тривалих атмосферних опадів. Вагомий, але не головний: скажімо, після паводка 2001 року лісогосподарський комплекс Закарпаття за стримуючим впливом на стихію був поставлений тільки на 13-те місце.
З'ясовано, продовжує Валерій Мурга, що весь ліс Закарпатської області здатний утримувати 700 мільйонів кубометрів води, а тоді випало два млрд кубометрів. Якщо ж намагатися влити літр води у 200-грамову склянку, то 800 грамів неодмінно розіллються. Так сталося і під час наших паводків, у т.ч. й під час цьогорічного. До речі, ми отримали висновки з Інституту гірського лісівництва /УкрНДІгірліс/, підписані директором установи професором Василем Парпаном. Не заперечуючи роль лісів у стримуванні паводків, учений, проте, відзначає, що "головною причиною цьогорічного катастрофічного паводка в шести західних областях України була надмірна кількість опадів, накладання піків водності рік, підсиленої антропогенними факторами".
З середини 90-х років розпочався тривалий період підвищення рівня грунтових вод /у рамках столітнього циклу/, який триватиме до 2010 року. Дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених наштовхують на невтішні прогнози у зв'язку зі збільшенням вмісту вуглекислого газу в атмосфері, а в найближчі 50 років - і потеплінням на півтора градуса у приземних шарах атмосфери. На природні глобальні причини накладаються антропогенні фактори, які зачепили структурні елементи біосфери /тропосферу, літосферу, біоту/.
Більше того, констатує В.Парпан, "сучасна система заходів - застосування несуцільнимх рубок, використання природоохоронних технологій /підвісних канатних установок тощо/, будівництво дорожної мережі, орієнтація на природний спосіб відновлення лісу, збільшення лісистості за рахунок лісорозведення на неефективних для сільського господарства землях, що впроваджуються у лісогосподарську практику,- все це мінімізує паводки". До речі, в області побував голова нашого Держкомітету Микола Тимошенко, але й він якихось "протипаводкових" порушень у роботі закарпатських лісівників не виявив.
А щодо закидів про безладне вирубування карпатських лісів, то тут також чимало надуманого, вважає Валерій Мурга. Ми працюємо за чинними законами та інструкціями, окремі з яких, треба визнати, не зовсім досконалі. Але змінювати їх слід на державному рівні. Чого гріха таїти, трапляються і самовільні рубки, особливо в гірських місцевостях, де деревина - єдиний паливно-енергетичний ресурс і головний будматеріал. Але звинувачувати професійних лісівників в огульному вирубуванні лісів, "оголюванні" гір - це вже, по-моєму, занадто... Візьмімо динаміку лісистості території області /у відсотках/: 1942 р.- 42,6%, 1996 р. - 50,7%, 2007 р.- 52%. Як бачимо, площі закарпатських лісів не зменшуються, а, навпаки, збільшуються.
Або такий показник, як середні запаси деревостанів в окремих державах Європи /м/куб. на га/: Іспанія - 45, Угорщина - 179, Франція - 188... А на Закарпатті - 309. Більше нас, із задоволенням констатує головний лісівник краю, має тільки Швейцарія - 348. До слова, Закарпатська область єдина в Україні 2005 року отримала сертифікат FSC, який був підтверджений проміжними міжнародними аудитами у 2006 та 2007 роках.
Обсяги рубок усіх видів: 1956 р. -3579,1 тис. кубометрів, 1970 р. -1478, 2005 р. -897, у 2008-му передачено вирубати 887 тисяч кубометрів. Отже, рубки зменшуються. Вони не дуже позначаються на запасах українських лісів, що є досить великими і, на думку фахівців та міжнародних експертів, використовуються далеко не на повну потужність. Не могли ці рубки суттєво позначитися і на формуванні паводків останнього десятиліття.
Інша справа - наведення порядку з лісокористуванням і лісопилками, на що недавно звернув увагу під час наради в обласній держадміністрації голова ОДА Олег Гаваші. Сьогодні ліси завалені відходами лісорозробок, а відходи деревообробки - тирса, обрізки тощо - нерідко горами височать на територіях багатьох лісопилок. Все це й було під час паводка змито водою і створило затори в річках та потічках, вказав О. Гаваші.
"Отож говорити слід не стільки про те, скільки ми рубаємо, бо рубають ліс у всьому світі, - відзначалося на нараді.- Говорити треба про те, як ми рубаємо і що після себе залишаємо. Контролюючих органів у нас багато, але результат від їхньої діяльності - мізерний. Скрізь - несанкціоновані сміттєзвалища, гори тирси. А ми пишаємося тим, що знаходимося у центрі Європи. Нумо й порядок підтримувати у своєму домі європейський!"

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
21 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини