Янукович і Тимошенко як виразники української безвекторності?

Вторгнення російських військ на територію Грузії збурило мало не увесь світ. Воєнні операції, бомбардування, сотні загиблих і поранених з обох боків... На щастя, таке на нашій планеті трапляється нечасто, тому і викликає широкий резонанс.

Янукович і Тимошенко як виразники української безвекторності?

Події в Південній Осетії не коментували хіба що верховний шаман королівства Лесото та лідери пінгвінів Антарктиди. А ще – дехто з топ-політиків України... І це не може не дивувати. Адже для України Грузія є особливо і трепетно важливою: стратегічний партнер, побратим по ГУАМ, наш „сіамський близнюк” у справі демократичних реформ та євроатлантичної інтеграції, країна, по якій проходять маршрути транзиту енергоносіїв, покликані забезпечити довгождану диверсифікацію джерел їх постачання до України. Мовчанка Віктора Януковича і Юлії Тимошенко (яка ще недавно підкреслювала особисту дружбу з Михаїлом Саакашвілі) на цьому тлі виглядає особливо красномовною.

Зрештою, те, що сталося в Грузії, – це аж ніяк не є „біном Ньютона”, якщо оцінювати події, керуючись не політичними та геополітичними міркуваннями й симпатіями, а (як закликав наддосвідчений дипломат Анатолій Зленко) виходячи з норм міжнародного права, таких понять, як „права людини” і „територіальна цілісність держави”. Переважна більшість експертів світу сходиться в думці: грузинська влада, спровокована численними обстрілами й терактами, вдалася до сумнівного кроку – розпочала воєнну операцію в Південній Осетії, НА ТЕРИТОРІЇ ГРУЗІЇ (зазначимо, на власній території). Установити правомірність і законність цих дій Тбілісі уповноважені лише і виключно відповідні міжнародні організації. Натомість право „верховного міжнародного судді” на незрозумілих підставах присвоїв собі Кремль, здійснивши агресію на територію іншої держави. Є наявним брутальне і відверте порушення норм міжнародного права та основоположних міжнародних угод. Вирішувати міжнародні проблеми необхідно не стріляниною, не репресіями й мародерством, а мирними переговорами. Це є абеткою міжнародних відносин, якої не знають хіба що неписьменні варвари.

Якщо не дотримуватися цих вистражданих протягом буремного ХХ століття принципів, маємо всі шанси отримати цивілізаційний реверс і повернутися від епохи демократії до часів неконтрольованого варварського насильства. І це варварство за наявності сучасних озброєнь буде куди страшнішим за середньовічне.

Трагічні події в Південній Осетії стали свого роду лакмусовим папірцем для українського політикуму. Представникам вітчизняної політичної еліти довелося продемонструвати своє „забарвлення”, реагуючи на принциповий і надзвичайно важливий для України виклик.

У цьому плані не може не викликати поваги позиція Президента України Віктора Ющенка та його зовнішньополітичної команди, заснована на адекватному розумінні проблеми. Навіть при тому, що деякі дії глави держави межували з донкіхотством. Цікаво, яким чином і якими засобами Україна виконуватиме указ Президента щодо порядку пересування кораблів Російського чорноморського флоту? По суті ніби правильно, а виконати неможливо (принаймні, без вкрай негативних наслідків). Політика, як відомо, мистецтво можливого. Краще б не вдаватися в такій ситуації до голої риторики.

Особисто для автора неприйнятна відверто „кремлепоклонницька” позиція лідерів комуністів (особливо блазенські акції Леоніда Грача), соціалістів та радикальної частини Партії регіонів. Але, зрештою, це є позиція, причому, позиція для нашої „п’ятої колони” цілком щира. Для цих людей „Росія” є словом сакральним, вони ладні все вибачити „великому старшому брату” заради „великої переяславської дружби”. Не такою відвертою є позиція Володимира Литвина та литвинівців, але інвектива щодо того, що „не слід було ставати на бік однієї зі сторін конфлікту”, містить у собі прихований зміст: „не потрібно нападати на Росію”.

Але перераховані політики мають у суспільстві далеко не найвищі рейтинги. У тому числі, і Президент. Тому важливим орієнтиром для українців мали б стати чіткі коментарі електоральних лідерів, а відтак і лідерів громадської думки – Юлії Тимошенко та Віктора Януковича. Але вони зберігають „тривожну мовчанку”.

У пресі вже багато писали про нібито прагматизм такої поведінки цих політиків, котрі плекають далекосяжні плани щодо наступних президентських і парламентських виборів. Тимошенко та Януковичу не з руки сваритися з Росією, на підтримку якої обидва явно розраховують. Налаштовувати проти себе проросійський електорат немає жодного сенсу. А прем’єрці ще доведеться вирішувати з Кремлем та Газпромом надважке питання ціни на природний газ – то навіщо зайвий раз дратувати „милостивців”?

Якщо уникання коментарів з боку Януковича нікого не дивує, то до Тимошенко в багатьох політиків та оглядачів виникають закономірні запитання. Адже Юлія Володимирівна останніми роками старанно позиціонувалася як представник націонал-демократичного політичного спрямування. Тому її пауза а-ля Джулія Ламберт зависла явно не на користь найталановитішої акторки українського політикуму. Невже є слушними численні звинувачення на адресу Тимошенко щодо таємних сепаратних домовленостей з Путіним?

Депутат від БЮТ Андрій Шевченко сказав днями в інтерв’ю: „Є момент розчарування. Я справді хотів би, щоб Тимошенко сказала про Грузію вголос”. Зате Юлія Володимирівна заслужила сумнівний комплімент оглядача одного офіціозного російського інформагентства: „Тимошенко гріх жалітися на брак популярності, а її нинішнє прагнення дистанціюватися від політичних шоу, які влаштовує Ющенко, об’єктивно розширює, на думку спостерігачів, базу її електоральної підтримки”.

Свого часу Леоніда Кучму страшенно лаяли за „багатовекторність” у зовнішній політиці. А що маємо тепер? Безвекторність з боку ключових гравців українського політичного поля? Здається, вона б’є по інтересах України багато болісніше, аніж багатовекторність.

Може, справді в когось тимчасово „розшириться база електоральної підтримки”. Але це промовисте мовчання в Росії можуть сприйняти як знак згоди з боку України. І тоді невдовзі по „мосту дружби” через Керченську протоку до нас рушать „миротворці”. Рятувати бідолашних „російськомовних співвітчизників”, скажімо, від насильницького примусу до перегляду фільмів з українськими субтитрами. Не гірший привід, ніж будь-який інший...

А втім, автора мучить ще одне питання: чи не більше відповідає ота українська безвекторність новим реаліям європейського політичного життя, ніж Ющенкові різкі порухи? Дивишся на сервільну поведінку Ніколя Саркозі під час зустрічі з президентом РФ Дмитром Медведєвим, читаєш оті дивні миротворчі документи, які дозволяють залишатися російським військам на окупованій території Грузії, і переконуєшся – таки да!

Таки створено якийсь новий „єдиний європейський дім”. Добре облаштований і благополучний. На його задньому плані бовваніє постать управдома Путіна, який голосом Нонни Мордюкової ласкаво примовляє: „А не будуть брати наші миротворчі плани, відключимо газ!..”

Микола Писарчук

Микола Писарчук, УНІАН
16 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

Битий 2008-08-27 / 03:32:00
Безвекторність це ознака центру.

Владимир 2008-08-26 / 20:36:00
Призидент Украины политическая проститутка

не русин 2008-08-18 / 03:41:00
Нас русинів до багнюці євроазіатства затягли комуняки под руководством вождя Сталіна, коли велікій і могучій русский народа панствовам а держать нас там в євроазіатскій багнюці ай дале свідомі и щирі украйінські євроазіати, котрі панують як колись іх братья росіяни. Зато росіяни нам кіску не підкинуть колі говоримо"Ви, українці йсте акурат такі євро-азіати зо вшитким злим што с тим іде, як ай росіяни."



не українець 2008-08-18 / 02:49:00
Цікава позиція у русинів, деб там не було, під яким би то приводом, не важливо, але виконувати указ хазяїна: обливати лайном державу, гавкати на президента і повзати раком перед Великой и Всемогущей. Ну лазяйте, лазяйте у своїй багнюці, може підкинуть вам кістку кацапи.

Спостерігач 2008-08-17 / 22:00:00
До того Урзус, што козаки и козацтво є основов Украйінськоі націі, з чим русини нич общого не мавуть. Та козацька збойницька культура є там на Україні до типирь. То є сучасть псіхологіі українців, котра дала таких державників більшовицької СССР - держави Леніна и Сталіна - вождів як Каганович, Хрущов, Подгорний, Щербицький, Брежнев. Сися культурна и політична традіція там на Україні бола и є до днишнього дня. А кібо йсте ся над тим троху задумали Урзус, так бо йсте боли скромніші тикати пальцйом. Ви, українці йсте акурат такі євро-азіати зо вшитким злим што с тим іде, як ай росіяни.

Урзус 2008-08-17 / 21:20:00
Спостерігачу, до чого тут козаки 16 століття та сучасність? А європейські, оспівані Вальтером Скоттом, лицарі не були суть грабіжниками та гвалтівниками? А десятки замків на Закарпатті чи не були бойовими укріпленнями злодіїв-феодалів? Не принижуйте дискусію до рівня дурацьких порівнянь. Зрештою, і на Закарпатті "національнми героями" залишаються розбійники-опришки, а не заробітчани із золотими зубами, що все життя тягають тачки "на чехах", аби вдома звести триповерхову хижу біля річки і потім плакатись, коли її знесе черговий паводок.

Спостерігач 2008-08-17 / 19:27:00
"Наприклад, як чудо-багатирі тягнуть баули з краденим у гелікоптери на Бальшую Зємлю. Солдат із золотою ложкою в кишені став новим символом "міротворця".



Урзус, то говорите ай о українцях - народі козацького роду. З чого так козаки жили? Не зо збойства? Збойство почінаючи од ХVI віку, не што у русинов, айбо а НЕ у єдної нації в Західній и Центральній Європі неболо в таких масштабах, як у козацтва на Диких полях України. Непутайте Робін Гудів з козаками! З чого жило Татарськоє ханство на Криму? Не з продаваням дівчат до гаремов Османської (Султанської) імперії? Кто рабовав села и міста и продавав до рабства особенно молоді дівчата Кримському ханові? Не боли то козаки?! Основа Української нації! Різниця меджі козаком и татаро-монголом на коньох бола та, што козак рабовав дівчата як христіянської, так ай мослимської віри и продавав до рабства. А татаро-монгол рабовав и продавав лем дівчата христіянської віри до рабства. Татаро-монгол додержовав закони Корану, козак не додержовався законів Христіянської віри так, як державники и типирішні проводирі Української націі недодержувуть основ Христіянства. Говорять єдно, моляться публично, айбо роблять цілком инше и так хабарство цвіте на Україні краще як в Росії.

Урзус 2008-08-17 / 14:03:00
Як руські наводять порядок, весь світ (окрім мешканців РФії, які мусять дивитись на світ очами ОРТ та РТР) бачить. Наприклад, як чудо-багатирі тягнуть баули з краденим у гелікоптери на Бальшую Зємлю. Солдат із золотою ложкою в кишені став новим символом "міротворця". Тож вєктор в нас правильний, інше питання - чи збирається балоган йти по ньому. Бо є проблема: в країнах, куди той вєктор направляє, майже зовсім не можна красти. А що ж тоді їм, бідолагам, робити?

orange 2008-08-17 / 13:55:00
Нічого собі - на своєму кордоні! Ми теж, якщо не помиляюся, на цему кордоні? То почекаємо, коли во ни до нас своє рило озброєне сунуть?..




Мені до одного місця, де американці в світі пхаються: головне, що в Україну стріляти не лізуть. А Росія лізе. І получить по рилу, як залізе. Україна - не Грузія...

Шаломей 2008-08-17 / 13:29:00
Коли США лізе у внутрішні справи краін світу ,в тому числі із зброєю в руках- це для Юща нормально,а коли Росія на своєму кордоні наводить порядок-це" загарбники"Руських в Украіні більшисть тому порада Балозі змінить вектор.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини