Закарпаття може залишитися без власних м’ясопродуктів

Один із двох закарпатських м’ясокомбінатів - Берегівський - призупинив свою роботу. Причини закриття підприємства дізнавалися журналісти у ході виїзного засідання Ужгородського прес-клубу реформ.

Закарпаття може залишитися без власних м’ясопродуктів

Минулого року у листопаді комбінат відновив свою роботу після 15-річної перерви, було вкладено понад 4 млн. грн. у реконструкцію холодильника та м’ясо-жирового цеху, проте сьогодні підприємство перебуває на межі банкрутства, цього тижня призупинено забій тварин. Основна причина - відсутність сировини. Без роботи можуть залишитися 51 працівник комбінату, які нині у відпустці, а закарпатці залишаються без якісного м’яса, для належного товарного вигляду якого використовували лише дороговартісну технологію замороження, а не хімічні засоби. Як пояснив директор підприємства Василь Штефанюк, наразі в області не вистачає великої рогатої худоби: "Скоро ми запишемо корову до Червоної книги. Все менше людей на Закарпатті, як і у державі в цілому, вигодовують корів, а та кількість, яку здають нам, - це масштаб приватної бойні, а не комбінату". В середньому на м’ясокомбінаті заготовляли 5-10 голів худоби в день, тоді як для рентабельності виробництва потрібно 50. "Скоро будемо їсти імпортні м’ясопродукти сумнівного походження, отруювати себе і дітей", -- робить сумний висновок директор.
У краї діє державна програма підтримки тваринництва, проте В. Штефанюк стверджує: "Держава однією рукою дає, іншою забирає. Селянам виплачують дотації на тварин, але з власників паїв знімають 15 % податку. Та навіть 30 грн. збору для ідентифікації худоби для багатьох селян є значною сумою. А без цього вони не можуть здати тварину заготівельнику".
Крім того, фахівець скаржиться, що дотацію на утримання ВРХ підняли уже в той час, коли виплачувати її не залишилося кому. Лише у Берегівському районі поголів’я худоби з часу розпаду колгоспів зменшилося із 50 тисяч до 7 тисяч, -- констатував начальник управління сільського господарства Берегівської РДА Олександр Попович. З його слів, в районі нема жодного молокопереробного підприємства. Тваринництвом займаються виключно старі люди, молодь масово виїздить на заробітки за кордон або в інші райони області на будівництво.
Олена Герзанич, голова асоціації фермерів Берегівського району повідомила, що на Берегівщині діють щонайменше 4 фермерські господарства, які планують вирощувати свиней. Можливо, саме на свинину переорієнтується Берегівський м’ясокомбінат. Підприємтсво також має вже пропозиції з-за кордону. Наприклад, угорські фермери готові постачати свиней, жива вага яких виходить дешевшою, ніж нині коштує на Закарпатті. Щодо корів, то Олена Герзанич лише розводить руками: "Ми не можемо змусити людей займатися тим, що їм не вигідно". Натомість Василь Штефанюк стверджує, що на одну корову у районі - 10 покупців, бо ковбасні цехи діють чи не в кожному селі. Вищу закупівельну ціну пропонують і приватні різники. Проте вирощувати худобу вже просто нікому. Така ситуація - майже у всіх м’ясопереробних підприємств по Україні.
У комбінату залишаються 6 магазинів. У них сьогодні розпродують залишки м’яса, згодом, можливо, торгові площі віддадуть Івано-франківському м’ясокомбінату.        
"Ми розвалили одну систему, не створивши натомість нічого нового, -- згадує часи колгоспів В. Штефнюк. -- Я працював ветеринаром і люблю цю справу, але щоб зайнятися фермерством сьогодні необхідні величезні капіталовкладення, банки такого кредиту селянам не дадуть. Тож залишається чекати, коли хтось вкладе гроші у нашу м’ясну галузь".
Олена Герзанич зауважила, що фермери чекають виконання обіцянок уряду, отриманих через пікетування Кабміну -- щодо цінової політики на сільськогосподарську продукцію і особливо щодо безвідсоткових кредитів.

Ужгородський прес-клуб
15 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини