Чим викликане мовчання Тимошенко?

Кавказька криза змусила українських політиків стрепенутися.

Чим викликане мовчання Тимошенко?

Схоже, ескалація напруги на Кавказі заскочила зненацька Юлію Тимошенко, яка не коментує останні події всупереч своїй звичці. Мабуть, лідерові БЮТ сьогодні вигідніше тримати паузу, ніж сказати що-небудь виразне.

Юлію Володимирівну не випадково вважають найактивнішим політиком країни. Дійсно, з моменту повернення в прем`єрське крісло в грудні минулого року, Тимошенко дозволила собі лише одного разу захворіти, постійно залишаючись на авансцені політичного життя. Діяльність уряду - не театр, тут другим складом виконавців можна обійтися далеко не завжди. До серпня 2008-го Юлія Володимирівна словом і ділом доводила, що у неї немає відпусток. Тому її зникнення з інформаційного поля здивувало багатьох і викликало пересуди. Готову відповідь запропонував лідер «Єдиного Центру»: Ігор Кріль упевнений, що Тимошенко відпочиває на одному з островів у Середземному морі з «соратниками з СДПУ(о)». Ігор Іванович взагалі дуже ревниво стежить за діями прем`єра, добровільно узявши на себе функцію громадського контролера уряду.

Експерти і аналітики вже пов`язали прем`єрське мовчання з майбутніми переговорами по газу з Росією і майбутньою президентською кампанією, в якій Тимошенко безумовно буде не пасивним учасником. Добре відомо, що Кремль і Газпром - майже одне й те саме. Певно, в Москві зробили висновки з допущених у 2004 році помилок по відношенню до України і намагатимуться, як мінімум, диверсифікувати політичні ризики.

Втім, в урядово-бютівській позиції є чимало дивностей. Григорія Немирю, «особистий МЗС» Тимошенко, відрядили до Тбілісі як спецпредставника Кабінету Міністрів тільки 11 серпня. Мабуть, Григорій Михайлович повинен зробити свій внесок до організовуваного європосередниками припинення вогню. Втім, рішення уряду контрастує з позицією «сердечників». Мовляв, зовнішня політика - прерогатива глави держави, а прем`єрові є чим зайнятися на рідній землі. Цікаво, що самостійні коментарі щодо подій на Кавказі від бютівців звучать не часто. Та й сама Юлія Володимирівна, яка тепло спілкувалася з Михайлом Саакашвілі під час офіційного візиту до Грузії в 2005 році, одержала від нього телефонні привітання в грудні 2007-го відразу після обрання прем`єром, мовчить якось нелогічно.

Зрозуміло, що на Банковій не могли пропустити такий промах заклятого політичного друга і оперативно закрутили піар-карусель над позиціями уряду. Високопосадовці президентського Секретаріату дали зрозуміти, що мовчання Тимошенко - зовсім не золото, а спроба одержати певні політичні дивіденди вже найближчим часом. Підлеглі Віктора Балоги нагадали, що здавати національні інтереси заради отримання власної вигоди не слід. Масла у вогонь підлило «прийняте заочним голосуванням» рішення РНБО, що обмежує свободу дій Чорноморського флоту Російської Федерації. Як повідомив журналістам перший заступник глави Секретаріату Олександр Шлапак, підписів Юлії Тимошенко і Юрія Луценка під рішенням не було, на що в апараті прем`єра і міністра внутрішніх справ відповіли, що їх не запрошували на засідання Ради. Оскільки РНБО залишилося єдиним органом, де існує пропрезидентська більшість, позиція Юлії Володимирівни і Юрія Віталійовича нічого змінити не могла, зате відсутність автографів під рішенням може вдарити по їх репутації.

Говоримо "Тимошенко",  розуміємо - "Путін"?Хоча липневий візит до України голови правління Газпрому Олексія Міллера супроводжувався бадьорими коментарями українського прем`єра, ніякої конкретики за ними не послідувало. Очевидно, що газові переговори вступлять в активну фазу тільки восени - російській енергетичній монополії вигідно тягнути час до підписання контракту на постачання наступного року. Мабуть, розраховувати на обіцяну Тимошенко довгострокову угоду не варто.

Сприятливий, на перший погляд, для Юлії Тимошенко варіант - мінімальне підвищення вартості газу при збереженні об`ємів його постачань Україні. Він можливий лише в обмін на значні поступки в майбутньому, тому лідерові БЮТ все одно доведеться говорити з Ющенком. Та й, чесно кажучи, тактичні навики леді Ю ніяк не трансформуються в стратегічне мислення. Навряд чи ціна на газ буде такою низькою, що співгромадяни, надихненні нею, внесуть Юлію Володимирівну в Маріїнській палац за підсумками президентської кампанії. До того ж прем`єр неодноразово запевняла, що на потреби житлово-комунального господарства вистачить газу внутрішнього видобування, а працювати на інтереси крупних промислових підприємств у неї підстав немає.

Збереження прем`єрського портфеля для Тимошенко стане малоймовірним, якщо вартість газу підбереться до апокаліптичних прогнозів, які раз у раз просочуються з штаб-квартири Газпрому. Якщо добре подумати, черговий перехід в опозицію може стати якраз тим політичним сальто, за допомогою якого можна опинитися в президентському кріслі. Звичайно, якщо у Юлії Володимирівни вистачить витримки і запасу популярності. Принаймні, поширена каналами маловідомого агентства заява Тимошенко про підтримку законного керівництва і територіальної цілісності Грузії виглядає хорошою міною при поганій грі.

Схоже, в новий політичний сезон Україна вступить не тільки на черговому витку протистояння усередині правлячої еліти (вітчизняні політики навідріз відмовляються займати узгоджену позицію з найважливіших зовнішньополітичних питань), але і з заплямованим кон`юнктурою прапором блоку, що підтримує прем`єра. Якщо мовчання Віктора Януковича стало вже звичним, то тривала пауза в активності Тимошенко може мати для її іміджу «відповідальної за країну» неприємні наслідки.

P.S. Прес-секретар прем`єр-міністра Марина Сорока заявила, що Юлія Тимошенко не висловлювала свою позицію щодо конфлікту на Кавказі.

Євген Магда, УНІАН
14 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

Народ 2008-08-18 / 21:00:00
Все повртається на круги своя - поміняйте ЮВА на Кучму , а ЮВТ на ЮВА періоду 2002-03... Це вже було - це не цікаво.

Хустянка 2008-08-18 / 18:24:00
У нинішніх політиків(і чоловіків,і жінок) є лише два стимули-гроші і влада. І ми,сидячи перед моніторами і коментуючи подану нам інформацію,нічогісінько не змінимо! Хіба що Оранж з Урзусом "випустять пару"...Уявляю,що б вони витворяли в парламенті!

Урзус 2008-08-18 / 16:11:00
Оранже! Я мав на увазі саме ту Юлю. Ще давно-давно у мене з нею виникла асоціяція - "лисиця-кіцуне" (це з японської міфології, лисиця-перевертень) :)



Шановна хустянко! Заздрість буває різна. Заздрити успіху Ганни Герман, наприклад, може лише той, хто не знає її життєвого шляху, повного дуже ганебних речей. Справа не в жінках (просто перераховувати чоловіків політ-терраріуму - невдячна справа, скільки їх та багато), а в хворому суспільстві :(

Хустянка 2008-08-18 / 08:51:00
Нешановні чоловіки-коментатори! Найлегше для вас-гнати на жінок,особливо на тих,хто при владі. Озирніться довкола і признайтеся собі чесно:що кокретного зробили ви для того,щоб наше життя було чистішим,добрішим,кращим?Ви просто заздрите жінкам,які досягли успіху!

orange 2008-08-18 / 00:44:00
2 Урзус.



Ні, не пройшли. Ви, може, про якусь іншу Юлю говорили. А тому треба було з прізвищем. А також голосно і тричі.



Ще маєте шанс: я терплячий... :)))))))))))))))))))))))))

Урзус 2008-08-18 / 00:00:00
Дорогий Оранже, спеціяльно для Вас: Юля-брехачка. Я пройшов тест не безБЮТівство :) ?



Ще є кандідатури: Рая-Тюнінг (як же я забув!), Руся-підлижичко, Лілія-запальничка і просто Вєра Іванівна.




Патріоте! Що поробиш - життя спростовує гіпотезу, що жінки при владі обов"язково будуть кращі за чоловіків. Уявіть собі кожну з цих на престолі. До речі, одна там таки буде :)

Patriot 2008-08-17 / 23:44:00
Урзус 17/08/2008 13:57

"Точно. Є жінки в українських сєлєніях! Інна Чорнорота, Наталка "Сонячний чємаданчик", Ганна Хєрвам, Валєнтіна "Свіноматка" - оце були б президентши..."

Урзус,невже Ваша мати - жiнка? Межа хамства ма бути навiть на цьому сайт.

orange 2008-08-17 / 14:27:00
Урзус, а чим Юля Брехачка не підпадає під цей перелік? За національністю та ж, що і всі перелічені вами... Україна їй так само до одного місця... Її ви чого зі списку виключили? :))))))))))))

Урзус 2008-08-17 / 13:57:00
Точно. Є жінки в українських сєлєніях! Інна Чорнорота, Наталка "Сонячний чємаданчик", Ганна Хєрвам, Валєнтіна "Свіноматка" - оце були б президентши...

Кусi 2008-08-16 / 18:04:00
На президента Украiни любу людину (не жiнку) щоб була за нацiональнicтю ЭВРЕЕМ. Эвреi - мудрi люди.

Урзус 2008-08-16 / 15:49:00
Оранж! Як казав О. Бендер, "Вы не произвошли от обезьяны. Вы произошли от коровы - слишком туго соображаете"

Повторюю вкотре: я не є членом чи працівником БЮТу. Пропоную обмін: я вірю, що ти не є адміном, ти віриш, що я не є працівником БЮТу.



Стояв на Майданах (від Закарпаття до Києва), якщо треба, принесу довідку від ЄЦу

У 2004 кричав "Ющенко" Ющенко!", а також робив інші, менш безпечні речі задля перемоги демократії.


Після того, як зрозумів, що при Ющенкові Кучма не сяде ніколи (почитайте рекламовану статтю "Ющенко в японському саду Пінчука" та інше), коли бачив підписання Універсалу із ворогами України, коли бачу, як президент України катає на машині Ахмєтова, як він саджає у крісло Ради НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ та оборони Богатирьову (ту, що волала у Сіверодонецьку про відокремлення від України) і прочая і прочая, я вважаю Ющенка і усіх, хто бажає продовження його перебування на головному пості країни, ворогами держави.

Якщо ти можеш сказати щось на захист Ющенка хоч по одному з цих пунктів - кажи. Немаєш що сказати - мовчи.



Якщо на президента України піде хтось, кращий за Юльку (не враховуючи Ющенка, Януковича, Мороза, Сімоненка та Вітренко) - буду робити усе можливе для перемоги цієї людини. Але назви, хто це може бути?

Мій варіант - Гриценко. Ще є кандидатури?

orange 2008-08-16 / 14:46:00
Урзус і SL_3000, чесне слово, хлопці, якось до цих слів більше вас поважав, навіть з симпатією ставився: чесні бютівці зараз тихенько сидять і не роздають ніяких інтерв"ю і коментарів. Бо чітко знають, що виправдань ніяких тут Юльці нема. Маленька Грузія воює з величезною Росією, а тією ж Росією куплена Юлька засунула язик в задницю і мовчить. Бо дуже хоче стати президентом, і готова за це здати Росії і Крим, і Рим, і нафтові труби.



Всі розуміють, що якщо Росії зараз дозволити розчленувати Грузію, то наступною буде Україна.



Майте лице, друзі. Якщо нема що сказати, краще мовчіть. Як мовчать зараз Андрій Шевченко, Андрій Шкіль, Володимир Яворівський і всі інші бютівці українського походження, українського духу і української совісті.




Особисто я це мовчання зрозумію і оціню. Інші, думаю, - теж.

авган 2008-08-16 / 12:24:00
митьок! Якщо ти хочеш, щоб бомбили територію України, як Грузії, то приєднуйся до виконання указу Ющенка -їдь у Севастополь і не пускай кораблі ЧФ на військову базу. Треба головою думати а не жопо.... бовду....!У Ющенка трапився зрив, уже не їде даже на ярмарок купляти глиняні глечики...

митьок 2008-08-16 / 10:53:00
бютовці зі своєю Юлькою - тварі продажні

Люся 2008-08-16 / 09:45:00
Юля дійсно показала себе, як прекрасни дипломат. І Грузію не образила і Росія задоволена. Ющенко видав два укази, що обмежити захід ЧФ на місця попередньої дислокації, а флот уже давно зайшов в Севастополь.Ну, скажіть: якою частиною тіла думає 1150 чоловік із секретаріату Ющенка ? Не кажучи уже про самого бога-Ю.Прикро, що такі особи керують нашою державою. Недопусти господи Ющенку другий термін, між Україною і Росією він тосно організує війну.

Кусi 2008-08-15 / 23:27:00
Еврейська хитрiсть загальновiдома. Привiт Юлi.

Урзус 2008-08-15 / 15:26:00
Пойняв.

ЄЦ - наш отєц! Ющенко - назавжди! Сьогодні президент, завтра - гетьман!

Нема бога, окрім Балоги, і Кріль -пророк його!

Амінь

Адмін 2008-08-15 / 13:40:00
Для Макс і Урзус.



В плані доброзичливого попередження:




Зайдіть в "Правила поведінки у рубриці коментарів" і уважно прочитайте пункт, виділений червоним.



Практично, виходячи з цього пункту, я вже зараз мав би діяти інакше.

Урзус 2008-08-15 / 13:29:00
Допоки демократичний адмін не забанив - новини, яких ви тут ніколи не побачите:



"мы ...увидели, что в ложе гостей донецкого стадиона вместо Януковича в компании с Ахметовым, Колесниковым и Богатыревой сидит дочка президента Ющенко."

http://obkom.net.ua/articles/2008-08/15.1225.shtml

Урзус 2008-08-15 / 12:47:00
Макс, таке питаєш :)

Ніззя!

Просто подиви на стрічку політичних новин, і вгадай з одного разу, чию лінію підтримує незалежний сайт?

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини