Закарпаття: Лихо саме не приходить

Днями від сильних дощів постраждав обласний центр і низинні райони краю. Лише рятувальники встигли допомогти мешканцям чотирьох підтоплених районів повернутися до більш-менш нормального життя, ліквідовуючи наслідки повені 24–25 липня, як велика вода знову прийшла на Закарпаття. Цього разу небеса не пошкодували низинні райони краю: обласний центр, Ужгородський, Перечинський, Свалявський та Міжгірський райони.

Закарпаття: Лихо саме не приходить

Впродовж другої половини дня та ночі в суботу, 9 серпня, випала місячна норма опадів.
Як наслідок, в Ужгороді підтопленими виявилися 231 житловий будинок, 84 підвальні приміщення та 522 дворогосподарства на 36-ти вулицях, повідомив Центр пропаганди ГУ МНС у Закарпатській області. На жаль, причиною перетворення ужгородських вулиць на річки стали не лише примхи природи.
Не менша вина лежить на міській владі. Адже вода на дорогах обласного центру з’явилася не через те, що Уж вийшов із берегів, а тому, що каналізації не можуть упоратися з «сюрпризами». Каналізаційні стоки міста наразі здатні працювати лише на 50 %, а потужності каналізаційно-насосних станцій узагалі використовуються лише на третину. Причому про те, що рано чи пізно такі проблеми виникнуть, було зрозуміло чи не кожному жителю міста. Переїзд під за­лізничним мостом на вул. Анкудінова «плавав» навіть після звичайних злив. Зрозуміло, що причина в забитих стоках. Лише міські комунальники чомусь про це не здогадалися. Як наслідок, цього разу там уже доречніше було пливти човнами, а не їздити автівками. За нашою інформацією, мешканці мікрора­йону «Радванка», який суттєво постраждав від води, скаржаться, що давно просять міські комунальні служби провести нормальну каналізацію, проте чиновники все списують на брак грошей. До того ж ані прибирати наслідки, ані компенсувати збитки людям ні уряд Тимошенко, ні міська влада на чолі з «народним» мером С. Ратушняком, здається, не планує.
В Ужгородському ж районі вода залила 79 житлових будинків, 77 під­вальних приміщень, 1572 дворогосподарства та 250 колодязів в 15 населених пунктах.
У Чопі – 4 будинки та 31 дворогосподарство. Місто майже 12 годин частково залишалося без електроенергії. Через це не працювали каналізаційно-насосні стан­ції. Тому керівник краю Олег Гаваші дав термінове доручення обленерго вивчити й виправити ситуацію з енергозабезпеченням міста, адже останнім часом вимкнення електроенергії тут не рідкість.
У Перечинському районі  вода під­топила 12 будинків та 168 дворогосподарств. Унаслідок стихії пошкоджено 200 метрів дороги в селі Ворочево та 700 метрів – у селі Сімерки. У Свяляв­ському районі ж не пощастило одному селу – Оленеву, де через підвищення рівня води в місцевому потічку підтоплено 35 дворогосподарств.
У Міжгірському районі злива призвела до 7 зсувів ґрунту (у 4 місцях вони дійшли до будинків і зупинилися за кілька метрів), зруйновано 72 м берегозміцнювальних підпірних стінок, підмито 72 м смуги сільської дороги, зруйновано 2 дерев’яні містки. Найбільше постраждали мешканці села Нижній Студений.
У понеділок, 11 серпня, голова ОДА Олег Гаваші провів оперативну нараду за наслідками стихії й щодо заходів на ліквідацію наслідків лиха, у якій узяли участь прокурор області Юрій Бенца, начальник головного управління МНС у Закарпатській області Володимир Бодак, начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Василь Романець, перший заступник міського голови Ужгорода Володимир Бобков, міський голова Чопа Галина Цар, голова Ужгородської РДА Анатолій Колібаба та голова Перечинської РДА Михайло Данча, повідомили з прес-служби ОДА.
Окрім аналізу рятувальних робіт, учасники обговорили й причини стихійного лиха. Олег Гаваші, зокрема, відзначив: «Одна річ, коли йдеться про недофінансування програм на будівництво дамб. Але зовсім інше, коли через не­дбальство й безвідповідальність органів місцевої влади, передусім сільських голів, у населених пунктах створюються такі надзвичайні ситуації місцевого масштабу. А все через те, що не прочищаються канави, потічки. Люди безконтрольно зсипають будівельні матеріали, де заманеться. Береги річок і каналів позаростали. Складається враження, що таке поняття, як громадські роботи, багатьом головам сільрад незнайоме».

За наслідками наради голова облдержадміністрації дав низку доручень: зокрема, відповідні органи перевірять використання коштів органами місцевого самоврядування на громадські роботи. Сільські голови особисто відповідатимуть за санітарний стан населених пунктів. Притягатимуть до відповідальності й громадян, які своїми діями спричинюють виникнення таких ситуацій.
Пізніше голова ОДА особисто від­відав кілька населених пунктів, що постраждали від зливи у вихідні. Там він знову наголосив на потребі своєчасного очищення канав і потічків, бо це також спричинює паводки місцевого значення.
Станом на ранок вівторка рятувальники вже встигли відкачати воду з 231 житлового будинку, 27 підвалів, 490 дворогосподарств та 38 колодязів.

"Старий Замок "Паланок"
14 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини