У закарпатському Чопі зафіксовані спроби заволодіння житлом шахрайським шляхом

В останні декілька років в усіх без винятку регіонах України зафіксовані сотні випадків заволодіння житлом громадян шляхом шахрайства та підробки документів. Закарпаття не стало винятком. Таку сумну тенденцію фіксують органи внутрішніх справ краю, а в суди періодично звертаються ошукані аферистами люди.

Жертвами шахраїв стають як власники квартир, що хочуть продати своє житло, так і особи, що хотіли б придбати помешкання. З огляду на високу вартість нерухомості, з'явилася безліч бажаючих збагатитися за рахунок довірливих і юридично неосвічених власників житла.
В цьому сенсі наше місто виключенням не стало. Хоча сумна тенденція житлових шахрайств, на щастя, не набула в Чопі такого резонансу як, наприклад, в обласному центрі. Це пояснюється порівняно невеликим ринком нерухомості у місті, відсутністю посередницьких компаній та особливістю місцевої громади.
Однак шахраї та аферисти вже звернули свою увагу на літніх і самотніх, хворих на алкогольну залежність чи душевні розлади власників житла у нашому місті. Жертвами злочинців можуть стати й просто довірливі люди. Діють як поодинокі ділки, так і добре організовані злочинні групи, що володіють спеціальними юридичними знаннями і мають змогу підробляти чи незаконно одержувати необхідні для правочинів купівлі-продажу чи передачі у власність житла документи.
Схеми житлових шахрайств є кількісними та багатоманітними. Однак, найефективнішою є оборудка, за якою до самотньої, хворої чи питущої жертви в довіру втирається особа, що скориставшись безпорадним станом власника житла оформляє на себе генеральну довіреність на розпорядження майном. Як правило, всі необхідні документи майбутня жертва підписує, не усвідомлюючи наслідків своїх дій, а подекуди підписи просто фальсифікуються і завіряються нечистими на руку нотаріусами та іншими посадовими особами. Далі житло продається, виручені за нього кошти привласнюються довіреною особою, що хутко зникає з місця події, а колишній власник помешкання перетворюється на остаточного жебрака без даху над головою. Негативним наслідком таких дій може бути й те, що новий власник квартири у майбутньому може зіткнутися з реальною перспективою втратити новопридбане житло, оскільки ошуканий попередній власник помешкання або його родичі можуть схаменутися й спробувати повернути своє майно в судовому порядку.
В поле зору міської ради вже потрапило декілька правочинів з помешканнями громадян, що можуть викликати певні запитання. Вже дуже схожі ці дії на схему, описану вище. В районному відділенні органів внутрішніх справ ведеться слідство по декількох кримінальних справах, суттю яких є незаконні дії щодо набуття права власності на житло.
Запобігти злочинним намірам шахраїв можна, підвищивши власну пильність. Родичам особи, що може стати потенційною жертвою ошуканців, необхідно хоч інколи цікавитися оточенням члена своєї родини, станом його справ. При здійсненні будь-яких юридичних дій не слід довіряти обіцянкам малознайомих людей, підписувати документи, що нібито є «простою формальністю». Вкрай необхідною буде і юридична консультація у професіонала, а також допомога добросовісного маклера із надійною репутацією. Покупцям житла за краще вести справи з власником житла особисто, прискіпливо ставитися до осіб, що розпоряджаються майном за генеральною довіреністю. Не слід квапитися з укладенням угоди, що може призвести до тяжких матеріальних та фінансових утрат. Обачною буде будь-яка дія по перевірці такого житла, а також осіб, що його продають.

Чопська міська рада
13 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

Patriot 2008-08-17 / 11:37:00
Було б дуже добре,якщо б про кожний випадок такого шахрайства повідомлялось по телебаченню.Це було б хорошою профілактичною роботою.Або хоча би у вигляді ролика де б людей попереджали не підписувати документи, що нібито є «простою формальністю».

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини