Росія проти Грузії: відновлення Імперії

Росія розпочала війну проти Грузії, порушивши тисячолітній принцип "олімпійського перемир’я". Прикриваючись гаслами миру, російська регулярна армія обстрілювала міста і поселення суверенної держави.

Росія проти Грузії: відновлення Імперії

Відкинувши норми міжнародного права, вона нагадала світові про свою криваву суть. Росія ніколи не нападає першою, стверджує її офіційна пропаганда. Та Росія знищує цілі народи, така історія.

І нема різниці під яким прапором – червоним чи триколором – відновлювати Імперію-на-крові. Головне відновлювати…

І нема різниці з кого починати – з Чечні чи Грузії – головне починати…

Історичні аналогії

Військово-політична тактика Російської Федерації, у випадку її агресії проти Грузії, є нічим іншим як хронічним спадком царської і більшовицької Росії. Президент Росії у заяві щодо подій в Грузії сказав: "Головним своїм завданням ми вважали і вважаємо збереження миру. Росія історично була гарантом безпеки народів Кавказу".

Колись Фрідріх Енгельс сказав: "Всяке загарбання, насильство, пригноблення Росія здійснювала не інакше, як під приводом просвіщення, миру, визволення народів".

Польські національні революції 1799 року, 1830-1831, 1863-1864 років, царизм давить наче на прохання самих поляків.

8 лютого 1918 росіяни здійснюють в Києві жорстокий терор. Це принциповий наслідок ідеологеми про Україну як частину великої Росії, про УНР – як про націоналістино-буржуазну провокацію проти революції.

Росія вводила свої війська на прохання більшовиків в Україні, що виступали від імені частини українського народу.

Росіяни ніколи не виступали від свого імені. Завжди розпочинали війну від імені когось, на захист чогось. Захист осетин – це тільки привід.

Війна проти Грузії вписується у ці історичні аналогії.

Російська геостратегія

Геостратегія Росії як суходільної імперії виходить з двох базових принципів, сформульованих засновниками культурно-геополітичного руху євразійства.

Згідно першого, держава тільки тоді є державою, коли вона може відповідати на виклики, поставлені її географічним положенням.

Другий говорить про те, що Росія – живий організм, який відповідно до своєї наднаціональної суті і релігійної цивілізаторської місії (об’єднання степу у православ’ї) прагне до постійного розширення.

Після розпаду СРСР додався третій принцип: подолання стиснення у просторі, який "стискає" нинішню Росію у кордонах її допетровського становища й оголошує зоною своїх інтересів простори колишнього СРСР.

Важливо також додати, що дестабілізація становища в Грузії покликана вирішити також й інші завдання: не допустити вступ Грузії до НАТО та унеможливити побудову "неросійських" шляхів транспортування енергоносіїв.

Війна проти Грузії вписується у цю геостратегію.

Забезпечення війни

Коли увага всього світу була прикута до відкриття Олімпіади в Пекіні, Росія далекоглядно готувалася до війни проти Грузії. Ще на початку 90-тих, Росія активно сприяла сепаратистам з Абхазії та Південної Осетії грошима та зброєю.

Виступів Батумі та Цхінвалі не було б без негласної підтримки Москви. Застосувавши свій міжнародний вплив, Росія досягла виключних прав на здійснення миротворчої операції на території Грузії. Вже давно стало відомо, що більшість жителів Абхазії та Південної Осетії мають російські паспорти.

Підтвердження тому – неодноразові протести офіційного Тбілісі.

Паспортизація проводилася з тим, аби здобути правовий привід для початку війни. Його озвучив президент Росії Мєдвєдєв: "Як Президент Російської Федерації я зобов’язаний захищати життя та честь російських громадян, де б вони не знаходилися".

У війні, за повідомлення українських, грузинських та західних ЗМІ, Росія використовує танкову армію, літаки та кораблі Чорноморського флоту. Танки та авіація діють на території Грузії. Флот здійснює блокаду з моря.

Дипломатичними заходами Росія намагалася схилити міжнародну громадськість, переважно США та ЄС, до російської версії подій. Згідно неї, Грузія порушила домовленості гарантувати мир, почала штурм осетинських територій і вчинила етнічні чистки.

Росія ж лише виконує взяті на себе міжнародні зобов’язання миротворця.

Тільки от чому "миротворці" бомблять мирних жителів?

РФ перед початком агресивних дій посилила антигрузинську пропаганду. Прикладом тому є економічна блокада Грузії, зокрема пов’язана із забороною ввозу низки грузинських товарів в Росію.

На інтернет-сайти державних органів влади Грузії були вчинені хакерські атаки. Мовна гра зосередилася на двох основних поняттях: "геноцид осетин" та "миротворчі дії" Росії. А між ними поставлений логічний зв’язок наслідку явища, названого другим поняттям, через існування явища, названого першим.

Міф про миротворців

Всі російські ЗМІ не відповідають критеріям неупередженої журналістики. Вони виконують пропагандистську функцію Кремля.

Цікаво, що російські ЗМІ описують дії "миротворців", тоді як російські армійські високопосадовці здебільшого розказують про війська. Генерал російської армії Пьотр Дейнекін, зокрема, рапортує: "Зі Цхінвалі наші війська злегка запізнилися" ("Независимая газета", 11 серпня).

Використання регулярних військ: 58 танкової армії, Чорноморського флоту РФ, авіації, бомбардування Горі, Еугдіді, Поті, Візіані, Болнісі (що зовсім неподалік від Тбілісі!) свідчить про те, що російські миротворці – міф. Йдеться про дії регулярної армії.

Наслідки війни

Росія вже готова відновлювати континентальну імперію. Перший крок – встановлення панування на Кавказі як важливому геостратегічному районі.

РФ, всупереч нормам міжнародного права, порушує суверенітет інших країн. Насамперед, держав колишнього СРСР, які Росія відносить до так званого "простору життєво важливих інтересів" (тут і Україна).

Захід повільно, а головне, нерішуче впливає на припинення війни. Це значить, що Грузія лишилася сам на сам з Росією. Рада безпеки ООН може засудити дії Росії, однак війни це не припинить.

Єдиною втратою для росіян стане вчергове заплямований імідж Росії. Однак що таке імідж порівняно з контролем над Грузією?!

Припинення військових дій станеться або після "здачі" сепаратистських територій Грузією, або після рішення ООН ввести міжнародний миротворчий контингент. Грузія сподівається саме на останній варіант, Росія все робити, аби цього не допустити.

Оскільки встановити контроль над Грузією не вдасться у короткотерміновій перспективі, то маріонеткові режими Абхазії та Південної Осетії з міжнародним статусом незалежних держав, стануть свідченням сили Росії перед західним світом. Визнання цих територій незалежними вже готує парламент РФ.

Війна в Грузії унеможливлює продовження переговорів Тбілісі про приєднання його до Плану дій щодо членства в НАТО. Це питання очевидно буде знято з порядку денного.

І справа не тільки у вимогах НАТО до країн-кандидатів не мати "гарячих точок" на власній території. Приєднання до ПДЧ Грузії означатиме негласну війну з Росією.

Війна проти Грузії – війна проти України

Україна має безпосередній стосунок до війни Росії проти Грузії. Інтереси України у збереженні цілісності Грузії і введенні на її територію міжнародного миротворчого контингенту.

Дві держави є членами ГУАМ – альтернативного Росії політико-економічного об’єднання. Удар по Грузії – удар по намірам України створити антиросійську коаліцію.

Україна – зона особливої уваги Росії. Сумніви у її суб’єктності постійно висувала Росія. І теперішня війна свідчить: після Грузії наступна ціль – Україна.

Ще є час на підготовку механізмів спротиву. Це стосується атлантичної інтеграції, виведення ЧФ РФ, управління інформаційним простором, законного реагування на діяльність проросійських організацій, контроль над ситуацією в Криму.

Війна повинна стати головним антиросійським і пронатівським аргументом в Україні. Як би НАТО не подобалося деяким силам, альтернативного шляху безпеки для України немає.

Громадянські кампанії проти війни повинні перерости у вимогу виведення Чорноморського флоту Росії з Криму. Звинувачення Росії на адресу України у продажі зброї, підтримці "геноциду" – це частина інформаційної кампанії РФ проти української держави.

ХХІ століття – не є століттям миру. Міжнародне право – засіб маніпуляцій сильних держав. Війна стосується України не менше, а часто і більше, ніж можна думати, живучи в Україні. Національна безпека віднедавна стала першим рядком порядку денного української політики.

Юрій Ноєвий, для Української правди
12 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

Юрій 2008-08-19 / 14:48:00
Варто піти в відпустку, і світ вже стає з ніг на голову... Жарт! Але вже і Мушараф пішов. Все дуже швидко міняється, і мислення часів 2 світової вже ні до чого.

Спостерігач 2008-08-16 / 20:51:00
Камуфляжник:) "Попробую сформулировать его по-другому и в виде вопроса: как вы думаете, финансировало бы своих русинов государство Словакия, если бы они всё время заявляли об отделении, вводили легитимации как подготовку к введению паспортов чужого государства и поддерживали в своих заявлениях агрессивный по отношению к Словакии курс соседней страны?.."



Одповiдь Камуфляжнику:) "Коли звільнимося від чужої неволі, трeба найбільше берегтися, щоб не знищила нас своя українська темрява". (цитат з еcе Ольги Федорової)




Окрем української темряви Камуфляжник:) иштьи придає Більшовицьке азіатство українських комуняків починаючи Кагановичем и Хрущовим, кінчаючи Подгорним и Брежнйовим з Українського трикутника Київ - Донбас - Днепропетровськ.



Словакія як ай другі держави (Чехія, Угорщина, Польша, Румунія) по розпаді Совєтської імперії нараз, подля законів цівілізованних держав, зачали честовати фундаментальні права людини, ай право каждої людини рішати ким є, чи є словаком, мадяром, чехом чи русином. Намісто честовання фундаментальних прав людини, Украйинська держава отвічала державним документом "План заходів...", який на державному уровні узаконив крімінальний етноцид русинів не лем на Україні, ай в сусідних державах як є Словакія, Угорщина, Чехія, Польша, Румунія.



Словакія окрем того, што русинську національность визнає так, як ай другі націоналності (угорсьу, чеську, німицьку итд.) на державном уровні фінанчно пуддержує окрем культурних організацій и виуку Русинського язика на елементарних и середних школах, ай Русинський театер Духновича в Пряшові, Музей Русинської культури и історіі в Пряшові, Кафедру Русинського язика, культури и історіі на Пряшовськом Універсітеті и Інштитут Русинистики в Пряшові.



Кідь українці суть європейці и Україна хоче боти Европейсков державов, пак на Закарпаттю, де говорить по русинськи булше як 600 000 людей каждий динь а на Словакіі менше як 60 000, так окрем учоби Русинського язика, історіі и культури, мали бо боти аспонь дві Русинські театри, дві Кафедри русинського язика, культури и історії, и аспонь чотири Русинські Педучилища в таких варошах як Ужгород, Мукачево, Свалява, Хуст, Тячово.



Кідь сесе буде на Закарпаттю, пак можете задавати вопроси свідомий Камуфляжнику:) и кричати на батюшку Сидора. До типирь ви лем "хитрачите", как хахол Нікіта Хрущов із "догнать и перегнать", "кукурузой і ракетамі на Кубе" и пак контрареволюцієй в Познані (Польша), чи в року 1956 в Угорщині з танками.




Окрем того, закарпатці и русини хотять боти в Євросоюзі, и Україна каже, ош хоче боти в Євросоюзі також! Дуже велика різниця Камуфляжнику:), бо осетінци хотять боти в Російскій федераціі (РФ) а Грузія не хоче боти в РФ! Комуфляжнику:) употребляєте логіку перевертнів - більшовицьких азіатів з Українського трикутника, коли Закарпаття и русинів прирівнюєте к осетінцьом и Осетіі. Окрем того, Закарпаття не має общі границі з РФ а має общі границі з чотирьма державами Євросоюзу!

Спостерiгач 2008-08-15 / 20:29:00


Як ся нараз розпысковав Камуфляжник з хвостом! Пуджати русинув Осетиёв лем Камуфляжник с хвостом може, бо поредставляйе продукт Украйинського бiльшовицького азiатства.

А) Украйинська держава немала и немайе до типирь, йединный документ о правi мати Закарпатську обл в складi Украйини, и зато Украйина продовжуэ Сталiнську анти-русинську полiтику. Лем 14% закарпатцiв в року 1991 голосовали за то, убо Закарпаття боло в складi Украйини. 78% голосiв зо Закарпаття сфашизованный президент Украйини Кравчук зништьив! Голосовання за самостiйну Украйину и самоврядне Закарпаття боли на том самом голосовацём листку. Кiдь 78% голосiв Кравчук ануловав, пак 92% - 78% = 14% В майлiпшом Украйина ся може хвалити зо 14% пришлякiв з Галиччини.

Б) Дотiдь докiдь русини Закарпаття не будуть жити лiпше як русини Словакii, Польшi и Чехii дотiдь Украйина не маэ моральноэ право мати в складi Закарпаття!

Istvan 2008-08-15 / 20:18:00
А насчёт обязательного знання украинского языка. Об этом, да, есть какой-то закон. Но на таком.же основании можно создать закон, что с завтрашнего дня все обязаны иметь золотые зубы.

А где условия выполнения требований закона???????????????????

Istvan 2008-08-15 / 20:13:00
Вобщем-то Tibor прав. Вот вам пример, когда одно государство выступает военной силой за права нацменьшинства в другой стране.


Москва только использует прецедент Косово.

А ЕС и члены НАТО так и смогут поступаться за права нацменьшинств (в том числе венгров) в Украине.

ДИМ 2008-08-15 / 17:01:00
Уважаемый Камуфляжник, я не вру.http://politics.in.ua/index.php?go=News&in=view&id=10516 это пишет украинский журналист


http://www.vz.ru/politics/2008/8/14/196576.html это вырезки из зарубежной прессы(можно через поиск выйти на их сайты и почитать в оригинале). PS Спасибо, что пишите на русском, я действительно по украински не очень хорошо понимаю, но все таки с женщиной можно повежливей

Tibor 2008-08-15 / 08:47:00
Патріоту



Шановний, ти щось плутаєш.

Мова як раз йде про те, що Вакарчук, міністр освіти Юща, ярий націоналіст з Галичини, хоче перевести в угорській школі предмети на українську мови. Що це, якщо не диктат. Ти сам розумієш, що для угорців українська ніколи не стане рідною, як цього б бендерівці не хотіли!



А стосовно Росії, вони правильно поступили. Їм що треба було і надалі дипломатичним шляхом діяти, щоб їх грузини перестріляли всіх? Вже давно треба було ставити Сракашвілі на місце.



А щодо 56 року, Росія, путін вибачився перед угорцями, хоча там винні були не стільки росіяни, а комуняки, в тому числі і угорські комуняки. Я хочу нагадати, що сьогодні Угорщина має набагато кращі відносини з Росією, росіянами ніж слов"яни українці.

Микола Жалива 2008-08-15 / 00:17:00
Да була б моя воля.

Камуфляжник:) 2008-08-15 / 00:06:00
Я, Мыкола, как раз ОЧЕНЬ НЕ ХОЧУ приписывать. И вы это знаете. Но пока не могу не приписывать. И вы это тоже знаете. Жупан, конечно, не Сидор. Но пока он не дистанциируется от него ГРОМКО и ЧЕТКО, каждый вправе будет думать о нём то, что захочет.



Это тоже можете передать ему от меня.




А Жалыва - это точно не Сидор. И даже не Жупан. И потому я с ним преспокойно нахожу общий язык...:)

Patriot 2008-08-14 / 23:48:00
Камуфляжник:) Це не мені хочеться П.Осетії ,а вам і Ющенко з Тимошенко і Верховній Раді.Ваша відповідь Миколі Жаливі тягне на "хотел остроумно а выйшло, как всегда,олоумно".Хто і оли говорив про вихід нашого краю з України?Хоча юридична база для цього є.Україна штовхає русинів на такий крок сама.

Микола Жалива 2008-08-14 / 23:41:00
Камуфляжник:) 14/08/2008 23:20

Якщо Ви читали заяву Сидора і Лецовича то від НРРЗ підпису нема.



І не треба всіх до Сидорів приписувати.

Камуфляжник:) 2008-08-14 / 23:22:00
Вам, господин Patriot, Осетии захотелось?..

Камуфляжник:) 2008-08-14 / 23:20:00
Мыкола, я уже давал вам ответ на этот вопрос. Попробую сформулировать его по-другому и в виде вопроса: как вы думаете, финансировало бы своих русинов государство Словакия, если бы они всё время заявляли об отделении, вводили легитимации как подготовку к введению паспортов чужого государства и поддерживали в своих заявлениях агрессивный по отношению к Словакии курс соседней страны?..



В этом контексе, Мыкола, мой большой привет Жупану, братающемуся с Сидором...:)

Patriot 2008-08-14 / 23:19:00
Микола Жалива 14/08/2008 22:56




Це тому,що ми,русини,хочемо все вирішити мирним шляхом.Це правильно але терпець може увірватись навіть у токого терпливого народу,як русини.Світова спіїльнота реагує тільки,коли обстановка доходить до рівня П.Осетії чи Косова.Л.Кравчук на днях сказав , що Україна здобула свою незалежність законним шляхом - на референдумі.Забув згадати проще один референдум де 78% жителів нашого краю проголосували за автономію.

Микола Жалива 2008-08-14 / 22:56:00
Чому наша держава не хоче хоть частково профінансувати русинські недільні школи?

Може не по темі , а болить.

Камуфляжник:) 2008-08-14 / 22:38:00
ДИМ, засуньте своё майл.вРУ в одно место. Уже все российские генералы подтвердили, что русские - в Гори, уже сто раз по телеку их там показали, а вы всё вРУ и вРУ...:)

ДИМ 2008-08-14 / 21:26:00
Российскогодесанта в Гори нет и не было!!!! http://www.mail.ru/?sputnik=1

Patriot 2008-08-14 / 21:08:00
П.Тібор Ви змішуєте все до купи.Я русин і той хто вже давно приймає участь в кометарях не може мене звинуватитив українофільстві. Наскільки я знаю,ова не йде про закриття угорських шкіл,а скріше навпаки - влада хоче зберегти той стан який є зараз, тобто в угорських школах має вивчатись українська мова як окремий предмет.Це нормально.Як би ми русини мали можливість вивчати своюмов хоча би як окремий урок, то це ббуло дуже добре. Відношення до русинів Ви бачите на власні очі.Оскільки Ви торкнулись питання поведінки угорської влади 1939-1940 років,то хочу застерегти ототожнювати весь угорськи народ з тією владою.Це те саме,щоб наприклад норвежці чи датчани ототожнювали німецький народ з гітлерівським режимом.Відносно того,що теперішні правителі Росії добились відновленя могутності своєї країни - це ілюзії.В даному конфлікті винуваті обидві сторони. Звичайно,що активні дії Російської армії відтіснили на другий план той факт, що першою ввела анки в Цхенвалі Грузія і це порушення міжнародних домовленостей.З правого точку зору це злочин.Росія,чиї війська виконують миротворчу місію,повина була добиватись дипломатични шляхом виведення грузинських військ з П.Осетії.Своїми діями Росія перетворилась з миротворців в агресора.I останнє - що б зрозуміти ситуацію запитайте старших про події в Угорщинів1956 р.

Микола Жалива 2008-08-14 / 16:06:00
Интересно якщо нам врут, що робить російський десант в Гори.

То набагато південніше Осетії.

Прорабов 2008-08-14 / 15:15:00
Люди вам всё врут это Грузия атаковала Осетию.Там 2000 убитых Осетин и Русских.Город стёрт с лица земли.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини