Журналісти з’ясовували долю санаторію «Перлина Карпат»

Конфліктну ситуацію довкола закарпатського санаторію «Перлина Карпат» з’ясовували журналісти у ході виїзного засідання Ужгородського прес-клубу реформ.

Директор санаторію Степан Сікора, призначений на цю посаду рішенням сесії обласної ради 19 червня, розповів тривалу історію конфлікту довкола оздоровчого закладу, будівництво якого розпочалося ще у 1972 році. Риси його архітектури хитромудрими сплетіннями коридорів схожі до замкових будівель.. Корпуси санаторію зводилися протягом 10 років на кошти колгоспних об’єднань. 1997 року санаторій реєструється як колективне підприємство. З того часу, за словами С. Сікори, починається період скарг та невизначеності щодо майнового статусу закладу. Засновники втрачають право власності на нього, а новий власник зареєстрований без наявності належних документів. У 2003 році привласнити санаторій намагалися навіть місцеві громадські організації, які склали акт про нібито належне їм право власності 70% майна санаторію. Ще тридцятьма відсотками за цим актом «щедро» наділялася держава. Степан Сікора стверджує, що такі «махінації» мали підтримку у тодішньої влади Мукачівського району, зокрема, чинився тиск на Чинадіївську сільську раду, яку змушували видати свідоцтво про право власності невідомим сільраді новим власникам. Сільський голова зумів обійти ласих до санаторію порушників закону, порушивши його сам. Свідоцтво було видане рішенням виконкому, а згодом, після зміни районної влади та політичної ситуації загалом таке рішення було скасоване як незаконне. Адже насправді його мали б приймати на сесії сільські депутати.
Митарства санаторію тривали й далі. Згодом на нього поклала око дніпропетровська фірма «Ярго», яка навіть вклала кошти у реконструкцію корпусів, однак не подбала про будь-яке документальне підтвердження цьому. С. Сікора переконаний, що підприємство планувало незаконно приватизувати санаторій і тому навіть не намагалося документально фіксувати проведені у ньому роботи. Сьогодні власники компанії «Ярго» прагнуть повернути вкладені кошти, однак не можуть офіційно підтвердити такий факт.
Степан Сікора стверджує, що перебуваючи на держслужбі захищав державну власність санаторію, намагаючись зберегти його для Закарпаття. Наразі майно санаторію оголосили безгосподарним, тобто встановити його власника сьогодні неможливо. Це створює певні проблеми для керівництва, наприклад, унеможливлює кредитування закладу банківськими структурами. Через рік санаторій офіційно перейде до комунальної власності Мукачівського району.

Незважаючи на судові перипетії довкола «Перлини Карпат» та навіть резонансний факт захоплення його 60 працівниками приватної полтавської охоронної структури, санаторій не втрачає популярності серед охочих відпочити та оздоровитися. Особливо корисною тутешня лікувальна база є для шлункового тракту та кардіосистеми. У серпні цього року санаторій отримав 156 тис. грн. чистого прибутку. Є ще ряд проблем, однак новий керівник упевнений в успіхові планованих ним реформ. Крім встановлення порядку з документами С. Сікора впорядковує також фінансові справи санаторію, обіцяючи і цей бік справи зробити прозорим та законним. Так, наприклад, до нього санаторій заробляв щодня 1,5 тис. грн. від продажу путівок. Сьогодні сума сягає 5-10 тис. грн. щодня. С. Сікора стверджує, що не звільнив жодного працівника і з висловлює вдячність колективові санаторію, який вкладає у його розвиток власне життя.
22 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини