Готуються документи для виплати допомоги постраждалим громадянам внаслідок стихійного лиха у підвищених розмірах

Органи системи Міністерства праці та соціальної політики готують документи для виплати допомоги постраждалим громадянам внаслідок стихійного лиха у підвищених розмірах. Про це повідомили кореспондентові УКРІНФОРМу у прес-службі міністерства.

Як відомо, 6 серпня 2008 р. Кабінет Міністрів України своєю Постановою N 707 вніс зміни до Порядку використання у 2008 році субвенцій з державного бюджету обласним бюджетам Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, міському бюджету м.Чернівців для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року.
Цими змінами, зазначили у прес-службі Мінпраці, встановлено суми допомоги (авансу) постраждалим сім'ям, а також розширено їх перелік по окремих категоріях. Зокрема, збільшено з 15 до 20 тисяч гривень розмір допомоги (авансу) для другої категорії постраждалих сімей, в яких пошкоджений житловий будинок (квартира) підлягає капітальному ремонту. Одночасно розширено перелік сімей, які відносяться до цієї категорії, зокрема, допомога у зазначеному розмірі буде виплачуватися сім'ям, в яких пошкоджений житловий будинок (квартира) має істотні пошкодження (непридатні для експлуатації підлога, віконні та дверні блоки, внутрішньобудинкові мережі газо -, водо -, електропостачання, має місце відшарування зовнішньої або внутрішньої штукатурки).
Також завдяки останній урядовій постанові розширено перелік сімей, які відносяться до першої категорії постраждалих сімей, а саме, включено сім'ї, які підлягають відселенню з житлового будинку (квартири) у зв'язку з тим, що він розташований у зоні підвищеного ризику (пошкоджений житловий будинок (квартира), який може бути протягом найближчого часу підтоплений, або житловий будинок (квартира), який протягом найближчого часу може бути пошкоджений внаслідок зсуву), а також сім'ї, житловий будинок яких не підлягає відновленню.
У Мінпраці звернули особливу увагу на те, що при виплаті авансові суми, передбачені цією постановою, зменшуються на суми допомоги, виплачені відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2008 р. N 1008 "Про виділення коштів для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року".
Визначено також остаточні суми допомоги, які надаються:
1) для першої категорії постраждалих сімей виходячи з 2000 гривень за один кв. метр загальної площі зруйнованого житлового будинку (квартири) або житлового будинку (квартири), який не підлягає відновленню, або житлового будинку (квартири), з якого сім'я підлягає відселенню у зв'язку з тим, що він розташований у зоні підвищеного ризику (пошкоджений житловий будинок (квартира), який може бути протягом найближчого часу підтоплений, або житловий будинок (квартира), який протягом найближчого часу може бути пошкоджений внаслідок зсуву), для другої категорії - 335 гривень за один кв. метр фактично пошкодженої загальної площі житлового будинку (квартири), який підлягає ремонту. При цьому до розрахунку включається не більше ніж 60 кв. метрів загальної площі житлового будинку (квартири).
Остаточна сума зазначеної допомоги, зменшується на суму, виплачену відповідно до пункту 13 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2008 р. N 707 та розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2008 р. N 1008 "Про виділення коштів для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року";
2) усім категоріям (першої, другої, третьої) постраждалих сімей незалежно від вже проведених виплат (включаючи і розрахункові розміри виплат за один кв. метр загальної площі), а також іншим постраждалим сім'ям у зв'язку із:
зруйнуванням та пошкодженням господарських будівель з розрахунку 50 гривень за один кв. метр загальної площі. При цьому до розрахунку включається не більше ніж 30 кв. метрів загальної площі будівлі;
втратою майна в сумі 1 тис. гривень (крім третьої категорії постраждалих сімей, яким зазначена сума врахована в авансовій сумі 5 тис. гривень);
втратою сільськогосподарської продукції на присадибних ділянках та городах з розрахунку 50 гривень за одну сотку. Однак до розрахунку включається не більше ніж 30 соток загальної площі присадибної ділянки та городу;

загибеллю:
великої рогатої худоби з розрахунку 2 тис. гривень за одну тварину;
молодняку великої рогатої худоби з розрахунку 800 гривень за одну тварину;
свиней з розрахунку 500 гривень за одну тварину;
коней з розрахунку 2 тис. гривень за одну тварину;
овець з розрахунку 300 гривень за одну тварину;
бджіл з розрахунку 200 гривень за одну бджолосім'ю.

Подбав уряд і про представників малого бізнесу, зокрема, йдеться про постраждалих торговців на Калиновському ринку у Чернівцях. У зв'язку із втратою майна фізичним особам-підприємцям, які мали відведені в установленому порядку місця для торгівлі на організованому ринку і фактично здійснювали там реалізацію товарів, виплачуватиметься 5 тис. гривень на одну сім'ю, до складу якої входять фізичні особи - підприємці, незалежно від кількості місць, які були відведені в установленому порядку на ринку.
Списки фізичних осіб-підприємців, яким надаватиметься допомога, затверджуються райдержадміністраціями, виконавчими органами міських (міст обласного значення) рад або виконавчим органом Чернівецької міської ради на підставі актів, складених спеціальними комісіями, утвореними облдержадміністраціями або виконавчим органом Чернівецької міської ради.
За дорученням уряду Наказом міністра праці від 8 серпня 2008 р. N 361 затверджено форму списку фізичних осіб-підприємців для надання допомоги постраждалим від стихійного лиха. Цей документ 9 серпня 2008 року вже розіслали обласним державним адміністраціям.
Як уточнили в прес-службі Мінпраці, на підставі зазначених списків органи соціального захисту населення райдержадміністрацій, виконавчих органів міських (міст обласного значення) рад або виконавчого органу Чернівецької міської ради оформлюють в установленому порядку документи, необхідні для перерахування коштів за бажанням одержувача допомоги Українському державному підприємству поштового зв'язку "Укрпошта" або Ощадбанку.
Склад спеціальної комісії, форми заяви фізичних осіб-підприємців про надання допомоги у зв'язку зі втратою майна, порядок здійснення обстеження втраченого майна затверджуються облдержадміністраціями або виконавчим органом Чернівецької міської ради.
До складу спеціальної комісії повинні бути включені представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, органів державної податкової служби, правоохоронних органів, фінансових органів місцевих держадміністрацій та виконавчих органів місцевих рад, депутати місцевих рад, представник постраждалих фізичних осіб-підприємців, представник громадськості, зазначили у Мінпраці.

УКРІНФОРМ
11 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини