"Тепер ми івано-франківцям помагаємо", – кажуть потерпілі в 2001-му мешканці закарпатського Квасова

«Тепер ми іванофранківцям помагаємо», – Липневий паводок наразі ще ліквідовується, тому увага засобів масової інформації, природно, прикута до проблем тих, хто зазнав лиха. Однак ще тривалий час і люди, і журна¬лісти, і влада говоритимуть про наслідки стихії, її причини, і про те, як можна було уникнути біди. Час од часу виникають нарікання, що кошти протипаводкової програми використовуються нераціонально. Закарпатська влада це спростовує.

"Тепер ми івано-франківцям помагаємо", – кажуть потерпілі в 2001-му мешканці закарпатського Квасова

На позачерговій сесії обласної ради, скликаній через паводок, голова ОДА Олег Гаваші з трибуни запевнив, що жодна збудована чи реконструйована останнім часом дамба не підвела під час нинішнього паводку. Чи так це насправді, ми вирішили з’ясувати на Берегівщині – у селах Квасово і Варієво, котрі у 2001 році затопила річка Боржава.
Однак насамперед нагадаємо, що найбільша вода під час липневого паводку на Закарпатті пройшла на Тисі біля Чопа. 10-метрова хвиля, яку прогнозували, лякала уяву, але фахівці заспокоювали, що загрози місту немає. Врешті, так і сталося – дамба витримала. Після того, як вода зійшла, мер Чопа Галина Цар так прокоментувала ситуацію: «Новозбудована дамба розрахована на найбільшу повінь, яка може пройти цією територією впродовж найближчих 200 ро¬ків. Висота правобережної дамби на території України навіть на метр вища від лівобережної, що в Угорщині. Люди, що проживають біля річки, коли все обі¬йшлося, говорили, що дамба стала справжнім порятунком від великої води».
У решті населених пунктів нижніх районів краю, які затопило в 1998 та 2001 роках, нинішнього паводку також остерігалися. Люди добре пам’ятають, якого лиха завдали попередні дві повені. «Ніколи не забуду, коли уночі ми вслухалися, як із гримом валяться будинки, і намагалися визначити, де пропала хата», – розповів нам мешканець Варієва Іштван. Цього разу, за словами чоловіка, хата якого, як і десятки будинків інших односельців, була зруйнована попередньою повінню, Боржава також сильно піднялася. Рівень води був дуже високим, тому мешканці села хвилювалися не на жарт. Але збудована дамба надійно захистила село – її запасу вистачало ще на кілька метрів.
Ми проїхали до річки, щоб подивитися, якого рівня сягала вода. З намулу на гіллі прибережних дерев ясно, що річка піднялася метрів на шість-сім, але, справді, дамба витримала б значно біль¬шу воду. Мешканці найближчої до Боржави вулиці, почувши, що журналісти з Ужгорода цікавляться, як пережили паводок, з удячністю говорили про владу, працівників облводгоспу й будівельників, додаючи, що навіть у ніч, коли вода була найбільша, люди спали спокійно.
Квасово – ще одне село на Берегівщині, яке топило й 1998-го, і 2001-го. Однак тут, як й у Варієві, цього разу все обійшлося добре завдяки зміцненим старим і збудованим новим дамбам. А попередні паводки майже повністю затоплювали село. Було знищено десяту частину всіх будинків – тридцять три родини залишилися без даху над головою, бо вода зруйнувала зведені з саману хати. Після паводку людям виплатили компенсації, тож нині на най¬ближчій до річки вулиці стоять нові хати.
«Найбільше біди наробило 2001 року, – розповідає голова села Василь Губаль. – Село було повністю відрізане від світу, до нас можна було дістатися тільки через ліс. А цього року ми були дуже спо¬кійні, в жодному подвір’ї не було води, тільки трохи поля підтопило».
Дамбу в Квасові почали зміцнювати в 2006 році. Окрім першої біля річки, збудованої в 70-х роках, зробили ще одну – перед сільським стадіоном і додаткову, бетонну, вже біля самого села. Окрім того, на 120 сантиметрів підняли міст.
«Ми дуже вдячні за ту безпеку, яку тепер маємо, – продовжує сільський голова. – Тепер ми не тільки не потерпіли від паводку, а навпаки, – допомагаємо іншим. Люди, знаючи, яка то біда, самі вирішили зібрати, хто що міг, і ми відправили один мікроавтобус на Івано-Франківщину. Хтось приніс муку, консерви, хліб, одяг, купили мінеральної води... Одного разу вже їздили на Франківщину, цього тижня будемо їхати ще раз. Бо повінь – то велика біда. А ми, на щастя, від неї вже убезпечені».

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
07 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини