Ужгород: Репресоване духовенство

З установленням радянської влади в нашому краї тоталітарний режим розробив план заходів, який передбачав ліквідацію греко-католицької церкви на Закарпатті. Саме на виконання цього плану й декрету Народної ради Закарпатської України від 20 квітня 1945 року та рішень народних комітетів на місцях розпочалася тривала акція
відчуження майна греко-католицької церкви і передача його православним релігійним громадам.

29 листопада 1946 року було закрито греко-католицьку духовну семінарію в Ужгороді (нині тут юрфак УжНУ). Водночас ішла робота з ліквідації греко-католицьких монастирів, зокрема, на Чернечій горі в Мукачеві, в Ужгороді та селах області. 25 липня 1947 року Закарпатський облвиконком прийняв рішення про передачу
православній єпархії Ужгородського греко-католицького храмового собору, разом з бібліотекою, землею та іншим майном.
Наступним етапом стали заходи, націлені на возз'єднання греко-католицької церкви Закарпаття з російською православною церквою. При цьому планом передбачалося здійснювати компрометацію керівників греко-католицької церкви та інших її священнослужителів. Однак для якнайшвидшої ліквідації унії в краї режиму необхідно було знешкодити єпископа єпархії Теодора Ромжу, каноніка (заступника єпископа) Олександра Хіру, котрі не зламалися під натиском влади, натомість продовжували йти обраним шляхом захисту інтересів греко-католицької церкви й закликали мирян не втручатися в політику.
Діяльність церкви з кожним днем ускладнювалася. Уряд Української РСР прийняв низку законів, направлених як проти релігії в цілому, так і проти греко-католицької церкви зокрема. В одному з них ішлося про реєстрацію релігійних общин у 1947 році. Реєстрації підлягали всі релігійні громади, котрі мали свої молитовні будинки й виконавчі органи. Відтак реєстрація православних конфесій проходила дуже швидко, а греко-католицьких — повільно. В окремих випадках заяви від них не приймали. Теодор Ромжа протестував проти такого порядку. А тим часом інформація про непокірного єпископа регулярно надходила до Києва і Москви. Тут і визрів план розправи над ним, який був здійснений у кінці жовтня 1947 року.
Після смерті Теодора Рожмі почався шалений тиск на всіх греко-католицьких священиків, аби схилити їх до переходу в православ'я. Тих, хто не підкорився, засудили на довгі строки ув'язнення й відправили в табори ГУЛАГу. В цей час із 270 священиків, які діяли в Мукачівський єпархії на 1 січня 1949 року, возз'єздналися з російським православ'ям 128-ро. А вже в лютому того ж року капітулярний вікарій М. Мурані повідомив усім парафіям, що греко-католицька єпархія припиняє свою діяльність.
Влада різними підступними методами позбавляла в правах греко-католицьких вірників і їхніх духовних пастирів, караючи тільки за те, що вони не піддалися тиску й не погодилися перейти до православ'я. Але така непокора владі вима¬гала від священнослужителів та їхніх сімей чималих жертв. Не можна не сказати про силу волі й жертовність дружин греко-католицьких священиків, їхню солідарність зі своїми чоло¬віками, виявлену у важкі часи випробувань. А поки їхні чоловіки на безмежних просторах Радянського Союзу "будували світле майбутнє" в таборах ГУЛАГу, вони, принижені й відкинуті суспільством, боролися за виживання сімей.
Одним із репресованих греко-католицьких священиків Мукачівської єпархії був і о. Стефан Бендас, котрий усе свої життя вірно служив католицькій церкві і її вірникам, залишаючись до останньо подиху відданим їй. Репресований 26 жовтня 1947 року. Звільнений 20 квітня 1955 року.
У книжці С Бендаса, Д. Бендаса "Священики-мученики, сповідники вірності" знаходимо: "З 1945 по 1950 pp. репресовано 128 греко-като¬лицьких священиків, 25 із них померли в тюрмах і таборах ГУЛАГу, у т.ч. в ужгородській тюрмі — 4, а 49 було позбавлено владою права священнослужіння, 128 не витримали натиску владного режиму і возз'єдналися з РПЦ".
Пам'ять про репресоване духовенство нині увічнена в пам'ятних дошках, що 2007 року встановлені на прилеглій до Кафедрального собору стіні. На них викарбувано 128 імен репресованих радянським режимом священиків греко-католицької церкви.

При підготовці матеріалу використано: "Реабілітовані історією"— Ужгород, 2003р., С Бендас, Д. Бендас "Священики-мученики, сповідники вірності"—Ужгород, 1999 р.

Юрій Туряниця, Ужгород
05 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини