Українське військо поступово переходить на службу за контрактом

Про це та інші актуальні проблеми військовиків розповів нашому кореспонденту військовий комісар Ужгородського об'єднаного військового комісаріату полковник Василь СИЧЕВСЬКИЙ.

Українське військо поступово переходить на службу за контрактом

— Василю Васильовичу, сьогодні навколо служби в армії стільки розмов, чуток, щоб не сказати - пліток, що навіть людина, далека не лише від призовного віку, а й узагалі від справ військових, з острахом сприймає повідомлення про черговий набір молоді для проходження військової служби, власне для виконання свого конституційного права і обов'язку... Чому так сталося?
— Складалося це не сьогодні й не вчора - ставлення до виконання своїх священних обов'язків перед Батьківщиною формується в молоді не за годину і не за короткий призовний період. Воно йде із сім'ї, від виховання, йде зі школи, студентської лави. На жаль, десь таки ми упустили саме цей, моральний, аспект формування свідомості наших дітей. Так-так, я сприймаю призовників насамперед як власних дітей. Розумію, що служба в армії - не легка прогулянка чи дорогий відпочинок. Але давайте згадаймо про цілі династії військових, де сини переймали батьківську професію і передавали її своїм наступникам не в одному поколінні. Нині ця традиція втрачається.
І не лише вона - молоді люди вкрай неохоче відбувають свій обов'язок - служити Батьківщині. Можливо, десь тут вина і політиків, які сьогодні при владі. Дориваючись до неї, вони наліво і направо роздають обіцянки про скорочення термінів служби в армії, взагалі про відміну поняття військовозобов'язаних. Чого лише варті розмови про професійну армію...
Я не хотів би вдаватися в політичні нетрі, однак вважаю за необхідне повести мову про контрактну форму служби в армії як альтернативну обов'язковій військовій службі. Тобто, молоді люди можуть сьогодні не лише відбувати свій конституційний обов'язок, а ще й набувати певної військової професії, мати гарантовану роботу і, що не менш важливо, гарантовану зарплату.
— Хто може бути прийнятим на військову службу за  контрактом?  І  що його чекає на перших порах такої служби?
— Згідно із законодавчими актами на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу можуть прийматися громадяни призовного віку, які мають вищу або професійно-технічну освіту і не проходили строкової служби, а також жінки, які не мають
військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років, фізичною підготовкою, придатні до військової служби за станом здоров'я. Мінімальний термін першого контракту 3 роки.
— Наскільки соціально захищені так звані контрактники? На що вони можуть розраховувати?
— Передусім вони матимуть гарантовану сталу заробітну плату. Під час проходження військової служби вони одержуватимуть щомісячне грошове забезпечення від 1000 грн. і більше, залежно від тривалості служби. Крім того, їм забезпечена матеріальна допомога на оздоровлення раз на рік у роз-мірахгрошового забезпечення. При відрядженні та перебуванні на полігоні під час виходів на заняття в полі виплачуються «добові» — ЗО гривень. Забезпечення речовим майном здій-
снюється згідно з відповідними нормами - військовою формою, повсякденною і польовою. Під час польових виходів, проведення занять у польових умовах та під час несення служби в добовому наряді харчування «контрактників» безплатне.
— Але ж армія — це не лише польові умови?
— Так. Тому хотів би наголосити на таких, як на мене, дуже вигідних моментах. По-перше, це можливість проходити військову службу за місцем проживання і жити вдома. Дуже вигідний аспект - «контрактники» можуть навчатися у вузах на заочній формі, мало того, вони мають шанс здобути вищу освіту за державний рахунок, але, правда, починаючи з другого контракту. Це — один бік соціального заохочення. Є й другий - дуже вигідні умови оздоровлення. Судіть самі: вони забезпечуються обов'язковою черговою відпусткою строком на 30 діб санаторно-курортним лікуванням, безплатним проїздом до місця проведення чергової відпустки і назад. Крім того, що не менш важливо, військова служба за контрактом зараховується як державна і дає можливість одержати високе пенсійне забезпечення після 12,5 року служби.
— Однак, як кажуть, час не стоїть на місці: реалії висувають нові вимоги. Що змінилося чи зміниться в умовах контрактної служби?
— Найближчим часом передбачено збільшити грошове забезпечення вказаній категорії так, щоб воно становило мінімум 1200 гривень. Уже напрацьовані зміни до законів, які дадуть можливість проходити військову службу за контрактом після здобуття повної середньої освіти, а мінімальний строк контракту буде зменшений до двох років. Вирішується питання щодо безплатного харчування всіх категорій військовослужбовців. За бажанням кандидата, військову службу за контрактом він може пройти у будь-яких військових установах, частинах, формуваннях, розташованих на території України.
А загалом я радив би всім охочим звертатися за роз'ясненням умов проходження військової служби за контрактом до військових комісаріатів за місцем проживання. Бажаю всім успішної служби.

Розпитував Роман Скляр, "НЗ"
29 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

grey 2008-07-29 / 10:31:00
Супер просто! Вот смотрю, а за окном уже все побежали туда прям - "віддавати належне Батьківщині"!

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини