Начальник Тячівської ДПІ Іван Бобрушко: "Без податків не може існувати жодна держава"

Інтерв’ю начальника ДПІ у Тячівському районі Івана Бобрушка газеті "Тячів" про професійні здобутки, роботу інспекції з мобілізації коштів до бюджету, а також про реформування податкової служби, її проблеми та перспективи.

- Іване Миколайовичу, робота податківця є вкрай складною та відповідальною, тож працювати у даній структурі можуть лиш досвідчені спеціалісти. Відповідно до цього, яким наразі є потенціал податкової?
- Мені довелося очолювати податкову інспекцію впродовж багатьох років, тому з гордістю можу сказати, що тут працюють професійні, порядні люди, котрі вміють вирішувати ті завдання, які ставлять перед Державною податковою службою Президент України та уряд. На власному досвіді переконався, що наша робота вимагає спеціальної підготовки. Треба не тільки досконало володіти податковим законодавством, усіма нововведеннями, але й знати платників, реально оцінювати їх податкову дисципліну. І найголовніше - податківець повинен любити свою роботу, невдоволені та непрофесіонали у нас просто не витримують, самі йдуть геть.
- Якими є будні податківця?
- Не скажу, що легкими. Для нашого працівника вистачає роботи, щоб, як то кажуть, «замотатися» за цілий день. У кожного є своя ділянка роботи, певні зобов’язання і навантаження, які потрібно виконати. Кожен ранок починається зі звітів, служби подають інформацію про надходження, хто має заборгованість тощо. Ми визначаємо, де були недопрацювання і які вживати заходи, щоб вчасно виконати план зі збору податків. Адже від цього залежать зарплати освітян, лікарів, пенсійні виплати, будівництво та ремонт лікарень, шкіл, доріг, врешті-решт безпека держави...
- На яких принципах базуються взаємовідносини податкової з платниками податків?
- Наш визначений курс – відмовитися від силових методів, а будувати співпрацю на засадах партнерства та переконання. Не повинно бути ні „тіні”, ні „дахів”. Податки мають сплачувати всі. Від чого залежатиме співпраця – це вже інша річ. З одними платниками у нас дружні стосунки, бо вони в повному обсязі нараховують і своєчасно сплачують податки. З тими ж, хто їх мінімізує, спочатку ведемо розмову, намагаємося переконати, що сплата податків – священний обов’язок.
- Нині підприємці-«єдинники» дуже насторожені, щоб не підвищили для них податки. Ставки ж єдиного податку значно менші, ніж, скажімо, податок з доходів фізичних осіб, який сплачують пересічні громадяни. Ваша думка з приводу цього?
- Якщо, для прикладу, допустити недопустиме: ніхто не платить податки і ще знаходиться можливість виплачувати з бюджету кошти тому чи іншому суб’єкту господарювання. Все одно будуть невдоволені: хтось скаже, що мало платять. У нашому менталітеті закладена потреба «поплакатися». Звернемося до світової практики. Америка – демократична країна, але податки там платять всі. Це прищеплюється, як кажуть, з материнським молоком. Несплата податків для американців – один з найтяжчих злочинів.
- Чому ж у нас постійно потрібно нагадувати про сплату податків?
- Деякі підприємці й досі не хочуть зрозуміти, що держава створює умови для бізнесу, а вони мають працювати прозоро і відкрито. Для прикладу, у багатого бізнесмена є гроші, щоб звернутися до приватної лікарні. Але ж він повинен пам’ятати, що це недоступно більшості пересічних громадян. Для них реальна можливість – лікуватися тільки за бюджетні кошти. Зі свого боку і Президент, і уряд несхитно стоять на позиції послаблення податкового тиску, розраховуючи, що бізнесові структури будуть добровільно виходити з „тіні” і ефективніше працювати на благо держави і народу. Наша служба відкриває „зелений коридор” для всіх сумлінних платників, які користуватимуться особливою довірою податківців.
- Як же Ви поступаєте з тими, хто намагається перехитрити і податківця і чинне законодавство, не сплачуючи відповідні платежі?
- Загалом, я дотримуюся принципу: краще поганий мир, ніж добра війна. Ми постійно проводимо бесіди з керівниками та головними бухгалтерами підприємств, які мають такі «грішки». Податківці їм чемно говорять і навіть настійливо повторюють: „Сплачуйте податки”, подають руку для співпраці. Однак, якщо нас не хочуть чути, ми змушені застосовувати жорсткі заходи, яких у нашій практиці достатньо.
- Але ж у законодавстві є „ніша”, яка дозволяє вести безприбуткову діяльність.
- Працівники податкової відстежують прогалини у законодавстві та вносять пропозиції, щоб їх ліквідувати і щоб кошти до бюджету надходили у повному обсязі.
- Загалом, які бачите плюси і мінуси в роботі податківця?
- Плюси, це коли робота виконана професійно, приносить користь суспільству і відповідно працівник має від цього моральне задоволення. Мінуси - ми не завжди маємо достатньо повноважень, щоб саме на такому рівні виконати цю роботу.
- Іване Миколайовичу, давайте трохи поговоримо про концепцію реформування податкової системи України, яку заплановано здійснити до 2015 року. Які, на Вашу думку, найважливіші ідеї реформування податкової системи в ній закладено?
- Одна з основних ідей - ставки оподаткування повинні бути стабільними i не занадто обтяжливими, але сплачувати податки зобов’язані усі без винятку, а податкове законодавство має бути зрозумілим. Для цього потрібно привести систему оподаткування у відповідність із пріоритетами державної політики соціально-економічного розвитку країни, внести зміни до податкового законодавства i спростити його, зробити систему адміністрування податків більш ефективною, відкритою та підзвітною суспільству. Не менш важливою також є передбачена Концепцією гармонізація національного податкового законодавства з нормами законодавства ЄС i вимогами СОТ. Крім того, серед ідей, закладених у Концепцію, я б виділив принцип справедливого підходу до всіх категорій платників податків, зменшення втручання держави в їхню діяльність. Держава повинна забезпечувати платникам такі умови, за яких вони довірятимуть їй i добровільно сплачуватимуть податки. Упевнений, що податкова служба, у свою чергу, стане високопрофесійною, службою, якій довірятиме суспільство.
- Як саме це реалізуватиметься?
- Реформування податкової системи відбуватиметься поетапно. I в цьому я також бачу великий плюс. Адже це означає, що внесення змін до податкового законодавства матиме передбачуваний, планомірний характер, а податкова політика набуде визначеності. Це дасть змогу суб’єктам господарювання, та й податківцям, підготуватися до змін у законодавстві. Плануються три етапи реформування i низка заходів, що проводитимуться на кожному з них.
Найважливішим моментом на першому етапі реформування є розробка принципів кодификації податкового законодавства i прийняття Податкового кодексу. Крім того, йдеться про нормативно-правове забезпечення запровадження Податкового кодексу. Основна мета цих заходів - створити сприятливе середовище для постійного економічного зростання на інвестиційно-інноваційній основі. Домогтися цього можна шляхом спрощення системи адміністрування податків i зборів (обов’язкових платежів), адаптації податкового законодавства до вимог ЄС, лібералізації податкової системи як складової державного регулювання, реформування митно-тарифного законодавства відповідно до норм міжнародних договорів. На заключному етапі планується закріпити результат - реформувати систему адміністрування податків i зборів (обов’язкових платежів) i привести податкову систему України у відповідність зі стандартами ЄС.
- Які конкретні кроки буде зроблено для здійснення цих планів?
- Насамперед йдеться про скасування неефективних податків, тобто тих, надходження яких до бюджетів є несуттєвими, хоча вимагають значних витрат на їх адміністрування. Планується також зменшити ставки окремих податків.
- А можна про це розповісти детальніше?
- Безумовно, адже будь-яке зниження податкового навантаження сприймається громадськістю позитивно. Гарною новиною для платників податку, наприклад, буде те, що на прибуток підприємств - поступово планується знизити ставку до 20%. Також поетапно буде знижено ставку податку на додану вартість. У цілому планується зниження податкового навантаження з прямих на непрямі податки i ресурсні платежі. Збільшиться також частка місцевих податків i зборів у структурі доходів місцевих бюджетів. Щодо місцевих бюджетів, то виправити їх нинішній багато в чому жалюгідний стан можна лише при паралельному реформуванні органів місцевої влади.

Любов Немеш, сайт ДПА України в Закарпатській області
25 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини