Віктор Балога: "Тимошенко вже тепер розпоряджається державою, як власною дачею"

Глава Секретаріату Президента Віктор Балога вважає, що щонайменше двоє політиків уже ведуть активну роботу з метою забезпечення собі переваг під час майбутніх виборів Президента - це нинішній прем`єр-міністр Юлія Тимошенко та лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович.

Віктор Балога: "Тимошенко вже тепер розпоряджається державою, як власною дачею"

Як повідомили у прес-службі Президента, таку думку він висловив сьогодні, проаналізувавши останні події та тенденції політичного життя країни.

Причому, за словами В.Балоги, ці двоє політиків нерідко діють "у тактичному тандемі, незважаючи на задекларовані непримиренні протиріччя".

Глава Секретаріату Президента зазначив, що Ю.Тимошенко під час своїх зарубіжних візитів, зокрема, до Росії та Польщі, не приховувала своїх рішучих намірів взяти участь у змаганні за найвищу посаду в державі. "Вона позиціонувала себе як єдиний і послідовний поборник демократії, політик загальнонаціонального масштабу. При цьому вона роздавала щедрі обіцянки щодо неодмінного врахування у перспективній двосторонній співпраці чутливих інтересів двох сусідніх держав, насамперед, в економіці", - підкреслив В.Балога. Метою таких запевнень, на його думку, є пошук підтримки на майбутніх виборах у обмін на значні дивіденди після перемоги.

«Очевидно, що Ю.Тимошенко вже зараз намагається розпоряджатися державою, як власною дачею. Своїм зарубіжним співрозмовникам вона, не моргнувши оком, обіцяє те, що в чому вони зацікавлені. Звісно, прем`єр не вельми переймається тим, щоб ці обіцянки збігалися з інтересами України. Адже особисті плани та амбіції – понад усе», - заявив В.Балога.

Ще одним свідченням президентських амбіцій Ю.Тимошенко керівник Секретаріату назвав її "невпинні спроби" поставити під особистий контроль і вплив втілення міжнародних економічних проектів, започаткованих без участі нинішнього Кабінету міністрів. Це потрібно, зокрема, для зміни складу їх учасників і введення «дружніх» компаній, надання їм преференцій, лобіювання інтересів нових зацікавлених сторін у обмін на їхню політичну і фінансову підтримку, заявив В.Балога, додавши, що вигода від такого бартерного обміну послугами має лягти в скарбничку президентської кампанії лідера БЮТ.

Також В.Балога вважає, що одним із інструментів агітації стали зміни до цьогорічного державного бюджету, прийняття яких було провалено урядом і парламентською коаліцією. "Швидкість, із якою Ю.Тимошенко звинуватила у зриві ухвалення зміненого держбюджету всіх, окрім себе, наочно вказує на те, що прем`єр штучно створила привід для нової хвилі самопіару. Зміст і тональність її заяв щодо оновленого бюджету доводить, що Кабмін не був зацікавлений у його прийнятті та виконанні соціальних програм", вважає керівник президентського Секретаріату.

Крім того, на думку В.Балоги, на тлі дій Ю.Тимошенко "урожай політичних переваг" хоче зібрати і лідер опозиційної Партії регіонів В.Янукович, який за словами глави Секретаріату, традиційно розраховує на сприяння політичної і бізнес-еліти Росії, тому вдячно приймає численні запрошення на зустрічі до Москви. У російській столиці інтерес В.Януковича, зазначив В.Балога, перетинається з Ю.Тимошенко, "яка також почала робити ставку на участь росіян у своїй політичній долі".

Втім, на думку глави Секретаріату, "цим політикам не варто плекати ілюзій щодо активної участі російського істеблішменту в реалізації їхніх президентських сценаріїв. По-перше, Москва завжди керується тільки своїми інтересами; по-друге, Ю.Тимошенко та В.Янукович стають фігурами не у своїй грі; по-третє, Президента України обирає український народ, а не господарі московських кабінетів".

Також В.Балога вказав на спільний інтерес Ю.Тимошенко та В.Януковича: домогтися змін до Конституції, які давали б вагоміші владні ресурси та гарантували нові повноваження. Глава Секретаріату Президента нагадав, що нещодавно була близька до втілення ідея розробки БЮТ і ПР єдиного варіанту нового Основного Закону, і не виключив, що вона буде втілюватися з початком нового політичного сезону. Щонайменше, цілком імовірним є одностайне голосування фракції БЮТ і «регіоналів» за нову Конституцію, додав він.

«Це дивне поєднання частини правлячої коаліції з опозицією має вельми прозаїчне пояснення: омріяний для Ю.Тимошенко і В.Януковича пост Президента. Дві політичні сили тішать себе сподіваннями, що разом вони зможуть добитися прийняття вигідних для себе рішень", - зазначив В.Балога. Однак, на його переконання, "така конструкція – ілюзорна, оскільки в її основі немає міцності, зате вдосталь розбіжностей і взаємних підозр".

23 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

ххх 2008-07-23 / 18:54:00
...тко газада в хижі?

Я, ци телевізор? ... сказав про себе БВІ

Макс 2008-07-23 / 17:44:00
Хто б говорив...

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини