"Україна молода": Пороги Балоги

Главою секретарiату Президента призначений Вiктор Балога

"Україна молода": Пороги Балоги Секретаріат Президента очолив Віктор Балога. Колишній міністр з надзвичайних ситуацій став уже третім керівником Банкової за період президентства Віктора Ющенка — після першого і поки що єдиного в історії України державного секретаря Олександра Зінченка і до «простого» голови СП Олега Рибачука. Два відповідні укази — про звільнення «у зв'язку з переходом на іншу роботу» Рибачука і призначення Балоги — вийшли з-під пера Президента 15 вересня, у п'ятницю. А вже наступного дня обидва суб'єкти кадрової ротації дали спільну прес-конференцію, де розповідали про свої подальші плани, бажали одне одному успіхів й тиснули руки на знак дружби та взаємопідтримки.

Прихід Віктора Балоги в кабінет на другому поверсі Банкової, 11, у певному сенсі є символічним. Адже першим керівником президентської Адміністрації, який в'їхав у цю кімнату після того, як протягом тривалого часу в ній сиділи лише найвищі державні посадовці (нагадаємо, Президент Кучма переїхав на два поверхи вище після скандалу з «диктофоном Мельниченка»), був Віктор Медведчук. Колишній соратник Балоги по соціал-демократичній партії (об'єднаній), а згодом — лютий ворог і супротивник. Спершу — опонент у боротьбі за бізнесові інтереси на Закарпатті, а потім і за політичними поглядами та «забарвленням».

Тріумфальне пришестя Віктора Івановича в колишній кабінет Віктора Володимировича вже породило в журналістській тусовці анекдоти на тему подальшої долі тренажерів, які стоять у «кімнаті відпочинку» за кабінетом голови секретаріату. Як свого часу розповідала «УМ», Медведчук відомий любитель «потягати залізо» — оснастив цей маленький кабінетик солідним тренажером, який за часів «секретарства» Олега Рибачука простоював без діла. А тепер, жартують колеги по перу, під вікнами СП краще не ходити: хтозна, чи не надумає Балога символічно пожбурити Медведчуковий «снаряд» із вікна.

Але жарти жартами, а на роботу Віктор Іванович, якого прихильники його призначення на цю посаду характеризують як «доброго організатора» (заради справедливості варто зауважити, що аналогічної оцінки від тих самих експертів удостоювався й Олег Рибачук), налаштований серйозно. Зокрема, готовий навіть скористатися позитивними напрацюваннями Віктора Медведчука: за словами Балоги, він «зобов'язаний всмоктати і використати в роботі глави секретаріату Президента» всі здобутки «керівників, які працювали з президентами в той чи інший період і добре, якісно, робили справу, проявляли свої менеджерські властивості на високому рівні».

Водночас перетворювати СП на «другий уряд», як це полюбляли робити його попередники за часів президентства Леоніда Кучми, Віктор Іванович не збирається. «Ми альтернативних, паралельних, сусідніх структур створювати не будемо. Секретаріат буде працювати так само прозоро, коли він працював під керівництвом Олега Рибачука», — запевнив журналістів Балога. І додав, що чергове реформування СП починати не збирається: «Я прихильник того, щоб не було так, коли кожна команда, яка приходить на Банкову, починала реформи, бо багато зробив Олег Борисович (Рибачук)». Нагадаємо, що за президентства Віктора Ющенка реформування його секретаріату починали вже двічі: одразу після інаугурації, коли держсекретарем був Зінченко (тоді ще було багато розмов про прихід до секретаріату випускників Гарварду і «Могилянки», які, на жаль, розмовами й залишилися), а вдруге — після призначення Рибачука.

За словами нового керівника СП, він планує запросити працювати на Банкову деяких міністрів із попереднього уряду Юрія Єханурова. А звільняти чинних заступників голови секретаріату Віктор Балога принаймні поки що не збирається. Натомість планує «провести ревізію досвіду і менеджерських якостей у президентській вертикалі — для того, щоб повноваження Президента здійснювалися у повному обсязі». «Ми здатні забезпечити виконання програми Президента, для цього у нас є все — повноваження і політична воля», — наголосив Балога.

Що ж до подальших планів Олега Рибачука, якого раніше «сватали» на дипломатичну роботу (послом в одній зі стратегічно важливих для України держав або постійним представником України при Євросоюзі), то він ці чутки заперечив. Мовляв, за кордон поки що не збирається. «Я був і буду тільки в Україні», — сказав Рибачук, додавши, що за кордоном відпрацював сім років і більше туди не хоче. — Стосовно продовження кар'єри — є кілька планів, але я не хочу зараз про це говорити». Отже, наразі «інша робота», на яку нібито перейшов Олег Борисович, залишається секретом. За словами самого Рибачука, він має виконати ще одне важливе завдання: «Я хотів би ліквідувати свою заборгованість перед сім'єю. Хочу провести з сім'єю кілька тижнів, це буде своєрідна відпустка». При цьому на Віктора Балогу «відпускний» період його попередника не поширюється: новому керівнику секретаріату Президента Рибачук завжди готовий допомогти у будь-яких питаннях. Адже ті завдання, які поставив перед ним Президент при призначенні на цю посаду, Олег Борисович виконав — так вважає не лише він сам, а й глава держави.

Побажавши своєму наступнику успіхів, Рибачук порадив попрацювати над тим, аби президентський секретаріат «мав набагато мобільнішу структуру, яка б швидше реагувала на події в країні» і спрогнозував перехід на Банкову — в СП та апарат Ради нацбезпеки — деяких керівників, які зараз звільнені з урядових структур.

Власне, Президент уже планує низку кадрових призначень у секретаріаті, спрямованих на вдосконалювання його роботи. Про це глава держави заявив журналістам у неділю, перебуваючи з одноденною поїздкою в Одеській області.

Залишається ще одне важливе кадрове питання: кого призначать секретарем Ради національної безпеки й оборони, яка за нинішніх обставин покликана стати сильною опорою і Президента, і зовнішньо- та внутрішньополітичного курсу України. Ймовірно, шанси посісти це крісло має екс-Прем'єр, а нині депутат Верховної Ради Юрій Єхануров, однак наразі це лише припущення.

А ТИМ ЧАСОМ...
Рішення щодо призначення міністра з надзвичайних ситуацій на зміну Віктору Балозі буде ухвалювати Прем'єр-міністр і коаліція, заявляє лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. Однак, за її словами, «партія готова йти назустріч
Леся ВОЛОШКА
19 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини