Мистецькі колективи Закарпаття виступили на "Яворині-2008" на Івано-Франківщині

19 -20 липня 2008 року в урочищі Розтока поблизу с. Липа Долинського району відбулася патріотична акція «Яворина – 2008». Захід був організований Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, Долинською районною державною адміністрацією та Долинською станичною управою Братства ОУН – УПА.

Метою акції є вшанування пам`яті героїв старшинської школи УПА «Олені» та провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника («Роберта»). Акція «Яворина» проводиться вже двадцятий раз (починаючи з 1988 р.), сюди з усіх куточків України з»їзджаються люди для вшанування полеглим за волю України.
Першого дня програма акції включала: похід до бункера «Роберта» та цвинтаря вояків старшинської школи «Олені», відправлення панахиди, виступи учасників, відкриття фестивалю патріотичної пісні. Другий день передбачав відправлення Служби Божої в урочищі Розтока, урочистості біля пам»ятника Ярославу Мельнику в с. Липа.
Біля бункера Крайового Провідника Карпатського краю Я.Мельника виступили заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації, керівник апарату п. О.Коржак та заступник голови Долинської РДА п. І.Мандрик.
Відкриття фестивалю патріотичної пісні відбулося поруч пам`ятника Я.Мельнику в с. Липа. На відкритті виступили начальник управління культури облдержадміністрації п. В.Федорак, заступник голови Долинської РДА п. І.Мандрик, представники Братства ОУН – УПА Карпатського краю. В святі прийняли участь 20 колективів з 4 районів нашої області та гості – мистецькі колективи з Закарпаття.
Місцевість поблизу г. Яворина є легендарною – вона пов’язана з визвольною боротьбою українського народу в 40-50 – их роках ХХ століття. В жовтні 1944 р. тут розташовувалась старшинська школа «Олені», а 31 жовтня 1946 р. тут загинув крайовий провідник Організації Українських Націоналістів Ярослав Мельник («Роберт»).
Цікаво, що криївка «Роберта» була добре замаскована і тільки завдяки зраді вдалося її виявити. Кілька днів солдати нишпорили по лісовому масиву, але безуспішно. Бункер так замаскували, що виявити його було неможливо. Проте випав невеликий сніг і над кривкою він почав швидко танути. Це і помітили вороги. До останнього набою відстрілювалися повстанці, залишивши для себе кулі, щоб не здатися ворогові живими. Так загинуликрайовий провідник ОУН Ярослав Мельник (Роберт), його дружина Антоніна (псевдо Таня), а також семеро їхніх побратимів. Матір Роберта, двох його братів і чотирьох сестер з села Бережниці Калуського району вивезли в Сибір. За заслуги перед Україною Я.Мельник в 1945 році був нагороджений Бронзовим Хрестом Заслуги, а в 1947 - Золотим Хрестом Заслуги (посмертно).
Поблизу бункера (в урочищі Глибокому) віднайдено і облаштовано цвинтар. Тут поховані - командир старшинської школи УПА «Олені» майор Ф.Польовий («Поль»), інструктори, провідники і стрільці штабу, які загинули в нерівному бою з енкаведистами. Школа «Олені» була створена в 1943 році у волинських лісах, а згодом була передислокована в Карпати.

Правда.if.ua
21 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини