"Львівська газета": Кризові менеджери Ющенка

Зміна голови секретаріату Президента Олега Рибачука на Віктора Балогу стала безсумнівною топ-новиною політичного життя.

"Львівська газета": Кризові менеджери ЮщенкаПроте підводні камені цієї перестановки значно цікавіші, ніж саме призначення й можуть мати більший вплив на подальший розвиток подій.
"Рік тому Президент зробив вибір на мою користь, оскільки він знав про мої якості, про любов до одних речей і нелюбов до інших. Він поставив перед! мною певні завдання.

Коли ми говорили декілька днів тому, він погодився, що їх виконано", - так прокоментував своє звільнення з посади голови секретаріату Президента Олег Рибачук. "Секретаріат повинен діяти в наступальному ключі", - так спрогнозував свою роботу новий керівник відомства Віктор Балога.

Ще до призначення Олександра Зінченка главою президентського секретаріату лунало чимало запитань. Одне з них полягало в тому, чи зможе колишній есдек (якому приписували авторство багатьох тактик у боротьбі з "Нашою Україною") стати повноцінним виразником інтересів цієї політичної сили та її лідера Віктора Ющенка.

Найвлучнішими виявилися прогнози колишніх товаришів Олександра Зінченка по партії - Віктора Медведчука, Леоніда Кравчука, Нестора Шуфрича, які затято стверджували про близький скандал. Щоправда, їхні коментарі списували на "заздрість". Проте не можна заперечити того, що саме заяви Олександра Зінченка призвели до першого гучного скандалу в таборі "помаранчевих" - відставки уряду Тимошенко та Порошенка з посади секретаря РНБОУ.

Друге, і важливіше, питання полягало в тому, чи зможе команда, розширена завдяки донедавна опонентам (тих же соціал-демократів чи, до прикладу, значно нейтральніших промисловців і підприємців Анатолія Кінаха) провадити настільки ж єдину політику й не пересваритися між собою.

Тим паче, що в поведінці багатьох неофітів "Нашої України" неодноразово помічали нестримне бажання влади та посад. Чого вартує тільки протистояння Ю. Тимошенко та П. Порошенка. З перших днів перемоги В. Ющенка все звелося до того, хто тепер буде головним. Урешті владу вибудували на фундаменті "противаг і стримувань" уряд (Тимошенко) - РНБО (Порошенко). Без цього фундаменту зусилля будь-кого не змогли б призвести до настільки гучних і скандальних відставок цих осіб. Саме тому персона О. Зінченка не є настільки демонічною чи драстичною. І найбільше переконують у цьому подальші події.

У розвалі "помаранчевої" коаліції (якщо говорити лише про середовище "Нашої України" й не чіпати позиції О. Мороза) найбільше винуватять П. Порошенка (до речі, також вихідця зі середовища СДПУ(о). За провину йому ставлять бажання посісти крісло спікера (раз уже Тимошенко дістається в "помаранчевій" коаліції крісло прем'єра), що й стало причиною дрейфу Мороза. Закінчилося все сумно для "Нашої України" - утворенням антикризової коаліції. І саме цей парламентський перерозподіл спричинив розмови на тему необхідності посилення ролі президентських структур - секретаріату та РНБОУ. Мовляв, лише за такої тактики можна протистояти урядовому посиленню В. Януковича.

Посилення ролі секретаріату випало цього разу Вікторові Балозі. За іронією долі, Балога також відзначився членством у СДПУ(о) та, як не дивно, є щирим прихильником "широкої коаліції". Саме в Закарпатській облраді створили першу "широку коаліцію" - ще тоді, коли на київському рівні лідери НУ категорично не допускали ймовірності цього. Є в біографії Балоги й інші приклади, які демонструють його схильність до нестандартного мислення. Щоправда, ці кроки призводили (знову ж таки за іронією долі) до загальноукраїнських баталій. Наприклад, вибори міського голови Мукачевого, які, з одного боку, стали "полігоном" для відпрацювання загальноукраїнських технологій для тодішньої партії влади, але й дали змогу розпочати переможну ходу "Нашої України". Вочевидь, саме такі дії В. Балоги дадуть підстави називати його "кризовим менеджером" Ющенка (за аналогією з "антикризовим менеджером" Кучми Віктором Медведчуком).

Проте навіть це не вирішує основоположного питання, про яке вже говорили і яке ставили ще до перемоги Ющенка в президентських виборах, - чи зможуть настільки різні представники втримати єдиний курс команди Президента? Тим паче, що до цього часу не зрозуміло, яку мету буде відведено для Ради національної безпеки й оборони. І хоча нещодавно зроблено заяви, що керівництва РНБОУ не мінятимуть, однак такі ж заяви лише на початку минулого тижня звучали і стосовно секретаріату Президента.

Віктор Балога, пряма мова:

Про прем'єр-міністра Віктора Януковича

"Зовнішній курс залишається незмінним. За Конституцією, це прерогатива Президента. Курс України на європейську інтеграцію зафіксовано в законах, за які голосувала Партія регіонів. І Віктор Янукович як прем'єр і лідер партії має виконувати вимоги закону. Сподіваюся, що в майбутньому не буде відхилень, які були під час поїздки до Брюсселя, і що ми дотримуватимемося пунктів Універсалу".

Про роботу секретаріату Президента

"У мене є заступники, і я не маю наміру робити зміни. Буде суттєве поповнення в секретаріаті. Я запрошу на роботу багатьох колег, із якими працював в уряді Єханурова. Щоб здійснювати повноваження Президента в повному обсязі, ми маємо провести ревізію досвіду та менеджерських якостей у президентській вертикалі. Ми здатні забезпечити виконання програми Президента, для цього в нас є все: повноваження та політична воля".

Про свого попередника

"Усе, що зробив Олег Борисович (Рибачук), є корисним. Оскільки ми члени однієї команди - команди Президента, -. то й далі працюватимемо. Ми разом з Олегом Борисовичем проводили вибори 2002, 2004 року, ми давно знайомі, і між нами було тільки порозуміння".
Сергій Смірнов, "Львівська газета"
18 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини