Закарпатська облрада: "Вирішуючи звернення громадян, треба працювати над усуненням причин, що їх породжують …"

Робота зі зверненнями громадян для обласної ради теперішнього скликання була і залишається однією з найпріоритетніших від перших днів скликання. І це зрозуміло: адже йдеться насамперед про проблеми взаємодії суспільства і держави, практичну реалізацію ст. 40 Конституції України, яка обумовлює право громадян «направляти індивідуальні чи колективні звернення до органів влади, які зобов’язані їх розглянути».

Закарпатська облрада: "Вирішуючи звернення громадян, треба працювати над усуненням причин, що їх породжують …"

Про постійну увагу до цих питань Глави нашої держави В.А.Ющенка свідчить і прийняття ним Указу від 7 лютого 2008 року «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування».
    Крім цього у передвиборних програмах усіх семи політичних партій, представлених в обласній раді У скликання, питання роботи по забезпеченню виконання запитів, звернень виборців, усіх краян, прописані особливо чітко і виразно. Виходячи з таких принципів і завдань, з ініціативи голови облради Михайла Кічковського у березні ц. р. в м.Перечині відбулося виїзне спільне засідання президії обласної ради, координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради та колегії облдержадміністрації. У засіданні взяли також участь голови райрад, РДА, депутати облради, начальники профільних управлінь облдержадміністрації. Адже зазначене питання в однаковій мірі стосується всіх рівнів гілок місцевої влади і на глибоке переконання голови облради тут, насамперед, потрібний системний підхід, об’єднання усіх гілок влади і правоохоронних органів.
    У першому півріччі 2008 року до обласної ради звернулося 1245 громадян, що майже на 500 більше, ніж за такий же період минулого року.
    У результаті вжитих заходів понад 80 відсотків із них - вирішено позитивно. На контролі залишаються 85 звернень, і невдовзі також будуть вдоволені.
    Активно застосовувалась і практика прийомів громадян з особистих питань.
    Жителі Перечинщини, Ужгородщини, Міжгірщини, Виноградівщини, Мукачівщини та міста Чоп мали можливість звернутися до Михайла Кічковського, його заступників та відповідальних працівників виконавчого апарату обласної ради, безпосередньо у своїх районах. Це і зручно, і ефективно, адже здебільшого порушені людьми питання вирішувалися одразу.
    Протягом першого півріччя цього року можливістю на місцях спілкуватися із керівництвом обради скористалося 283 громадян. До речі, із загальної кількості, які побували на прийомах з особистих питань, майже 72 відсотки звернулося до голови облради (205). «Прикметна деталь, - зауважує Михайло Михайлович - спілкування посадовців з людьми не через папірці, а на особистих прийомах у значній мірі допомагає глибокому вникненню в суть справи, розумінню проблеми людини, а не звичайному співчуттю, яке часто зводиться до одноразової допомоги, якою до кінця не можна розв’язати ту чи іншу проблему. Вирішуючи звернення громадян , треба працювати над усуненням причин, що їх породжують».
    Проаналізувавши географію заяв, з яких районів найбільше зі своїми клопотами і проблемами йшли по допомогу люди, виявилося, що найбільше - 247 заявників із … найменшого в області Перечинського, 204 із Тячівського району, 203 – із м. Ужгорода.
    Прикметно, що з наболілими проблемами звернулись до керівництва обласної ради не лише жителі – закарпатці, але і жителі м. Києва, Черкаської, Полтавської, Львівської областей. Їх прохання також детально розглянуто і вони отримали відповіді по-суті.
    Які ж негаразди переважно спонукали людей шукати допомоги в обласній раді?
    Значна частина звернень стосується житлово-комунальних питань, благоустрою. Майже з усіх районів надійшли звернення, в яких люди об’єктивно порушують проблеми будівництва і ремонту доріг у їх населених пунктах. Зокрема, мешканці с. Вільшанки Перечинського району звернулись зі скаргою про занедбаний стан дороги у напрямку Турички-Вільшанки. Чимало аналогічних звернень й із багатьох інших районів. Люди справедливо запитують: чому сільські, селищні ради не використовують раціонально, як слід, кошти, що надходять на їх рахунки від податків з власників автомобільного транспорту?
    Пояснення керівників територіальних громад, що це кошти - незначні і їх недостатньо для будівництва і ремонту комунальних доріг і доріг загального користування - людей не влаштовує. Звичайно, всі звернення розглянуто. Заявники відповіді отримали. Та щоб зрушити цю справу мертвої точки і дати поштовх до її вирішення, Михайло Кічковський провів засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, за участю голів районних рад, начальників відповідних управлінь облдержадміністрації, обласних служб. Дане питання обговорено, прийнято відповідне рішення, в якому окреслено можливі шляхи реального вирішення цього важливого , як для віддаленого присілка, так і для всієї області питання.
    Актуальними залишаються протягом півріччя звернення з питань реформування аграрного сектора, надання селянам земельних паїв, виділення земельних ділянок під забудову та порушення з боку посадових осіб прав громадян із зазначених питань. Найбільше таких скарг надійшло з м. Ужгорода, Виноградівського, Рахівського, Мукачівського районів. Тільки після втручання з боку обласної ради житель с. Середнє Водяне Рахівського району Іван Попша отримав Державний акт на землю. На жаль, таких випадків десятки і в інших районах області. На це повинні б звернути увагу місцеві керівники.
    Непокоять краян і питання екологічної безпеки, раціонального природокористування. Юлія Коцаба із смт. Тересва Тячівського району ударила на сполох щодо знищення ранньо-весняних квітів, занесених до Червоної Книги України. За дорученням керівництва обласної ради Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області проведено операцію «Первоцвіт – 2008».
    А нещодавно на ім’я голови облради Михайла Кічковського надійшов колективний лист від групи жителів сіл Порошково, Мокре, Маюрки, що на Перечинщині. У ньому йдеться про те, що у навколишніх селах, нарешті, припинилися самовільні, незаконні вирубки лісу. «Це сталося після того, як ми звернулися до Вас, шановний Михайле Михайловичу, з проханням вплинути на відповідні управління і служби, аби таке неподобство припинити. За Вашим дорученням, – далі йдеться листі, – матеріали про лісопорушення розглядались органами міліції, прокуратури, в обласному управлінні лісового господарства. Зараз ситуація по охороні лісів та недопущенні самовільних рубок навколо Порошкова змінилася на краще. Спасибі Вам».
    З особливою тривогою на виїзних прийомах з особистих питань люди запитували про вкрай складну екологічну ситуацію, що склалася на Солотвинському солеруднику та Українській і обласній алергологічних лікарнях. Вони співзвучні із тривогою фахівців, учених, економістів, лікарів, всіх, хто вболіває за долю Закарпаття. Тож ці тривожні сигнали також були враховані депутатами обласної ради, при прийнятті ними рішення про проведення 12 червня ц.р. 17-ї позачергової виїзної сесії обласної ради з єдиними порядком денним «Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення «Солотвинський солерудник» і шляхи виходу з неї».
    В окрему групу можна виділити звернення, в яких порушено питання продовження будівництва нових, реконструкції, капітального ремонту діючих шкільних будов, зокрема, у Перечинському, Ужгородському, ряді інших районів. Це – зрозуміло. За минулі три роки область вийшла по Україні в лідери щодо будівництва шкіл. І територіальні громади, де школи не відповідають сучасним вимогам, прагнуть, щоб всі діти мали належні умови для освіти.
    На виїзному прийомі громадян с. Ворочево Перечинського району директор місцевої школи і завідувач садиком просили сприяння щодо заміни у цих закладах освітлювальних приладів, які вже давно в аварійному стані, придбання спортінвентарю для школярів та іграшок для дітей.
    За дорученням керівництва облради звернення розглянуто управлінням освіти і науки ОДА спільно з відділом освіти Перечинської РДА. В результаті - виділено кошти для проведення ремонту Ворочівської ЗОШ І- ІІІ ст., а на спонсорські кошти для дитсадка закуплено освітлювальне приладдя. Звичайно, що всі проблеми починаються із традиційної відсутності коштів.
    Тому голова обласної ради, його заступники націлюють керівництво районів при роботі над проектами місцевих бюджетів на 2008 рік якомога повніше врахувати освітні проблеми краян і спонукати до цього керівництво територіальних громад. Порушені в переважній більшості усних звернень проблеми про відсутність у багатьох населених пунктах умов для нормальної діяльності клубів, бібліотек, засилля барів, ігрових автоматів, працевлаштування молоді, порушення громадського правопорядку свідчать, що далеко не скрізь місцеві органи влади достатньо вникають у проблеми і запити населення.
    Підтвердженням цього є і 11 звернень з питань роботи місцевих органів влади. Зрештою, хіба потрібно було групі жителів міста Берегово звертатись в обласну раду по допомогу, аби у підвальному приміщенні будинку №17 по вул. Лоньої полагодити трубу водовідведення?!. Таких звернень за шість місяців із міст і сіл області надійшло десятки …
    Незаперечною залишається давня істина, яка гранично засвідчує , що мірилом усіх речей є людина з її потребами. Для інвалідів, ветеранів Великої вітчизняної війни, інших соціально-вразливих категорій населення вони, ці потреби, в першу чергу полягають як у моральній, так і в матеріальній підтримці від влади. У 572 зверненнях (а це – майже 79,5 відсотків від усієї кількості) йдеться про забезпечення санаторно-курортними путівками, прискорення забезпечення інвалідів транспортними засобами. В умовах різкого зростання цін, закономірно, збільшилась кількість звернень щодо виділення грошової допомоги.
    Саме з таким проханням звернулась до голови обласної ради багатодітна вдова із Виноградова Марія Стеценко. До матеріальних нестатків у неї додалося ще й лихо – згорів будинок. Житель с. Присліп Міжгірського району Юрій Чолинець просив і отримав допомогу для лікування дружини. Надано матеріальну підтримку на лікування ужгородці Єві Петканич.
    Протягом 6 місяців 2008 року за програмою «Турбота» для 547 чоловік, а це – інваліди по хворобі, одинокі громадяни похилого віку, які гостро потребують невідкладного лікування, багатодітні сім’ї, сироти було надано матеріальну допомогу на суму 230490 грн.
    У зверненнях громадян віддзеркалюється весь спектр суспільних відносин, найрізноманітніші відтінки реалій теперішнього дня. Від того наскільки доброзичливо, уважно, з відповідальністю розглядаються кожен лист, скарга залежить день завтрашній, а в певній мірі й майбутнє краю. Це і є той живий діалог, коли добрі слова стають справді добрими, потрібними для людей ділами.

Ірина Звонар, Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
15 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини