Закарпаття: Остап Бендер Ільфа і Петрова знав не все

До чотириста порівняно чесних способів відбирати гроші у населення, якими користувався великий комбінатор, сучасний світ із його Інтернетом та інтерактивним телебаченням додав ще з десяток власних винаходів.

Закарпаття: Остап Бендер Ільфа і Петрова знав не все

Іноді складається враження, що весь наш світ, все наше життя побудоване на обмані. Ви, до речі, згодні з цим? Якщо так, то, даруйте, ви – брехун, якщо ні – як мінімум недалекоглядний чи наївний. Та не засмучуйтесь. Не все так і погано, як здається. Якщо ж ви обурюєтеся, мовляв, про що це я взагалі кажу, мовляв, такого бути не може, спочатку заспокойтесь, а далі – продовжте читати.
 Так ось, звернімося до відомої історії про Адама та Єву. «І запитав змій жінку: чи істинна правда, що Бог сказав, що не їсти плоди ні з якого дерева в раю? І відповіла жінка змію: плоди з дерев ми можемо їсти, тільки не можемо торкатися плодів дерева, що стоїть посеред раю, бо сказав Бог, щоб не їсти їх і не торкатися до них, щоб не померти…» Як відомо, не помер ніхто, інакше історія на тому б і закінчилася – божественна історія людства. «І побачила жінка, що дерево добре для їжі, і що воно приємне для очей, і дає знання; і взяла плід і їла, і дала також чоловікові, і він їв…» Були б в раю гроші, на Адамові та Єві обов’язково б ще заробили – чи то Бог, чи то Змій-спокусник…
 Погодьтеся, дивно, що людина, чудово розуміючи, що її обманюють, все одно піддається на ці обмани. Любов до «халяви» давала підстави шахраям користуватися слабкістю людей і в середні похмурі віки, дарує цю можливість і в нашому світі інформаційних технологій. Звинуватити шахраїв у тому, що вони не творчо підходять до процесу, язик не повертається. Вони додумовуються до такого, що сину турецькопідданого і не снилося.
 Відбирати гроші в мережі Інтернету можна багатьма способами. До прикладу, ви потрапляєте на сторінку, де великими буквами написано, як вам поталанило, що ви знайшли саме її, бо тепер отримали унікальну можливість розбагатіти, тільки клацаючи кнопками клавіатури. Вам пропонують перевести на вказаний «гаманець», до прикладу, 1 долар і за десять хвилин ви отримаєте в кілька разів більше.
 Під такою пропозицією, зазвичай, – відгуки від «щасливчиків», котрі, не піднімаючи свого дорогоцінного заду, заробили купу грошей. Вам не віриться у подібне «щастя», але, думаєте, що там того долара – спробувати можна. І ви пробуєте. Надсилаєте гроші і – диво – за якийсь час до вас дійсно може повернутися доларів два. Хіба легко встояти, аби в другу спробу не відправити уже суму в сто разів більшу?
 Спокуса велика і багато хто піддається на неї. Як правило, після такої суми ви хоч до крові у пальцях можете клікати по віртуальному гаманцю – у відповідь буде тільки тиша… А є ще «диво-програми» по збору електронних грошей, які за 15 хвилин збагатять ваш гаманець гривень на 30-50. Вигадливі шахраї, красномовно розписуючи «плюси» таких програм, пропонують скачати її. Ви скачуєте і запускаєте. Аж тут на екрані повідомлення, що для того, аби програма запрацювала, треба всього-на-всього купити ключ для активації.
 Він, зазвичай, дорого не коштує, а тому знаходиться чимало «простачків», які із задоволенням відправляють вказану суму. Ніякого ключа, звісно, в обмін вони не отримують. І добре, якщо програма не буде якимось «троянським конем», який видасть шахраям всі ваші логіни і паролі. Тисячі людей стають також жертвами телевізійних конкурсів та вікторин. Після дзвінків «в телевізор» вони отримують рахунки з астрономічними сумами і не можуть отямитися, за що? І вихід тільки один – доводиться все ж таки платити. Однак мало кого вчить печальний досвід.
 Рука знову тягнеться до телефону, бо там – в екрані – активні ведучі задають простенькі, легенькі питання. До прикладу, треба скласти слово з набору букв, чи згадати знаменитий фільм з Джулією Робертс, чи порахувати трикутники. Ведучі цокотять без зупинку, а в цей час до студії намагаються додзвонитися тисячі і тисячі глядачів, бажаючи дати правильну відповідь і отримати приз. Дзвінки автоматично підраховуються, адже глядач платить за сам факт дзвінка, а не за вихід в ефір. Коли тягнути далі неможливо, один дзвінок таки дають в ефір.
 Глядач, звісно, дає вірну відповідь і ведуча вітає його з перемогою. Та, як розповідала колега - переможниця однієї з таких вікторин – ніяких грошей їй не дали. Оператор повідомив у слухавку, що відповідь її була не вірною. І все. На згадку про гру у неї залишився тільки телефонних рахунок. До суду йти вона, звісно, не збирається, каже, що все одно марно… На вудочку до організаторів вікторин потрапляють в основному довірливі пенсіонери, для котрих копійка зайвою не буває, та молодь, котра легко розстається з грошима батьків.
 Організаторів вікторин не можна звинуватити в шахрайстві. Закон «про захист прав споживачів» тут не спрацьовує, бо ніхто не змушує глядачів брати участь у грі. Не допоможе і закон про азартні ігри: треба спочатку довести, що вікторина – азартна, а не інтелектуальна гра. Можна хіба що зателефонувати до телеканалу і висловити своє обурення, але… Знову очікуйте рахунок за міжміські телефонні розмови. «Розвести» вас можуть і по мобільному телефону. До прикладу, якийсь день вам зателефонують і повідомлять, що мобільна компанія, послугами якої користуєтеся, разом із якоюсь радіостанцією провела рекламну акцію, щось на кшталт розіграшу призів.
 І що саме ваш номер став переможцем, а тому ви – улюбленець фортуни, володар щасливої цифрової комбінації - можете найближчим часом забрати чи то авто, чи плазмовий телевізор. Правда, для цього вам потрібно поповнити свій рахунок на сто гривень. Та хто ж відмовиться від такого щастя? Поповняєте, а за якийсь час вас просять зателефонувати за таким-то номером. Ви й не підозрюєте, що набираєте код, за яким все ваше поповнення буде переведено на інший мобільний. Тож, якщо вам повідомлять радісну новину, перед тим, як поповнювати рахунок, поцікавтеся в сервісному центрі, які саме рекламні акції проводила компанія, мобільними послугами якої користуєтеся.
 Хоча у нормальної людини обман і викликає відчуття дискомфорту, навколо все одно багато людей, для котрих обман такий же нормальний, як для інших правда. На кожного простака свій шахрай знайдеться. А тому, порада: ніколи не вірте, якщо вам пропонують щось захмарне. Безкоштовний сир буває тільки… Так-так, вірно, в мишоловці. Не забувайте про це.

Анастасія Кон, газета "НЕДІЛЯ"
14 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини