Ужгородський конкурс-пленер присвятили Федору Манайлу

Днями в меморіальному будинку-музеї народного художника
України Ф. Манайла, що в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді, проходив перший міський дитячо-юнацький
конкурс-пленер імені Федора Манайла в галузі образотворчого та
декоративно-прикладного мистецтва.

Ужгородський конкурс-пленер присвятили Федору Манайлу

Організація подібних заходів на базі музею має давні традиції, адже колектив закладу вважає першочерговим та основним своїм завданням перетворити музей на своєрідну базу естетичного виховання. Тут систематично проводяться цікаві тематичні екскурсії, після яких у вражених побаченим та почутим юних митців з'являються нові задуми для майбутніх робіт. Саме творчість Ф. Манайла, його вклад у скарбницю національного мистецтва, широка й різноманітна творча спадщина (він виступав як графік, монументаліст, художник книжкової графіки та багатьох жанрів прикладного мистецтва, аж до різьблення на декоративних диньках, художник театру, сцени, кіномитець) слугують хорошим прикладом для творчої та дослідницької роботи. Із створених у музеї дитячих творів часто організовуються виставки членів окремих гуртків та студій. Але зібрати всіх разом удалося вперше.
У першому міському дитячо-юнацькому конкурсі ім. Ф. Манайла взяли участь члени творчого дитячо-юнацького об'єднання
"Малий Лувер" (керівникчлен Національної спілки народних майстрів України Е. Левадська), учні студії "Золота палітра", що працює при АНВК (кер. Н. Хухра), класи Ужгородської дитячої школи мистецтв (викладачіА. Роман й О. Гораль).та учні, які займаються в Падіюні, ЗОШ №1, НВК "Веселка".
Оцінювання дитячих творів проходило у трьох вікових категоріях (з 6 до 9 років, з 10 до 12 та з 12 до 15 років), а також у трьох номінаціях — живопис, графіка та декоративно-прикладне мистецтво. Чотири дні юні художники мали можливість працювати в залах меморіального музею. Через свої роботи діти намагалися передати не тільки власні почуття, а й національні традиції свого краю, як і Ф. Манайло. Роботи юних художників свідчать про неабиякі здібності та велике порозуміння між ними та їхніми вчителями.
А в п'ятницю, 4 липня, пройшло урочисте відкриття виставки дитячих творів, підбиття підсумків конкурсу, визначення його переможців та нагородження учасників. Виставка організована в одному з експозиційних залів музею і привертає увагу численних відвідувачів. Тут представлено 50 творів живопису, графіки, а в декоративно-прикладному жанрі — витинанки, аплікації, керамічні витвори.
На урочистій події завідувачка меморіального музею Ф. Манайла Вікторія Фолтин відзначила величезну роль організації таких конкурсів у підтримці талановитої молоді, вивченні народних традицій рідного краю, у проведенні пленерної та виставкової діяльності. Відтепер буде заплановано щорічне проведення міських та обласних дитячо-юнацьких конкурсів. Підбиваючи підсумки цього заходу, голова художньої комісії Емма Левадська зазначила: тут представлені роботи, якими діти вже тепер будують свій неповторний світ, що народжується в їхніх серцях і виливається у творчості.
Переможці конкурсу в різних вікових категоріях та номінаціях були нагороджені дипломами й грамотами управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації, інші отримали подяки за участь. Усі діти отримали невеличкі подарунки — альбоми, фарби, олівці, гуаш, пензлі та інше — від голови Фонду сприяння гуманітарному розвитку ім. Ф. Манайла Вікторії Приходько-Манайло.
Експозиція творів учасників міського дитячо-юнацького конкурсу триватиме до 10 вересня, отож музей із нетерпінням чекає на ужгородців та гостей міста.

12 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини