На Закарпатті тривають роботи по відродженню унікального Музею лісу і сплаву

Зруйнований паводками 1998-го та 2001-го років єдиний в Європі Музей лісу і сплаву активно відбудовують. До справи долучаються благодійники, коштом яких і фінансуються роботи. Для цього в області створено культурно-освітній благодійний фонд. У четвер з робочою поїздкою на Міжгірщині побував перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога, який оглянув хід відновлення музею.

На Закарпатті тривають роботи по відродженню унікального Музею лісу і сплаву

Реконструкцію об’єкта проводять працівники Виноградівського ПМК-78. З початку червня ними демонтовано стару частину греблі. Нещодавно розпочалися  земляні роботи. 
– Планується відновити водний резервуар, який свого часу було повністю замулено. Після цього його глибина має становити не менше 9 метрів, – каже директор підприємства Йосип Вайда. – На відновлювальних роботах задіяно 18 чоловік та 11 одиниць техніки. Весь видобутий намул та грунт буде використано для будівництва нових стадіонів у сільських школах Міжгірщини. Єдине, що нам заважає, так це практично щоденні дощі.
Будівельник каже, що перший етап реконструкції буде завершено у вересні. Роботи коштуватимуть близько 3,5 мільйони гривень. Наразі підприємство замовляє деревину для будівництва греблі. Її буде зроблено із смереки та дуба.
За виконані у червні роботи організації вже було перераховано 400 тисяч із благодійного фонду. Загалом на відновлення музею необхідно витрати понад 12 мільйонів гривень.
Задоволення ходом відновлювальних робіт висловив перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога.
– Об’єкт надзвичайно складний, адже ми плануємо відродити його у такому стані і вигляді, як він існував із середини XIX століття, – каже Іван Балога. – Реконструкція буде проводитиметься у три етапи. Кінцеву дату завершення ще не визначено. Але роботи триватимуть не менше двох літніх періодів.
Наразі власником об’єкта є обласна рада, яка створила комунальне підприємство. Політиканством назвав Іван Балога дії представників БЮТу, які всіляко намагаються завадити благородній справі.
– Представники цієї політичної сили є при владі у Києві, але не бажають долучитися до фінансування відновлення музею. Уряд не виділив на ці роботи жодної копійки. Коли ж ми на місці взялися самотужки відновлювати музей,  БЮТівці всіляко хочуть завадити цьому, – стверджує Іван Балога.
Одночасно Іван Іванович закликав всіх небайдужих долучитися до будівництва Музею лісу і сплаву. Він висловив сподівання, що обласна влада за підтримки бізнесу зможуть оживити унікальний об’єкт на Чорній ріці.
Вдячність депутатам обласної ради, які підтримали рішення про реконструкцію об’єкта, висловив голова Міжгірської райдержадміністрації Іван Роман.
– Свого часу Музей лісу і сплаву щороку відвідували тисячі туристів з різних країн. Якщо ж ми його відновимо, то музей стане одним із пріоритетних туристичних об’єктів не лише району, а й області, – сподівається Іван Роман.
Одночасно він висловив впевненість, що в першу чергу виграє населення навколишніх сіл, адже саме вони отримають найбільше вигоди від того, що музей знову стане предметом уваги туристів, – з’явиться робота, збільшаться надходження в бюджети навколишніх сіл, а отже, вони розвиватимуться.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
11 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини