Пам'ятник на Верецькому перевалі: Діалог без діалогу

В четвер в Ужгороді відбулося організоване активістами різних угорських організацій засідання, яке чомусь називалося круглим столом, присвячене проблемам двох пам’ятників на Верецькому перевалі – приходу древніх угрів понад тисячу років тому і розстріляних 1939 р. карпатським січовикам. На розгляд виносилися три питання: 1) Проблема Верецького перевалу в контексті угорсько-українських відносин; 2) Перший і Другий Віденський арбітражі і події Карпатської України; 3) Правові основи сучасних українсько-угорських взаємин, статус угорської громади Закарпаття.

Можливо, в угорській мові словосполучення “круглий стіл” має якесь інше значення, ніж в українській, але те, що відбулося, було справжньою пародією на круглий стіл. З першого і третього питання коротко виступили ужгородці Іван Мандрик і Ярослав Лазур. Більшість же часу (зо дві години) говорив професор з Будапешта Йозеф Ботлик (перекладав Ласло Зубанич). Кілька запрошених журналістів не витримали і пішли геть. Затягнуті до абсурду посиденьки нагадували той епізод з фільму “Корона російської імперії”, коли екскурсовод читає зарубіжним комерсантам багатогодинну лекцію в очікуванні, поки нарешті знайдуть викрадену із наступного по ходу залу корону. Єдина різниця, що у кіно тяганина тривала через корону російську, а тут – через свято-стефанську.  

По суті проблеми не було сказано майже нічого. Кортіло дізнатися перш за все, навіщо КМКС взагалі забаглося встановити на перевалі монумент на згадку про Арпада і його орду? Які моральні чи політичні дивіденди організація  матиме з цього? Як вона збирається доглядати цю споруду і боронити її від хуліганів? Чи пам’ятник спеціально встановлюється з якоюсь провокаційною метою? Які є нюанси у ставленні двох конкуруючих угорських партій України до цього проекту? Що думають з цього приводу дві різні газети з  однаковою назвою “Карпати ігаз со”, інші закарпато-угорські журналісти? Скільки є подібних пам’ятників угорським поневолювачам у Хорватії чи Румунії? Чи зверталася Анкара до Будапешта з ідеєю встановити пам’ятник яничарам, що полягли на угорській землі? Чому Угорщина саме так голосувала з українського питання на Бухарестському самміті НАТО? 

Поговорити було би про що. Замість цього запрошеним, яких язик не повертається назвати учасниками круглого столу, запропонували якісь популярні лекції для молодших школярів. При цьому організатори постійно зомбували присутніх, називаючи це “дискусією” і “діалогом”. Іншими словами, відбувся банальний захід заради галочки, аби через кілька днів при відкритті пам’ятника заявити, що у гострих дискусіях (міфічних) нарешті перемогла істина (ще більш міфічна). Єдиний дисонанс вніс Володимир Піпаш, котрий під кінець засідання все-таки висловив кілька думок проти течії: з 1867 по 1918 р. на Закарпатті тривав гострий міжетнічний конфлікт, відбувалася мадяризація освіти і церкви; те, що угорці називають віднайденням батьківщини, для закарпатських українців стало початком окупації їхньої землі; галичани 1896 р. справедливо оцінили встановлення подібних пам’ятників проявом мадярського націоналізму, спрямованого перш за все проти них, русинів (як звалися тоді українці по обидва боки Карпат); хай гортіївська Угорщина і не підпадає під формальне визначення фашистської держави, але її конкретні дії  щодо карпатських січовиків (катування і розстріли) були цілком фашистськими; угорський радикалізм неминуче породжуватиме радикалізм український тощо.

Двогодинний же виступ  Й.Ботлика зводився до того, що ніяких точних даних про масштаби гортіївських репресій він поки що в угорських архівах не виявив, що багатьох січовиків повбивали чехи та поляки, що пошуки тривають. Можливо, він щось виявить і тоді доповість наступного року під час відзначення 70-річчя Карпатської України. На пряме питання, чи визнає він хоча би сам факт розстрілу січовиків на перевалі, професор заявив, що жоден документ з цього приводу  йому невідомий. Тому він не може ні підтвердити даний факт, ні заперечити його. То навіщо було взагалі так довго говорити? Тим більше, що і пізнє свідчення хроніста Аноніма про перехід угорців саме через Верецький перевал, на основі якого встановлюється мадярський пам’ятник, теж багато угорських істориків піддають сумніву. Цей факт також можна з однаковим успіхом як підтверджувати, так і спростовувати. Точно такими непевними є й дані про кількість репресованих угорців 1944 р. у Свалявському концтаборі. Тим не менше українська сторона цей факт визнала. З угорського ж боку зустрічного руху не відчутно.  

Провальний виступ Й.Ботлика засвідчив, що говорити про якесь порозуміння щодо спільної минувшини двох сусідніх народів поки абсолютно неможливо. Наразі існують дві правди: українська й угорська. У Будапешті не готові сприймати українську правду, але залюбки нав’язують нам свою у вигляді піраміди на Верецькому перевалі. При цьому Й.Ботлик ще кілька разів підкреслив, що такі делікатні питання не можна політизувати, бо тоді – біда! А хто взагалі підняв це питання на рівному місці? Хіба не Товариство угорської культури Закарпаття політизувало його до непристойності? Чи будь-що зроблене угорською стороною – це європейська толерантність, а будь-що, зроблене українцями – це невиправдана політизація?

Словом, ні діалогу, ні тим більше порозуміння не вийшло. Єдиним цікавим моментом на посиденьках була розповсюджена там листівка за підписом М.Товта щодо позиції ВО “Свобода”. Притягаючи за вуха купу українських законів, автор прагне довести, ніби будь-яке заперечення проти монументу древнім  уграм на перевалі є ні багато ні мало порушенням національних прав закарпатських угорців і підлягає покаранню до п’яти років позбавлення волі. Тобто з українцями на українській землі вже намагаються спілкуватися виключно шляхом безпідставного залякування. І це тільки початок. Схоже, пам’ятник ставлять тільки для того, щоб  подратувати гарячих галицьких  хлопців, а якщо вдасться – то і більш спокійних закарпатців.

Сергій Федака, "Трибуна"
07 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

X 2008-07-10 / 08:41:00
Orange.Tobi ljudy govorjatj jadno, a ty jim drugoje.Tvuj prapor bude lem do Galychyny tam de sja kinchstj Malorosija.Ponykaj do lysh tujka kuljko narodu ty kazhe azh tvoji galycjki ideji u nas mertvi. Ej bo tujka sja prykazuje ne pro prapor , a pro pamjatnyk, a vin postrojenyj zakonno-tvij malorusjkyj prezydent ise dozvolyv.Ajno, bojaguze koly sja uvydeme?

Istvan 2008-07-10 / 08:34:00
Венгрия, Гайду-Бихорская обл., с. Беды (большинство населения - румыны): на местной мэрии дружно висит венгерский, румынский и европейский флаг (фото: http://reakcio.blog.hu/2008/01/31/europa_hatara)

И в Венгрии даже скинхэды не возражают...

Камуфляжник:) 2008-07-09 / 16:14:00
Местное самоуправление, Istvan, к вашему сведению - одна из ветвей государственной власти. А именно - власти представительской. Так что orange прав...:)

Istvan 2008-07-09 / 15:56:00
orange, Вы что-то путаете. О чём речь идёт: органы местного самоуправления, а не государственной власти. А местные самоуправления - советы - состоят из местных жителей, с разными национальностями. Венгерский триколор - символ венгерской нации, а не Венгерской Республики (госфлаг Венгрии имеет особенные размеры). На госучреждениях - отделениях МВД, СБУ и т.д. - флаги местных национальностей не висят.

orange 2008-07-09 / 15:28:00
Istvan-е, коли людина каже, що вона знає все - вона самовпевнена. А це шлях в нікуди.



І по суті: коли на органах державної влади в Україні висять, крім українського, ще й якісь інші прапори - їх треба знімати. Бо це органи державної влади держави Україна (подобається вам це, чи ні). А національні прапори угорська меншина може використовувати на заходах національного характеру. Ніхто ж не забороняє. Це світова практика.

Istvan 2008-07-09 / 15:05:00
orange, вижу, Вы очень много не знаете. Пора смотреть не только в зеркало

Istvan 2008-07-09 / 15:04:00
Достаточно в Солотвино поехать. Там рядом с флагом Украины висят дружно венгерский и румынский триколор.

orange 2008-07-09 / 13:24:00
Пане Х, "русинсько"-російських триколірних прапорів на держустановах Закарпаття не буде ніколи - це точно. Звикайте жити в жовто-блакитному світі:)))))))

orange 2008-07-09 / 13:17:00
Istvan, я ніколи не був у румунських селах. тому не пишу про те, що не знаю

X 2008-07-09 / 10:36:00
Orange.Kolysj na vshytkyh derzhavnyh ustanovah byly sovitsjki prapory, ade sytj teper?Tam budutj i blakytno-zhovti!

Istvan 2008-07-09 / 10:04:00
Между прочим жители горных русинских, гуцулских сел до сих пор живут по будапештским часом, а не по киевским.

Istvan 2008-07-09 / 09:58:00
О том, что orange исключительно венгров ненавидит свидетельствует, что ни слова не пишет о румынских прапорах на госустановах в Грушеве, в Диброве и т.д.

Patriot 2008-07-09 / 01:18:00
Ірина i Леся.Мені ганьба за чоловічу половину дописувачі,вірніше із-за двох-трьох які намагались Вас приизити.Принизили самі себе.Ви праильно замітили,що один з их глианин.Крім пустих фраз від нього нічого не почуєш і тому не звертайте уваги.Це просто галицька злість.Він не розуміє,що своєю поведінкою настроює русинів ще більше проти галичан.Відносно пам"ятника,Юрій правий-справа Президента.Цей пам"ятник один для трьох національностей - для угорців він символізує шлях до батьківщини, для русинів нагадує подвиг наших предків на чолі з князем Лаборцем,а для малоросів (українців) нащадків русичів про підлу зраду Київської Русі по відношенню до своїх сусідів

orange 2008-07-08 / 23:50:00
Ти, неборятко, не вповів ані єдно слово по-нашому, айбо ся дуєш в "русинстві", ги коропаня.



Не буде ниґда Русинляндії, кідь за неї ся берут такі неваловші, ги ти.

Збоку 2008-07-08 / 23:44:00
Тобі це і так не допоможе, хоча дам раду, в закарпатських селах "радій потихе" можуть сприйняти за матюк, так шо не проколюйся малоросе.


Бесіда з тобою така ж пуста як і вся твоя Україна, я на то не маю часу. Галичанам мороч голову своєю любовью до них.

orange 2008-07-08 / 23:31:00
Перевод на правильну "русинську" зробиш, меншобрате? Жебы было не так, ги на Галичині?..:))))

Збоку 2008-07-08 / 23:21:00
В селі на галичині, га малоросе?

orange 2008-07-08 / 23:20:00
В нас в селі так говорять. Але, може, ти перекладеш мені на правильну "русинську"?



Га, меншобрате?..:)))))))

Збоку 2008-07-08 / 23:10:00
Вийди на вулицю і відкрий вуха, хто у нас так висловлюється. Чи ти зі Львовом переплутав, галицького на закарпатську пробило?

Тамбовський вовк тобі брат.


Як би ти тут не старався, а любов до України ні в кого не з’явиться, ніколи мачуха рідною не стане!



orange 2008-07-08 / 22:17:00
А який, як не закарпатський, неборе?..:)))))))



І не журися ти так за Україну - вшитко буде добрі. Мериґуйся за Русинляндію, мій менший брате...:))))))

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини