Закарпатські податківці підбили підсумки роботи за січень-серпень поточного року

12 вересня відбулося розширене засідання Колегії ДПА у Закарпатській області, на якому розглянуто результати роботи ОДПС області у січні-серпні п.р. та завдання по забезпеченню виконання бюджетних призначень у 2006 році.

Закарпатські податківці підбили підсумки роботи за січень-серпень поточного рокуЗ доповіддю по цьому питанню виступив в.о.Голови ДПА у Закарпатській області Іван Деркач.

Як зазначалося у доповіді, здійснюючи завдання, визначені на розширеному засіданні Колегії ДПА України 18 серпня ц.р., органи податкової служби Закарпатської області у серпні забезпечили надходження коштів до Загального фонду Державного бюджету відповідно до наказу ДПА України № 487 від 15.08.06р., яким було встановлено додаткові показники по надходженню до Держбюджету основних платежів. Зокрема, збір до загального фонду Держбюджету у серпні склав 63,5 млн. грн., що на 22 відсотка більше бюджетних призначень та на 57 відсотків більше надходжень серпня 2005 року. Виконання показників з фактичних надходжень до Загального фонду за серпень забезпечено на 142,3 %, приріст до відповідного періоду минулого року склав 30 млн.грн., або зріс у 2 рази.

Проведена робота дала можливість значно скоротити відставання з початку року як по збору, так і по фактичних надходженнях до Загального фонду Держбюджету. Так, протягом січня-серпня п.р. податковими органами області забезпечено надходження до Державного бюджету 316,7 млн.грн., що на 62,4 млн.грн. та на 24,5 відс. більше минулорічного рівня. Однак, бюджетні призначення (317,3 млн.грн.) виконано на 99,8 відс., недодано 0,7 млн.грн. До загального фонду Державного бюджету зібрано 301,6 млн.грн., що на 52,8 млн.грн. або на 21,2 відс. більше, ніж за відповідний період 2005 року.

У січні-серпні п.р. не виконали завдання збору платежів до загального фонду державного бюджету ДПІ у Тячівському районі – 86,9 відс., Мукачівська ОДПІ – 91,9 відс., ДПІ у Рахівському районі – 92,2 відс., ДПІ у Іршавському районі – 93,1 відс., ДПІ у м.Ужгороді – 93,5 відс. та ряд інших.

Не забезпечено бюджетні призначення по окремих видах платежів до загального фонду державного бюджету, зокрема по платі за використання лісових ресурсів; по збору податку на додану вартість; по надходженнях коштів від реалізації безгосподарного майна; по платі за спеціальне користування водними ресурсами; по збору за геологорозвідувальні роботи та по інших надходженнях .

Значно вище бюджетного призначення сплачено акцизного збору, плати за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства .

Разом з тим, як з боку облДПА, так і низовими податковими інспекціями ще не належним чином вживалися відповідні організаційні та практичні заходи щодо адміністрування податків, зокрема ПДВ, де відставання з початку року складають 19,9 млн.грн., удосконалення контрольно-перевірочної роботи, стягнення податкового боргу, розширення бази оподаткування.

Так, допущено ріст податкового боргу, сума якого станом на 01.09.2006р. до Зведеного бюджету склала 106 308,1 тис.грн.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року погіршились деякі показники роботи підрозділів контрольно-перевірочної роботи, зокрема зменшились донарахування .

Потребує покращення робота по забезпеченню надходження коштів до бюджетів за результатами контрольно-перевірочної роботи: зокрема, Ужгородської МДПІ та Мукачівської ОДПІ, де відсоток стягнутих сум складає, відповідно, 40,8 % та 46,6%. Залишається значним відсоток малоефективних перевірок: по ДПІ у м.Ужгороді – 32,1 %, Міжгірській ДПІ - 33,3 %, ДПІ у Іршавському районі – 26,1 %. Слід посилити оперативний контроль за обігом готівки в платників. які мінімізують сплату податків.

Робота структурних підрозділів оподаткування юридичних осіб із збитковими підприємствами дала певні позитивні результати. Зокрема, кількість підприємств, які спрацювали збитково за І-ше півріччя п.р. склала 136, що на 68 СПД менше, ніж за відповідний період минулого року. Скоротилась також на 34 кількість збиткових підприємств торгівлі і громадського харчування і склала 9 СПД. Однак, в порівнянні з початком року кількість збиткових підприємств збільшилась на 13. Ріст кількості збиткових підприємств відбувся в Берегівській ОДПІ, В.Березнянському та Перечинському відділеннях Ужгородської МДПІ, Воловецькому відділенні Свалявської МДПІ, ДПІ у Міжгірському районі, ДПІ у Тячівському районі, Свалявській МДПІ та Хустській ОДПІ. Тому необхідно більш наполегливо і наступально працювати по зменшенню кількості збиткових підприємств та підприємств, які відображають доходи на рівні валових витрат.

Постійну увагу слід приділяти і збільшенню надходжень до місцевих бюджетів. В цілому по області до місцевих бюджетів за 8 місяців 2006 р. забезпечено приріст надходжень до минулого року на 30 відс., або на 62,4 млн.грн. Показники помісячного розпису, затверджені радами місцевого самоврядування всіх рівнів, виконано на 105,4 відс., що на 14,5 млн.грн. більше, ніж прогнозувалося.

Спільно з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування ведеться робота по забезпеченню податкових надходжень та скороченню податкового боргу з платежів до державного і місцевого бюджетів, легалізації найманої робочої сили та підприємницької діяльності, виявлення фактів виплати заробітної плати в “конвертах”.

Внаслідок такої співпраці досягнуто:

-зростання надходжень податку з доходів фізичних осіб на 31,5 відсотка ( надходження склали 190 756 тис.грн, що становить 102,9 відсотка бюджетних призначень).

-зростання загальної кількості СГД –юридичних та фізичних осіб, які сплачують податки, відповідно на 1470 та 3258 осіб.

Посилено контроль за повною і своєчасністю сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб та єдиного податку. Протягом січня-серпня 2006 року працівниками підрозділів оподаткування фізичних осіб проведено 551 перевірку юридичних осіб та 387 -підприємців щодо повноти нарахування та сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб . За результатами проведених перевірок донараховано 4548 тис. грн.

В той же час ріст податкового боргу та неузгоджених податкових зобов'язань за наслідками перевірок потребує покращення роботи юридичної служби. Так, за позовами платників податків до органів ДПС області протягом січня-серпня п.р. на розгляді в судах усіх рівнів знаходилось 633 справи на суму 310537,5 тис.грн., з яких на користь ОДПС повністю або частково вирішено 228 справи на суму 192283,12 тис.грн, що складає 36 % від кількості та 62 % по сумі.

Найбільше програних судових справ у Свалявській МДПІ (94 % по сумі), Ужгородській МДПІ (77 % по кількості і 97 % по сумі) та Хустській ОДПІ (73 % по кількості і 69 % по сумі). Найменше задоволено судових рішень на користь платників податків у ДПІ у Тячівському районі (6% по сумі), ДПІ у Міжгірському районі (1% по сумі).

Результати оперативно-службової діяльності підрозділів податкової міліції області за 8 місяців 2006 року, їх аналіз, свідчать про наявні недоліки, в першу чергу, пов’язаних з виявленням резонансних злочинів у сфері оподаткування, відшкодуванням нанесених державі збитків, забезпеченням надходжень коштів до бюджету, тощо.

У звітному періоді виявлено 90 злочинів у сфері оподаткування, по яких порушено 57 кримінальних справ.

Слідчими податкової міліції закінчено провадженням 24 кримінальні справи (23 – направлені до суду, 1 – закрита). По закінчених провадженням кримінальних справах встановлено збитків на суму 1 млн. 227 тис. грн., з яких відшкодовано 637 тис. грн. (52 %). Слідчі ПМ недостатньо активно вживають заходів по встановленню осіб, які вчинили злочини.

Недостатня робота ведеться по вилученню товарно-матеріальних цінностей з незаконного обігу. За 8 місяців мали місце лише 102 факти вилучення на суму 2 млн. 993,8 тис. грн. В процесі здійснення оперативно-розшукових заходів по встановленню шляхів надходження на ринки області фальсифікованої продукції припинено діяльність 16 підпільних цехів по її виробництву, у т.ч. 7 – по нелегальному виробництву алкогольної продукції.

На колегії перед підрозділами податкової міліції поставлено завдання приділити більше уваги відпрацюванню СГД на предмет незаконного обігу ТМЦ у сфері обігу підакцизної продукції (вилучено на суму 314,9 тис. грн.), заготівлі та реалізації м’яса та м’ясопродукції (вилучено на суму 231,9 тис. грн.), металобрухту (вилучено на суму 17,9 тис. грн.), паливно-мастильних матеріалів (взагалі не вилучались). Потребує активізації проведення заходів по виявленню фактів незаконного ввезення товарів на митну територію України (вилучено на суму 1 млн. 047,7 тис. грн.).

Припинено діяльність 96 фіктивних фірм та 8-ми конвертаційних центрів, по яких порушено 34 кримінальні справи. Залишається низькою організація та стан роботи по відшкодуванню збитків, що нанесені діяльністю ФСГД та конвертаційних центрів: відшкодовано лише 231 тис. грн.

По напрацьованих матеріалах працівників відділу організації боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, порушено 6 кримінальних справ по ст. 209 КК України. Сума виявлених легалізованих доходів по кримінальних справах, що порушені по ст. 209 ККУ, становить 11 млн. 939 тис. грн. Забезпечено відшкодування нанесених збитків на суму лише 104 тис. грн. До суду направлено 4 справи цієї категорії.

На ряд аспектів щодо усунення недоліків у роботі та вжиття заходів по забезпеченню бюджетних призначень у вересні та у 2006 році вцілому звернули увагу присутніх заступник голови ДПА Еріка Васкова, в.о.заступника Голови ДПА Микола Бутенко, начальник Мукачівської ОДПІ Ігор Кріль, начальник Регіонального управління ДААК ДПА України у Закарпатській області Богдан Ліуш, начальник Ужгородської МДПІ Тарас Триндяк та ряд інших.

З обговореного питання прийнято відповідний наказ, який зобов’язує, керівників структурних підрозділів ДПА в області, начальників державних податкових інспекцій та їх відділень забезпечити ефективну організацію роботи щодо безумовного виконання бюджетних призначень у вересні та у 2006 році вцілому, посилити взаємодію з органами місцевого самоврядування, спрямовану на недопущення затримання виплат заробітної плати, виплат заробітної плати без утримання та перерахування податку з доходів фізичних осіб – найманих працівників та вжиття ефективних заходів по скороченню податкового боргу.

На колегії розглянуто також питання про стан фінансового-господарської діяльності ДПА у області за 8 місяців та стан підготовки господарства ОДПС області до роботи в осінньо-зимовий період.

ДПА у Закарпатській області
13 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини