Закарпатська делегація взяла участь у презентації Польсько-української стратегії транскордонного співробітництва

У період з 26 по 27 червня 2008 року на базі готельно-відпочинкового комплексу „Чарівні озера” у с. Фійна Жовківського району Львівської області відбулася міжнародна науково-практична конференція „Кластери та конкурентоспроможність прикордонних регіонів”.

Конференція проводилась згідно з тематикою досліджень НАН України та за підсумком роботи міжнародного проекту „Новий рівень добросусідських відносин – розвиток польсько-української стратегії транскордонної співпраці” (Програма Добросусідства Польща-Білорусь-Україна транскордонне співробітництво INTERREG/ТАСІС СВС), який розпочав свою діяльність у серпні 2007 року.
Конференція мала за мету обговорення актуальних проблем забезпечення конкурентоспроможності прикордонних регіонів в сучасних умовах глобалізації та інтеграції, спільної українсько-польської стратегії транскордонного співробітництва, а також теоретичних підходів і практичних рекомендацій щодо стратегії формування та розвитку кластерів.
У конференції взяли участь представники органів влади та самоуправління, науковці, представники бізнесу та громадських організацій України, Польщі, Литви та Німеччини, всього близько 70 осіб. Делегацію очолив заступник голови Закарпатської обласної Ради, кандидат історичних наук Василь Брензович, до складу делегації також увійшли, представники громадських організацій краю Наталя Носа, Оксана Станкевич, Іван Устич, Олег Лукша та Вадим Пилипенко, які презентували Міжнародну асоціацію інституцій регіонального розвитку, Фонд розвитку транскордонного співробітництва, Центр українсько-польського транскордонного співробітництва, Регіональне екологічне товариство „Екосфера”, Агентство місцевого розвитку та інформаційних ресурсів „Європоліс”.
Заступник голови Закарпатської обласної Ради, кандидат історичних наук Василь Брензович, виступив з доповіддю „Транскордонне співробітництво: досвід Закарпатської області”. У виступі він підкреслив важливість формування та підтримки розвитку транскордонних кластерів у Закарпатській області та безпосередню участь у їх діяльності єврорегіонів, зокрема Карпатського Єврорегіону. Що стосується розвитку українсько-польського транскордонного співробітництва з боку Закарпатської області, то Василь Брензович позитивно оцінив діяльність “Центру українсько-польського транскордонного співробітництва” на який рішенням Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної Ради, покладене виконання завдань, згідно до програми розвитку транскордонного співробітництва області в українсько-польському напрямку. Основною метою діяльності Центру є дослідження та сприяння розвитку місцевих ініціатив, сприяння зовнішньоекономічній та інвестиційній діяльності, розвитку транскордонної співпраці, що здійснюються місцевими органами влади, недержавними організаціями, підприємницькими структурами, фізичними особами, реалізація програм та окремих проектів, спрямованих на забезпечення сталого соціально-економічного розвитку регіону.
Президент Фонду розвитку транскордонного співробітництва Іван Устич виступив з доповіддю „Перспективи українсько-польського транскордонного співробітництва за результатами соціологічного дослідження”. Голова фонду представив результати соціологічного дослідження, які були проведені під час виконання проекту „Центр українсько-польських ініціатив – створення стійкої платформи прикордонних регіонів” (Програма Добросусідства Польща-Білорусь-Україна транскордонне співробітництво INTERREG/ТАСІС СВС) за участю міжнародних партнерських організацій із України та Польщі.
Одним із найважливіших питань науково-практичної конференції була презентація нової Польсько-української стратегії транскордонного співробітництва на 2007-2015 роки, яка розроблена представниками п’яти регіонів України та Польщі. Від Закарпаття в її розробці брали участь керівники та експерти від Фонду розвитку транскордонного співробітництва та Центру україно-польського транскордонного співробітництва. Львів представляла Агенція регіонального розвитку та європейської інтеграції, Луцьк - Єврорегіон „Буг”, Жешув - Маршалковський уряд Підкарпатського воєводства і агенція „Прокарпаття”, Люблін - Маршалковський уряд Люблінського воєводства, Європейський центр інтеграції та співпраці органів самоврядування „Дім Європи”.
Стратегія співпраці та розвитку являє собою своєрідний план – комплексний документ, що визначає основні напрямки розвитку транскордонного регіону, враховує найсуттєвіші переваги та найбільші шанси, а також мінімізує виявлені слабкі сторони і зовнішні загрози. На підставі виявлених передумов Польсько-українська стратегія транскордонного співробітництва на 2007-2015 роки визначає цілі і напрямки співпраці польсько-українського транскордонного регіону у соціальній, екологічній та туристично-культурній сферах. Даний документ є оновленням „Спільної польсько-української стратегії транскордонного співробітництва на 2005-2015 роки”, розробленої у 2005 році. Попередня стратегія охоплювала територію Люблінського і Підкарпатського воєводств Польщі та Волинську і Львівську області України. Оновлений документ додатково охоплює територію Закарпатської області.
Спільна робота над Стратегією дозволила поглибити безпосередню співпрацю між органами влади та самоврядування, науковцями, представниками бізнесу та громадських організацій прикордонних регіонів України та Польщі і матиме позитивний вплив на офіційні українсько-польські відносини.

Вадим Пилипенко, координатор проекту Центр українсько-польських ініціатив
03 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини