Закарпаття: 73 відсотки безробітних на Великоберезнянщині складають мешканці села

Чисельність населення Великоберезнянського району Закарпатської області складає близько 27,2 тис. осіб, з них 15,6 тис. - трудові ресурси. Близько 5,2 тис. березнянців трудяться у різних сферах економіки.

Основними видами промислового виробництва на території району є оброблення деревини та виготовлення виробів з неї, а також легка промисловість. Упродовж першого кварталу нинішнього року до районного центру зайнятості у пошуках роботи звернулося 289 незайнятих громадян. Усього ж упродовж січня-березня на обліку в службі зайнятості перебувало 1104 березнянців.
На сьогодні левову частку на ринку праці нашого району займають саме безробітні жителі села - понад 73 відсотки із загальної кількості безробітних, що перебувають на обліку в районному центрі зайнятості. Прикладів успішного вирішення проблем сільського безробіття у районі є чимало.
Розв'язання проблем зайнятості населення у сільській місцевості - один із пріоритетних напрямів вирішення проблем безробіття на ринку праці району. їх вирішити можливо лише поєднавши зусилля служби зайнятості, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та роботодавців шляхом підтримки суб'єктів господарювання, які створюють нові робочі місця через надання пільг за рахунок місцевих та державного бюджетів; шляхом створення додаткових робочих місць у сільській місцевості через розвиток малого підприємництва і самозайнятості, професійної освіти.
У цьому процесі чимала роль відводиться Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, яка полягає в матеріальній підтримці громадян у період пошуку роботи, організації та оплаті певних видів громадських робіт, забезпечуючи цим тимчасову зайнятість громадян, наданні роботодавцям дотації для працевлаштування безробітних громадян, організації та оплаті професійного навчання, в фінансовій підтримці безробітних, які бажають розпочати власну справу.
Приватному підприємцю Зінаїді Копчі чимало разів доводилось звертатися за допомогою до районного центру зайнятості, а насправді активна співпраця з нашою службою почалася на початку 2006 року, коли приватний підприємець зареєструвалася як платник внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Там від кваліфікованих спеціалістів вона отримала не тільки необхідні консультації, але й економічну підтримку. За час своєї діяльності вона створила нові робочі місця у магазині "Централ", ресторані "Святий Георгій" та диско-барі "Форсаж".
Спеціалісти відділу взаємодії з роботодавцями підібрали для неї вісім працівників, четверо з них проходили стажування за професіями "бармен" та "офіціант". Своїми робітниками бізнес-вумен задоволена. А торік пані Копча вирішила скористатися ще однією можливістю - працевлаштувати кількох працівників на дотаційній основі, адже це безперечна вигода для неї.
Випускниця професійно-технічного училища Діана Гумен працює барменом. Заробляє непогано. Вона, як і решта колишніх безробітних, отримує, можливо, невеликі, проте стабільні доходи, почувається потрібною суспільству, опорою своїй родині.
Звернувся до Великоберезнянського районного центру зайнятості приватний підприємець Михайло Шаранич. У селі Забрідь він заснував приватно-виробниче комерційне підприємство "Оздоблювач", яке займається виготовленням виробів із деревини. У зв'язку із розширенням підприємство потребувало додаткових працівників. Але в складних економічних умовах, при високих витратах та оподаткуванні, представники малого бізнесу, що лише розвивається, не могли собі дозволити збільшити чисельність працівників. До того ж виявилось, що для ефективної та продуктивної праці потрібні кадри з професійною освітою, та відповідними навичками у роботі. Тому підприємець Михайло Шаранич звернулася до центру зайнятості, де його ввічливо зустріли, вислухали, ознайомилися з потребами. У стислий термін спеціалісти Великоберезнянського районного центру зайнятості запропонували широкий спектр послуг щодо підбору працівників потрібної кваліфікації.
Шляхом надання дотацій на створення нових робочих місць підприємець отримав нових працівників. І зараз на дотаційній основі трудиться водій вантажної машини Мирослав Опаленик, столяр Олександр Кузьо, верстатник Любомир Куцик та водій-вантажник Михайло Блюдо. Приплив нових кадрів значно поліпшив роботу підприємства. Отже, коли згодом знову з'явиться потреба у додаткових працівниках, то дорога до центру зайнятості вже буде для працедавця добре знайомою.

Світлана Тисянчин, директор Великоберезнянського районного центру зайнятості
29 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини