Закарпатська "Свобода" змусила угорський пам’ятник "покаятися" перед українцями

20 червня на Верецькому перевалі відбулося перейменування пам’ятника 1100-лiття здобуття угорцями нової батьківщини на монумент покаяння угорського народу за злочини фашистів під час окупації краю угорцями у 1939-1944 рр. Про це повідомляє прес-служба Закарпатської обласної організації ВО "Свобода".

Закарпатська "Свобода" змусила угорський пам’ятник "покаятися" перед українцями

Над монументом встановлено державний герб України тризуб, а також меморіальну дошку з написом "Вічна пам’ять героям України - Карпатським Січовикам. З вибаченням від угорського народу". На урочистостях виступили голова ЗОО ВО "Свобода" Олег Куцин та голова управи крайового товариства "Просвіта" Павло Федака, які закликали присутніх і надалі відстоювати інтереси українців у всіх сферах суспільного життя.
Молебень за Карпатськими Січовиками, розстріляними у березні 1939 року, відслужив єпископ Ужгородський і Закарпатський УПЦ КП Кирило.
Довiдка
15 березня 1939 року на Верецькому перевалі, за свідченням очевидців, під перехресним вогнем угорських та польських військ було розстріляно близько 600 вояків Карпатської Січі.
У лютому-березні ц.р. на Верецькому перевалі, за фінансового сприяння Угорщини, було споруджено пам'ятник, який символізує перехід угорців на Дунайську низовину 1100 років тому. Офіційно пам’ятник не відкрито, хоча його відкриття планувалося у березні ц.р. за участі президентів України та Угорщини.

ZAXID.NET
23 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

МИКОЛА РУСИН 2019-04-02 / 22:56:48
...і ще ПРО одну побрехеньку, яка лиє воду на млин москворотатої пропаганди з московської колокольні (і не тільки!)
- в Сонячному Закарпатті, "аказиваєтся" є села, в яких живуть корінні вєнґри ! Шановні ! - Угри, а українці добре знають назву основного племені з під Уралу яке лише одну ! тисячу років тому перевалило через Карпати і "віднайшло" собі батьківщину в Дунайській рівнині !.. Але і по той бік Капат і по інший там вже жив місцевий люд - русини (Русі сини)!.. і не одну тисячу років ! - погугліть про смт. Королево - буцімто з корінними "вєнґрами" - там досліджено археологічні розкопки поселення якому близько мільйона років - зарепетуєте - фантастика укрів !.. добре немає змоги показаті тут дані спекторологічного дослідження матеріалу розкопок - тоді ближче до наших днів - Буда і Пешт, два турецькі міста по обидва боки Дунаю відколи стали Будапєшьтом і столицею угорців (хунгарів), а РУсинСЬКЕ місто Доброчин (добро чинити) відколи стало "Дєбьрєцєном" , а озеро Болото коли перейменувалось на хранцузьський лад "БОолотон"?
.. в Закарпатській обл. Перечинському районі - здогадалися ? правильно - районний центр - місто Перечин зберегло свою РУсинСЬКУ назву...не формат тут продовжувати, але багато в чому навіть і фахівці ще не обізнані щодо українських (русинських) топонімів, гідронімів за сучасними межами нашої держави, то, окрім Угорщини, Словаччини,Румунії, Польщі,Білорусі, але і РФ, їх чимало і в інших сусідніх державах на наших прадавніх етнічних територіях. Берестя, Пінськ, Кам'янець, Дорогочин, Малорита, Косово, Рось (міста), Піна (ріка) в Білорусі на Берестейсько-Пінсько-Турівських землях, де й до сьогодні незайшле населення розмовляє практично поліським діалектом нашої мови. Знаково, для мислячих, звучить наймення Турово-Пінщина, зафіксоване ще недавніми совєтськими мапами - «Загороддя».
(За городами, містами метрополії Галицько-Волинсько-Київської).
Порівняймо із «Заліссям» (за лісами стосовно Києва) — назвою Володимиро-Суздальських земель у літописній Київській державі. ... і т.д і т.п.

X 2008-07-02 / 19:36:00
Orange zahanjavu tuj i sche raz malo pro istoriju, bo vyzhu ozh iz sym u tebe bida.No teperym malo rozdilyv.Nachnu z togo scto znovu breshesh:nazvu Kkarpatsjka Ukrajina" Cheshsjkyj parlament ne utverdyv. "депутати парламенту Чехословаччини на засіданні 22 листопада 1938 р., коли затверджувалася федеративна форма республіки, одностайно провалили пропозицію представника автономного уряду Подкарпатської Русі Ю.Ревая узаконити нову назву автономного краю "Карпатська Україна". A teper pro datu nazvy "Karpatsjka Ukrajina":"30 декабря 1938 г. местный "Правительственный вестник" ("Урядовий вiсник") опубликовал решение автономного правительства (этой же датой) о новом названии края. В решении говорилось, что "до момента окончательного официального принятия названия края автономным сеймом - разрешается использовать название "Карпатская Украина". Под этим правительственным решением стояли подписи премьер-министра А.Волошина и министра Ревая." Nocy vydysh BREHACHU?Voloshyn duzhe shkoduvav shto sja z galychanamy zvjazav." Саме вони, українські націоналісти, в ніч на 14.03.1939 р. підняли путч проти уряду А. Волошина. Захистили ж його чехословацькі вояки, а точніше, русинські хлопці в чехословацькій уніформі. А Ви не пам'ятаєте, пане професоре, чим закінчились переговори українських емігрантських лідерів з А.Волошиним уже під час війни? А нічим, бо А.Волошин відмовився підписати заяву про приєднання "Карпатської України" до "соборної України"!" A tepr ty nagadavu ozh chekavu koly tja uvyzhu.Ne bijsja nych strashnogo ne bude.

X 2008-07-02 / 19:25:00
ADmin ja nych takogo ne napysav obysjte udaljaly mij post. Malo istorii dlja orange.

X 2008-07-02 / 19:25:00
ADmin ja nych takogo ne napysav obysjte udaljaly mij post. Malo istorii dlja orange.

X 2008-07-02 / 19:11:00
Orange.Kytj ty mnogo chytaty to rozdily sobi na 3-4 razy.Oby ty pillo ne bylo.I podumaj kolysja uvydeme.

Збоку 2008-07-02 / 15:26:00
Народу потрібні дві речі: хліб та видовища.


З давніх-давен людей спочатку кормили хлібом, а потім видовища.

В Україні придумали «кращий» варіант, показувати видовища, а хліб красти.

Проїдьтесь дорогою від Стрия до Тернополя (серце Галичини). Там час зупинився, єдині зміни, які ви побачите, це перейменування вулиць та заміна пам’ятників з Леніна на Бандеру, і ще зміна лозунгу «Слава КПРС» на «Слава Україні». Все.

Все нащо спромоглися українські націоналісти. Народ як бідував так і бідує, а якщо бути чесним, бідує зараз набагато гірше. Сама бідна і жебрача частина сучасної України – це Галичина. Їдучи по цим селам потрапляєш років 30-40 назад. Самі розбиті-вбиті дороги, самі убогі домівки, народ, який ще залишився, ледь животіє. Скільки разів їду цими місцями, стільки дивуюсь, як так можна дурити людей і скільки ще люди будуть дозволяти себе дурити.

Спочатку людям локшину на вуха вішали про важкий радянський спадок, так, дійсно важкий, отак відразу і не вкрадеш. Потрібно було принаймні десять років, щоб все розтягти. Потім закинули «мову», зараз «нато», і люди ведуться, на жаль.. Коли ж Галичани прозріють і зрозуміють, що доки їх політики, такі як Тягнибок, кормлять «мовою» і «нато», доти хліб у них будуть красти! Між заможними закарпатськими селами і убогими галицькими – прірва. І це не принижує національну гідність «Свободи» і Тягнибока? Це тому, що на власний народ їм глибоко наплювати! Їм, бачте «защемило» пам’ятник на перевалі! Це не тому, що його це дійсно турбує. Тягнибок – це політик якого залишили на узбіччі, по-простому відірвали від «цицьки», і цей пам’ятник для нього єдина можливість попіаритись хоч якось. Сам пам’ятник та власний народ його мало цікавить.

Вірніше народ цікавить, але тільки як виборець, щоб продертись у Верховну Зраду.

На минулих позачергових виборах всі галичани, які проголосували за «Свободу», практично половину свого голосу віддали за Партію Регіонів та Комуністів! Не думаю, що на зустрічах з виборцями п.Тягнибок про це їм розповідає? І ще я не думаю, що більшість галичан про це знала, але те, що Тягнибок про це знав, це точно. На передодні виборів по всіх соцопитуваннях більше одного відсотка він не набирав. І як справжній патріот він мав відмовитись від участі у виборах і публічно підтримати тих хто проходив. Так би вчинив Патріот, але не Тягнибок, який з патріотизмом не має нічого спільного. В нього переважили власні амбіції, плювати він хотів на народ, і завдяки саме Тягнибоку, Партія Регіонів і Комуністи провели в Парламент мінімум трьох своїх депутатів. Можливо він і виборчу кампанію проводив за їхні гроші? Після результатів виборів, стає очевидним, що участь «Свободи» у виборах принесла найбільше користі саме ПР і Комуністам! Це не факт, а логічні міркування.

І зараз цей «політик» кинутий всіми політ силами на узбіччя політики, навіть нашим продажним політикам хватило здорового глузду не зв’язуватись профашистським Тягни боком, знайшов собі нову «фішку», як про себе нагадати. Його гідність зачепив пам’ятник на перевалі. Те, що переважна більшість галичан в селах пухнуть від голоду, це його гідність витримує? Можливо політтехнологи дуже радили розкручувати саме такий імідж, але нічого не вийде, на Закарпатті бредові ідеї «титульної нації» Тягнибока ніколи не мали підтримки і не будуть мати. Та й галичани прозріють і зрозуміють, що від зміни лозунгу «Слава КПРС» на «Слава Україні», краще жити не стане, доки будуть вірити і дивитись на видовища цих «політиків», доти ці самі «політики» хліб у них будуть красти!


orange 2008-07-02 / 01:19:00
Ну я ж кажу, що всі мадярони схильні до перекручування історії. Але цей - особливий екземпляр. Він навіть не знає історії власного краю, але береться повчати інших.



Чоловіче, Підкарпатська Русь була переіменована в Карпатську Україну ще в 1938-му, а не в 1939-му році. Це відбулося як завершення процесу набуття нашим краєм статусу реальної, а не формальної автономії. Тоді ж державною мовою Карпатської України була проголошена УКРАЇНСЬКА мова. І все це відбувалося відповідно до чинного законодавства Чехословацької Республіки. Не знаєте - не лізьте повчати інших, лжеПатріоте.

Patriot 2008-07-02 / 00:23:00
Досліднику даю вам безплатну справку:Подкарпатська Русь і так званна Карпатська Україна не одне і те саме.назва Карпатської України появилась в результаті розпорядження уряду Подкарпатської Русі(а вірніше 1/3 Подкарпатської Русі)1 січня 1939 року в нарушення всіх правил.З таким же успіхом могли поміняти назву на Карпатська Монголія.

Тому при оформлені всієї документації при анексії нашого краю вживали назву Подкарпатської Русі,яку замінили на назву Закарпатська Україна.Тому Подкарпатськ Русь є об"єктом міжнародного права,а не Карпатська (Хустська) Україна.

orange 2008-07-01 / 23:54:00
ЛжеПатріот "нічтоже сумняшеся" забув уточнити, що з 1938 року Волошин був главою уряду Карпатської України, а не Подкарпатської Русі. Але здатність до викривлення історії -то хиба всіх мадяронів. Тому я уточнюю.

Patriot 2008-07-01 / 23:42:00
Шановний Дослідникy, ви "забули"показати весь текст:

"РУСИНИ ЧИ УКРАЇНЦІ? Вперше надруковано в газ. "Свобода". — Ужгород, 1937. — 2 вересня. — ч. 28. — с. 1.



Подається за першодруком.



Стаття не підписана. Вона з’явилася як реакція на ту ідеологічну боротьбу, що починалася в 30-х рр. XX ст. на Закарпатті між українцями і русофілами. А. Волошин у той час став найвищим авторитетом у відстоюванні української національної ідеї за Карпатами. Керована ним газ. "Свобода" систематично друкувала матеріали, у яких велася полеміка з "русофілами". Стаття "Русини чи Українці?" могла бути ініційована А. Волошином або ж вийти з-під його пера. У ній, зокрема, порушуються і церковні проблеми Галичини й Закарпаття, які автор добре знав. Поглядом на проблему "русини" чи "українці", висловлені у статті, — це погляди А. Волошина".http://litopys.org.ua/volosh/volosh38.htm


Ось так,"щирі" галичани ви все перекручуєте.З таким успіхом йому можно приписати яку небудь статтю із Марксизиа-Ленінізма.Волошин загинув у КГБ(КДБ) у Москві тому,що відмовився підписати приєднання Подкарпатської Русі до Малоросії(України),і зазначу,як голова Уряду Подкарпатської Русі,як об"єкта міжнародного права,а не Хустської України

Дослідник 2008-07-01 / 15:58:00
Авґустин ВОЛОШИН



…Русини ми, чи українці? Безперечно, що ми русини! Так відповість кожний національно свідомий чоловік на Підк. Русі, в Галичині, на Буковині й у Вел. Україні, якщо він не хоче бути підніжком і грязею чужого народу. Але тоді чому ми самі називаємо себе й позволяємо, ба й домагаємося, щоб нас називали й узнавали українцями? Чи ми вже покинули назву "русин" і виреклися її? Ось, саме відповідь на це питання треба пояснити нашому народові, щоб, будучи русином-українцем, не дався обманути всяким лжерусинам з під прапора Фенцика чи "Неділі".

Назви "русин" ми не вирікаємося й не покидаємо її. Нею називалися наші славні князі в Київі й у Галичині й на Підкарпатті, нею називалися наші великі предки, нею називаємося і ми. Ця назва нам була і є дорога і свята. Але коли ми днесь на перше місце видвигаємо й завше підчеркуємо назву "українець-український", то це робимо для того, щоб відрізнити себе від тих, що сталися зрадниками нашого народу й як вовки в овечій шкірі іменем "русини", іменем руського народу, іменем ніби руської культури за мадярські пенґе, за польські золоті туманять і продають русина. Вкрали нашу назву "русини" й нею послугуються в своїй юдиній роботі. Щоб отже відособнітися від тих справдішних яничарів і зрадників, ми перестаємо вживати стару нашу назву "русини", а вживаємо нашу не много молодшу назву "українці". І цього нашого поступовання ніхто не може нам брати за зле….




РУСИНИ ЧИ УКРАЇНЦІ? Вперше надруковано в газ. "Свобода". — Ужгород, 1937. — 2 вересня. — ч. 28. — с. 1.

Подається за першодруком.



предок 2008-06-30 / 02:38:00
А на якому перевалі треба поставити монумент з вибаченням за те, що Україна зробила з Закарпаттям за останні роки?

Istvan 2008-06-27 / 12:24:00
Все чужое снято с памятника. Можете купить и другие вещи...

Совість. 2008-06-26 / 11:33:00
Битый 26/06/2008 01:17

Ви розумна людина.З ВАМИ мож поговорити. та злосты у ВАС багато!!

Битый 2008-06-26 / 01:17:00
Памятники ставят, чтобы мертвые не не заражали обидой живых. А у нас сплошная свистопляска скелетов разных времен под треп живых политтрупов. Спиритизм признак варварства. Точно мы, рогули с Гунами, брали Рим под славным Атиллой. И сейчас,то на чужбину на заработки, то в дикие гуси, свое с чужим путаем. Сплошные гет-мены.

рекомендуву прочитати усим про сичовикив 2008-06-26 / 00:48:00
http://podkarpatskarus.narod.ru/01.htm Книга «Подкарпатская Русь (позор Украины)» Петро Годьмаш

Брайтон бич 2008-06-25 / 21:25:00
Да оrange, вы прав как всегда. Я убеждён в том, что у Спостеригача гораздо больше хохмесу чем у вас, и он до тонкостей понимает ваш украинский шлаперай и козацких ганефов. Шолом!




orange 2008-06-25 / 20:19:00
Та більшого антирусина як ти, Спостерігач Брайтон Біч, важко знайти: ти від "русинства" своєю поведінкою відлякаєш всіх. кого лиш мож

Спостерігач 2008-06-25 / 20:06:00


Трафена гуска, orange, усе загагать! A щирі и свідімі тоже, кідь мають конфронтоваты правду о характері украйинцюв и іх державы, тобто факта о украйинстві.



Иштьи раз цітуву украйинську характеризацію росіян и Російскої імперії из статї в Українській правді од Миколи Кравченка "Україні з любов’ю?" -




"Символічно ментальне і політичне віддалення України і Росії пояснити дуже просто: імперія може самоутверджуватися лише за рахунок своїх ворогів. Чим сильнішими є месіанські настрої серед еліт, тим потужнішою має бути ідеологічна робота серед населення, тим очевиднішим, конкретнішим, зрозумілішим (а значить – близьким) і відомішим має бути ворог."



А кого на сих новинках щирі и свідомі анти-русини роблять ворогами туй: "Русинов и Мадярув!!"



orangy знавуть, ош іх "Соборна Украйина" бола ИМПЕРІАЛІСТОМ СТАЛІНОМ ЗАГРАБНИЦЬКИ ПОЗБЕРАНА! А то мало и має свою причину, бo основні Сталінскі кадри боли з України, як Каганович, Хрущов, Подгорний, Щербицький, Брежнев болі з України! Тато більшовицька культура має дуже глибокі коріння на Україні и "свідомі українці" анти-русини як orange , Камуфляжник с хвостом, SmoothCriminal а далші СБУшники сисю крімінальну політичну культуру представлявуть.

orange 2008-06-25 / 19:08:00
Та ти що!..



А ти, неборятко русинськоє, реально цю бідну Україну склеюєш...:)))

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини