На Міжнародному літературному фестивалі у Львові Василь Шкляр представлятиме свій "Декамерон", ілюстрований ужгородкою Людмилою Корж-Радько

У рамках ХІІІ Національного форуму видавців, який відбудеться у Львові 14-17 вересня, вперше проведуть Міжнародний літературний фестиваль. Авторські вечори, дискусії, творчі дуети, перформенси... Усього – близько півсотні акцій. З’їдуться сорок авторів із восьми країн – України, Білорусії, Польщі, Росії, Литви, Латвії, Німеччини та Австрії. Іноземними гостями “фесту” будуть зірки сучасної європейської літератури - німці Інґо Шульце та Томас Бруссіґ, поляки Мірослав Нагач, Міхал Вітковський і Дорота Масловська, литовець Маріус Івашкявічюс, латвієць Сергій Тимофєєв... Скандальний російський письменник Віктор Єрофєєв презентуватиме український переклад свого найновішого роману “Хороший Сталін”. А які сюрпризи приготували найвідоміші українські автори?

На Міжнародному літературному фестивалі у Львові Василь Шкляр представлятиме свій "Декамерон", ілюстрований ужгородкою Людмилою Корж-РадькоЮрій Андрухович буде одним з найактивніших українських учасників І Міжнародного літературного фестивалю. Його можна буде побачити щонайменше на десяти акціях. Письменник презентуватиме дві власні нові книги. У видавництві “Критика” вийшла збірка його есеїв “Диявол ховається в сирі”, яка об’єднала есе за останні п’ять років. А “Фоліо” видало авторську антологію Андруховича американської поезії 50-60-х років ХХ століття “День смерті пані День”.

Марія Матіос презентуватиме на Форумі третє перевидання книги “Нація” (літературна агенція “Піраміда”). “Це буде оновлена, доповнена, видозмінена, новітня “Нація”, - інтригує письменниця. Нещодавно ця книга вийшла польською. Видавці і перекладачка пообіцяли Матіос приїхати на львівський книжковий ярмарок.

Василь Шкляр привезе до Львова “адаптований” “Декамерон” Джованні Боккаччо від видавництва “Дніпро”. Це подарункове видання проілюструвала ужгородська художниця Людмила Корж-Радько. На титулі – підзаголовок: “Українська версія суспільно шкідливих оповідок, які розхитують підвалини моралі, а, проте, навчають життєвого оптимізму”. “Це мій Декамерон, - каже Шкляр. – Зі ста новел Боккаччо я вибрав 30 найкращих. Перекладаючи їх, намагався уникати буквалізму, писав так, як мав би побачити твори Боккаччо наш сучасник”. Декілька років тому цей проект викликав хвилю протестів. Письменника звинуватили у “замаху на класику”. Окрім інтерпретованого “Декамерона”, на Форумі можна буде купити перевидані романи Шкляра “Ключ”, “Елементал” і “Кров кажана”. Вихід нового роману – про Холодний яр – письменник готує на наступний рік.

Ірен Роздобудько потішить своїх читачів новим авантюрним детективом “Останній діамант міледі”. “Я написала його ще у 2002 році, - каже письменниця. – Але з ним сталася містична історія мандрування різними видавництвами. І от, нарешті, роман вийшов у “Фоліо”. Із цим же видавництвом Роздобудько під час Форуму видавців підпише угоду про вихід чергового роману - “Амулет Паскаля”. А на презентаціях авторка зачитуватиме уривки з політичної сатири “Оленіум”. Хто ще не встиг придбати її роману “Зів’ялі квіти викидають” (“Нора-Друк”), що вийшов у квітні, матиме таку нагоду під час ярмарку.

Письменники і керівники видавництва “Зелений пес” брати Капранови привезуть свій новий хулігансько-філософський роман “Розмір має значення”. “Давно почали писати його, - розповідають. – На час Помаранчевої революції робили перерву. Українська проза існує сьогодні у двох варіантах – історичному й істеричному. Нас не надто вабить ні перший, ні другий. Про серйозні проблеми найкраще писати з іронією. Тому в новому романі ми в бешкетницькій формі говоримо про ґрунтовні проблеми існування нації”.

Видавництво Капранових “Зелений пес” взялося за серйозну літературу – запустило серію “Майбутні класики”. Перші дві ластівки привезуть на Львівський форум: “36 пісень про життя” Катерини Хінкулової і Panicoffski Ріо Кундера (Семен Либонь). Ця презентація називатиметься “Британський десант”, оскільки обоє авторів живуть у Великій Британії. А ще “Зелений пес” перевидав книги “Виконавець” і “Подорож у безвихідь” Олексія Волкова – у твердих обкладинках.

Фантасти Марина та Сергій Дяченки запланували видовищну презентацію проекту «Дика енергія. Лана» («Теза»). Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» презентуватиме їхній чарівний роман для юнацтва «Ритуал». Цю книгу оформив художник Владислав Єрко. «Зелений пес» видав новий україномовний роман письменників «Спадкоємець». А московське видавництво «Ексмо» запустило авторську серію «Миры Марины и Сергея Дяченко». Стартувала вона з фантастичного роману «Альона і Аспірин». Як і торік, на Форум видавців приїде лише Сергій Дяченко з донькою Анастасією. Марина Дяченко у цей час перебуватиме у Харкові - на фестивалі фантастики «Зоряний міст».

Андрій Кокотюха підкорятиме Форум детективом “Темна вода” (“Нора-Друк”), який взяв першу премію цьогорічного літературного конкурсу “Коронація слова”. (Роман Кокотюхи “Зоопарк”, який посів другу сходинку “Коронації”, вийде у “Зеленому псі” пізніше). А в публіцистичному амплуа Андрій цього року презентуватиме книгу “Юля” (“Фоліо”), яку рекламують як “найповніша біографія Юлії Тимошенко”.

Оксана Забужко на книжковий ярмарок до Львова не приїде. У цей час вона братиме участь у Фестивалі світової літератури Sprachsalzfest в Австрії. Але видавництво “Факт” до Форуму перевидало три книги письменниці – “Шевченків міф України”, “Хроніки від Фортінбраса” і “Філософія української ідеї та європейський контекст: франківський період”. Презентацію нової книги Забужко Notre Dame d’Ukraine видавець Леонід Фінкельштейн дещо відклав. А вихід нового роману «Музей покинутих секретів» письменниця обіцяє на наступний рік.

Не буде на Форумі видавців і Андрія Куркова. Він перебуватиме на півночі Італії. Але нові книжки письменника презентуватимуть. Видавництво “Фоліо” видало російськомовну дитячу книгу “Пригоди Чепухоносиків” з ілюстраціями художниці Євгенії Гапчинської, а “Богдан” – україномовні “Пригоди Пилососика Гоші”. Курков тим часом дописує новий роман. Планує видати його ще до кінця року. Робоча назва - "Сомнамбули”. “Це суміш легкого пригодницького роману, пародії на трилер і любовного роману. Навколо головного героя крутиться багато жінок”, - інтригує письменник.
"Високий Замок"
09 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини