Сьогодні на українсько-словацькому кордоні запрацював міжнародний вантажний термінал "Ужгород"

Доручення Президента України виконано у стислі терміни

Сьогодні на українсько-словацькому кордоні запрацював міжнародний вантажний термінал "Ужгород"

Закарпатська область межує одразу з чотирма європейськими державами, тому справедливо її вважають західними воротами України у Євросоюз. Український кордон – це ще і своєрідна візитівка для іноземців, котрі в’їжджають у нашу державу. Тому так важливо, розбудовувати інфраструктуру пунктів пропуску, доводити їх до міжнародних стандартів. Цьому питанню обласна влада надає особливого значення, виступає ініціатором розбудови діючих і відкриття нових пунктів пропуску на території області. Цієї суботи структура міжнародного автомобільного пункту пропуску "Ужгород" поповнилась важливою складовою – відкрито під’їзну дорогу до вантажного терміналу, і перші автомашини з міжнародними вантажами вже проходять на новому терміналі митний і прикордонний догляд. Таким чином, у найкоротші терміни виконано доручення Президента України Віктора Ющенка.

Загалом передбачено повну реконструкцію міжнародного автомобільного пункту пропуску (МАПП) «Ужгород», і розмежування вантажного і пасажирського потоків – це перший етап програми.  Будівництво безпосередньо вантажного терміналу (до слова, побудованого за всіма європейськими нормами) завершили ще у грудні, однак запустити його в дію не було можливим, оскільки до нього не було під’їздів. Термінал споруджувався в рамках програми ТАСІС за рахунок технічної допомоги Європейської Комісії, яка виділяла на ці роботи перший транш коштів. Спорудження ж під’їзної дороги одночасно з будівництвом вантажного комплексу ставилось Європейською Комісією невід’ємною умовою при відкритті фінансування другої черги реконструкції МАПП «Ужгород».
 Однак уряд ніяк не виділяв коштів на будівництво під’їзної дороги до терміналу. Розуміючи державну важливість цього питання, голова облдержадміністрації Олег Гаваші неодноразово звертався як до Прем’єр-міністра, так і в дотичні до вирішення питання міністерства про виділення необхідних коштів. Це питання порушувалось і під час українсько-словацької комісії з транскордонного співробітництва.
 У січні в Закарпатті відбулись офіційні переговори Президентів України Віктора Ющенка та Словацької Республіки Івана Гашпаровича. Одне з питань, яке розглядали Президенти, – будівництво під’їзної дороги. Віктор Ющенко дав доручення виділити кошти з державного бюджету і якнайшвидше збудувати дорогу.
 Загалом будівництво дороги тривало півроку. Загальний кошторис виконаних Службою автомобільних доріг робіт (збудовано 1 кілометр 150 метрів шляху) – 24,3 млн. гривень. 300 тисяч гривень було виділено з обласного бюджету – на виготовлення проектно-кошторисної документації. Обласною владою були залучені всі можливості, щоб дорога була збудована якнайшвидше. Голова облдержадміністрації особисто контролював хід робіт, проводив на будівництві робочі наради, що дозволяло оперативно вирішувати проблемні питання. Таким чином вдалось раніше завершити роботи, адже проектом визначались строки – 9 місяців.
 З відкриттям нового вантажного терміналу розмежовано пасажирський і вантажний транспортні потоки. Значно зросла пропускна спроможність пункту пропуску: вантажний термінал пропускатиме до 500 вантажівок на добу.


"Ми намагаємося координувати роботу всіх структур для досягнення позитивного результату. Реалізація проекту будівництва нового вантажного терміналу "Ужгород" засвідчила ефективність співпраці української сторони з Єврокомісією", – констатував Армандо Пеззоні, керівник органу нагляду Єврокомісії, який взяв участь у відкритті вантажного терміналу.


Новозбудований термінал знаходиться у транспортному коридорі №5, що об’єднує країни – члени Європейського співтовариства. Передбачається, що через цей пункт пропуску здійснюватиметься значна кількість вантажних перевезень з Австрії, Угорщини, Польщі, Чехії, Словаччини та інших західних країн.
На часі – друга черга реконструкції МАПП “Ужгород”, яка передбачає реконструкцію всіх існуючих об’єктів митної інфраструктури міжнародного пункту пропуску по пропуску пасажирського автотранспорту.

А з нагоди святкової події – завершення будівництва під’їзної дороги і відкриття вантажного терміналу – було нагороджено низку працівників Служби автомобільних доріг в Закарпатській області. Почесні грамоти облдержадміністрації вручив заступник голови ОДА Віктор Лукеча, від обласної ради грамоти вручив голова ради Михайло Кічковський.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
14 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини