В Ужгороді висадили алею пальм, які не мають перспектив у кліматі Закарпаття

В обласному центрі Закарпаття, на вулиці Миколи Боб'яка висадили "алею" пальм. Першим оприлюднив цю інформацію у своєму Фейсбуку заступник міського голови Ужгорода Євген Плавайко. Далі світлини і відео ужгородських пальм на тлі квітуючих сакур швидко заповнили закарпатський сегмент соцмереж і серця та голови не надто перебірливої публіки.

В Ужгороді висадили алею пальм, які не мають перспектив у кліматі Закарпаття

Зі слів чиновника, "перші на Закарпатті пальми" було закуплено і сьогодні висаджено у відкритий грунт "за ініціативи будівельної компанії, яка поруч розбудовує житловий комплекс". Всього їх шість. "Зі слів представників підрядної організації, ці красуні з південних країв витримують морози до -20, і мають комфортно почуватись в нашому кліматичному поясі", – написав Є.Плавайко.

Насправді така оптимістична інформація не відповідає дійсності.

Як повідомив редакції Закарпаття онлайн журналіст і власник екзотаріуму "Акваріум" Олег Диба, який на практиці, багато років поспіль займався інтродукцією субтропічних рослин в умовах Закарпаття, зокрема виростив у власному дворі в Ужгороді бамбуковий сад з трьох десятків видів і сортів бамбуків, йдеться про "віялову" пальму трахікарпус, яка справді належить до числа найморозостійкіших. Однак, її здатність опиратися морозам є відносною.

Як розповідає Олег Диба, є два умовно морозостійкі види цієї пальми – трахікарпус Форчуна і трахікарпус Вагнера. Перший в Україні є достатньо розповсюдженим у відкритому грунті на південному березі Криму. Це найтепліша кліматична зона України, так звані північні субтропіки. Але й там трахікарпус Форчуна частково вимерзав в особливо суворі для цього регіону зими, під час кількаденних піків мінусових температур, які там сягали всього –12оС. На Закарпатті, яке виділяється значно м'якшим, в порівнянні з іншими регіонами, центральноєвропейським кліматом, морози хоча й відступили останніми роками, а все ж можуть, за певних обставин, сягати в тепліших низинних районах позначки мінус 20. При цьому, що суттєво, тривалість пікових морозів у нас значно довша, ніж у Криму. А клімат, на відміну від кримського, дуже вологий, що суттєво знижує морозостійкість, а точніше – здатність виживати трахікарпусів в умовах Закарпаття.

"Пальми, на відміну від інших дерев, до яких ми звикли, – розповідає Олег Диба, – мають лише одну точку росту. І коли вона вимерзає – дерево гине. У нас це відбудеться, коли місце, звідки на вершині стовбура в трахікарпуса росте пучок листя, наповниться водою зимових дощів, а потім настане мороз і ця вода замерзне. Трахікарпус взагалі не любить рости у болоті, яке стало типовим для закарпатських зим останнім часом. Грунт має бути дренованим, водопроникним. Але навіть про це у випадку "перших закарпатських пальм" ніхто не подбав – їх просто висадили в ями, викопані в нашій глині чи суглинку. Ці пальми приречені. Вони, за певного збігу сприятливих обставин можуть перезимувати одну чи навіть дві зими, але далі все одно вимерзнуть. Тим більше, що йдеться про дерева, вирощені в умовах оранжерей, а не відкритого грунту. Тобто, які взагалі не знали холоду, не адаптовані. Я є учасником інтернет-спільнот екстремального садівництва України, де зібрано найкращий практичний досвід у цьому контексті, і вирощував трахікарпус протягом кількох років, з укриттям на зиму, виростив пальму з просто листяного саджанця до дерева з приблизно 60-сантиметровим стовбуром. Тому знаю, про що говорю. І тим, хто збурив ужгородський соціум цим, по суті, рекламним трюком, також би було поцікавитися цією інформацією, а не вестися на комерційну обманку про фантастичну морозостійкість цієї пальми. І задуматися, чому таких пальм нема напостійно в південних регіонах нашої країни, де клімат сухіший і, завдяки морю, тепліший, ніж на Закарпатті. Чи в сусідній Угорщині, де клімат схожий до нашого, але "світліший" і тепліший".

Інший вид трахікарпуса – Вагнера, що має трохи компактніше віялоподібне листя, яке менше заламується на вітрі, вважається селекційно виведеним і, як запевняють, навіть трохи морозостійкішим – до кількагодинних мінус 23. Але його так само стосуються всі вищенаведені "проблеми" "пальмівництва" на Закарпатті, які зводять перспективи "закарпатських пальм" до абсолютного нуля.

Значно правильнішим було б вкопати ці пальми в ємкостях, у яких вони росли, системно поливати, а на зиму, до настання стійких холодів і дощів, занести у високе світле приміщення на взірець зимового саду. І в такий спосіб перетримати до наступного сезону. Але цим забудовник, який придбав пальми по ціні не менше 15000 грн за штуку, навряд чи буде заморочуватися.

Можна вжити ряд заходів, які збільшать ймовірність виживання цих пальм в умовах особливо теплої зими, але цим з боку забудовника також ніхто не цікавився.

Що цікаво, як розповів О.Диба, трахікарпуси стало ростуть в умовах відкритого грунту у широтах, значно північніших, які у нас підсвідомо асоціюються з холодним кліматом. Наприклад, на Британських островах та Скандинавському півострові. Але треба пам'ятати, що там протікає теплий Ґольфстрім і, насправді, клімат в частині тих регіонів, передусім в зимовий період,  є значно м'якшим за наш.

ЖК Crystal будує львівський забудовник "СБ Груп". За даними аналітичного порталу YouControl, власником ТзОВ "СБ Груп", зареєстрованого у 2012 році, є мешканець села Солонка біля Львова Олександр Білько.

06 квітня 2024р.

Теги: пальма, Ужгород

Коментарі

--- 2024-04-10 / 12:20:42
Ужгородське Маямі?

Чит 2024-04-09 / 17:23:06
Ціна цих пальм входить в ціну квадратного метра квартир, які там будуються. Як пропадуть ,хай посадить дуби бо сам дуб.

Слава Україні! 2024-04-08 / 14:16:32


Хамство, фантазії, домисли і апелювання до Адміністрації. Коментар видалено. Адмін


Конарь 2024-04-08 / 12:42:13
Най по тирню скачуть, з голим задом

закарпатець 2024-04-08 / 11:46:47
Та лишіться містяни, хай ростуть пальми, буде потім по чому скакати Андріїву із депутатами міської ради, коли їх виженуть із влади паршивою мітлою.

вікторії 2024-04-08 / 10:50:04
Ага, а ще стояли в горшках кілька років перед Олд Континентом )
Ви чого туди фотькатися з пальмами не бігали? )

вікторія 2024-04-08 / 10:26:17
Пальми в Ужгороді вже давно ростуть. Підіть подивитись в кафе біля військомату

Читач 2024-04-08 / 09:17:05
А скільки ці долбодятли-забудовники побудували дитячих садків та шкіл в Ужгороді? У який дитячий садок чи школу підуть ті діти, які житимуть зокрема у тому житловому комплексі? А другі долбодятли з міськради дають дозволи на таке будівництво житла! Зауважте, що така ситуація із забудовами по всьому місту!

Шаман 2024-04-07 / 22:43:19
Лемко правий на всі 100%.калап долу перед Вами .

Лемко 2024-04-07 / 22:34:54
не читав, що тут до мене написано, висловлю свою думку - пальми в Ужгороді, потрібні десь так само, як верболози в Сахарі, сутєве буде збагачення місцевого ландшафту:( та віддайте ці гроші на ЗСУ, там вони точно потрібні , а нехерньою займайтесь

Нiк 2024-04-07 / 22:26:23
Так у приватних медзакладах працюють медики якi не можуть працювати в державних лiкарнях!Лiкарi отримують там смiшнi зарплати, 1230 гр.,2400гр. за мicяць. Брешуть до мають по 600-900$.

Коротко десь так 2024-04-07 / 20:43:09
Знищили міські вбиральні, на місці дитячих садків будують багатоповерхівки та не збудували жодної вбиральні та дитячого садочку. Вже знищили другу поліклініку і взялись за єдину в Ужгороді поліклініку, включив її в проект «Про створення спроможної мережі». В цей проект поліклініки не включаються, як зроблено у Львові і цей проект в основному для обласних медичних закладів. Але для міської влади головне знищити поліклініку та на її місці збудувати черговий бізнес проект. Їм все рівно, що незахищені версти населення залишаться без соціальної медичної допомоги. Пенсіонерам залишається чекати коли під пальмами буде приймати доктор Айболіт, або йти в платні медичні заклади.

Людмила 2024-04-07 / 17:04:10
Треба посадити між пальмами КАЛИНУ як символ України. Сакури-Японія..пальми- Африка, а калина -Україна.
І дасть Бог ( але і людям треба постаратися) ,все буде рости і радувати містян і гостей Ужгороду.

до "якого хрена" 2024-04-07 / 15:07:37
З цеї зелені точно нич не буде ))

Який 2024-04-07 / 14:32:37
Нич вiд зеленi не буде,вiд поцiлую не беременнiють,кiть ходивiсь до школи!

Мясник 2024-04-07 / 13:09:42
Все для перемоги

до "якого хрена" 2024-04-07 / 11:40:49
Це його бабки, але не його місто

Який 2024-04-07 / 11:35:42
Хрен!,хай сaдить хоть баобаби! То його грошi! Нiчого знищувати iнiацетиву!

злий 2024-04-07 / 11:23:18
Ви всі не зрозуміли, для чого ці пальми: коли в Ужгород прийдуть орки, цей забудовник і Плавайко прикинуться мавпами на пальмах

Ужгородка 2024-04-07 / 11:09:46
Тільки пальм в ужгороді не хватає.Краще тротуари привести в належний стан.Напроти хімфака з правої сторони неможливо пройти. Тротуар розбитий, різний рівень тротуара, десь вище, десь нижче - просто жах. Інвалідам неможливо пройти, це просто знущання з людей.Мерію це не цікавить.

НОВИНИ: Соціо

16:26
/ 2
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
» Всі новини