Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії

Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю українським журналістам, показаному в ефірі телемарафону в суботу ввечері, запевнив, що його країна "не має лімітів" у допомозі Україні та буде реагувати на те, як буде поводитися росія.

Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії

"Я сказав, яка наша мета. росія не може й не повинна виграти цю війну. Плюс наша мета – повернути сталий мир в Європу… Щоб вийти на реалізацію цієї мети, ми не будемо йти шляхом ескалації, тому що нам не потрібна ще одна війна, але ми готові сказати, що в нас немає лімітів, і ми будемо реагувати на те, як буде поводитися росія.

І українці в певний момент обов’язково повинні на виході з цієї війни бути в сильній позиції, коли вони будуть вести переговори про сталий мир. Але поки що я не йду з наступальними ініціативами, бо це не дух колективної солідарності".

Макрон заявив, що сьогодні ситуація в Україні "складна, як ніколи", росія перейшла на військову економіку, а на міжнародній арені "дуже багато невизначеності щодо перспектив".

"Тому нам треба не лише визначати, як іти до миру, але й яким буде цей справжній мир, який забезпечуватиме безпеку вам і Європі. Саме тому потрібен цей новий імпульс на рівні європейських країн, щоб прискорити допомогу. Якщо ворог каже, що в нього лімітів немає, чому ми повинні казати, що в нас є ці ліміти?", - сказав президент Франції.

Відповідаючи на питання, чи підніме він слухавку, якщо йому подзвонить міжнародний злочинець володимир путін, Макрон сказав: "Так, я підніму слухавку. Тому що я відчуваю, що це моя відповідальність. І я послухаю, що він пропонуватиме. Я вважаю, що роль Франції – це бути нервом війни, як казав Черчилль. Треба, з одного боку, передати Україні все необхідне, щоб посилити її обороноздатність, а з іншого сприяти деескалації. Нам треба вийти на сталий, стійкий і справедливий мир. Саме тому, якщо раптом він захоче щось запропонувати, я послухаю сенс його пропозицій. Але потім, звичайно, треба сказати, що єдині переговори – це ті переговори, на які йдуть глави двох держав (росії та України – ред.)".

Макрон також додав, що "Франція має свою позицію щодо ядерного стримування" і нагадав, що саме Путін "абсолютно неадекватно" погрожує ядерною зброєю.

"Ми бачимо, що ми повинні сьогодні надати додаткові гарантії Україні, щоб Україна мала чітку видимість календаря військової допомоги, на що вона може розраховувати, і йшла впевнено до того моменту, коли перемовини стануть можливими. Але це буде дуже фундаментальна дискусія, в якій суверенітет і територіальна цілісність України буде фундаментальною основоположною цінністю", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи має Франція план на випадок, якщо США перестануть підтримувати Україну і вийдуть з НАТО, Макрон підкреслив, що в інтересах Сполучених Штатів продовжувати допомагати Україні в довгостроковій перспективі, тому що "в Україні вирішується доля міжнародного права, ліберальної демократії".

"Але нам, європейцям, треба все одно готуватись до різних сценаріїв. Тому що для нас Україна – це екзистенційне питання. Якщо ви програєте в цій війні, ми не зможемо мати будь-яку європейську безпеку. Тому ми повинні готуватися до всіх можливих сценаріїв. Нам треба переконувати всі європейські країни вибудовувати власну оборонну політику", - наголосив президент Франції.

Разом з тим, на пропозицію журналістів вимагати припинення вогню в Україні на час Олімпійських ігор у Парижі Макрон відповів: "Так, ми про це попросимо".

Раніше, 26 лютого, Макрон після зустрічі в Парижі допустив відправку західних військ до України у майбутньому, хоча наголосив, що наразі немає консенсусу серед союзників у цьому питанні. Згодом він додав, що його резонансні слова були ретельно продумані.

В опублікованому 14 березня інтерв'ю Макрон висловив думку, що для тривалого миру Україна має повернути Крим, а також закликав не бути слабкими.

Крім того, він відповів на нещодавні заяви російського президента володимира путіна про готовність рф до ядерної війни. "Ми повинні, перш за все, відчувати себе захищеними, тому що ми є ядерною силою. Ми готові, в нас є доктрина", – сказав президент Франції.

16 березня 2024р.

Теги: війна, Макрон, Франція, росія

Коментарі

jurius 2024-03-26 / 12:53:55
На превеликий жаль у Франції подвійні стандарти. З одного боку гучні заяви президента Макрона, з іншого - слабка військова підтримка України порівняно з Німеччиною та Британією і блокування купівлі життєво необхідної зброї поза межами ЄС (без участі французьких фірм). Краще би французькі політики були менш емоційними, але щоб тихо допомагали Україні більше ніж зараз. Так, як це роблять данці, чехи, болгари

злий 2024-03-17 / 12:47:59
Чудова позиція. Важливо тільки, щоби вона не залишилася пустою декларацією

НОВИНИ: Різне

16:56
Як готувати спаржу правильно: кілька хороших порад
01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
» Всі новини