Порівняльний огляд тест-смужок: порівняння різних моделей і брендів, їхні особливості та переваги

Цукровий діабет – це одне з найнебезпечніших захворювань, пов'язане з недостатнім виробленням підшлунковою залозою гормону інсуліну, який відповідає за вуглеводний обмін в організмі людини. Внаслідок недостатності інсуліну в крові накопичується надмірна кількість глюкози, та розвивається цукровий діабет. Небезпека цукрового діабету полягає в тому, що гіперглікемія, що розвивається, може стати причиною різних патологій серцево-судинної системи, ослаблення зору, розвитку «діабетичної стопи» і багатьох інших патологій.

Щоб вчасно діагностувати розвиток хвороби та уникнути множинних наслідків, необхідно контролювати рівень цукру в крові. Раніше такі виміри проводилися тільки в клінічних лабораторіях, сьогодні кожна людина може зробити це самостійно за допомогою спеціального приладу - глюкометра. Такі апарати використовуються не тільки в домашніх умовах, вимірювання за їх допомогою можна проводити у клініках та лікарнях.

Які бувають глюкометри

Існує кілька різновидів глюкометрів, але найчастіше використовуються два види:

- Фотометричний глюкометр – перший прилад для вимірювання рівня глюкози, робота яких заснована на вимірюванні інтенсивності забарвлення тест-смужки в результаті реакції між реагентом смужки та глюкозою;

- Біосенсорний глюкометр – високоточний сучасний апарат, який сьогодні є найпопулярнішим завдяки своїй точності та розумній ціні. Робота цього глюкометра заснована на вимірюванні струму, що виникає в результаті взаємодії реагенту, нанесеного на тест-смужку, та глюкози крові.

Вибір тест-смужок

Для роботи глюкометрів будь-якого виду потрібні тест-смужки. Принцип роботи смужки полягає в тому, що на її поверхню нанесено спеціальний реагент, який вступає у взаємодію з глюкозою крові.

Щоб глюкометр працював правильно та видавав достовірні результати, треба правильно підібрати смужки. Кожному виду глюкометрів відповідає певний вид тест-смужок. При неправильному виборі смужка просто не увійде в гніздо, або результат вимірювань буде неправильним.

Кожен виробник випускає тест-смужки для глюкометрів. Навіть в одного виробника може існувати кілька лінійок і для кожної він випускає індивідуальні смужки. Якщо до вашого глюкометра немає підходящих полосок, проконсультуйтесь з лікарем, або працівником магазину медичних товарів. Вони обов’язково підкажуть якими полосками можна замінити.

Глюкометр Акку-Чек

Смужки для глюкометрів Акку-Чек відрізняються за маркою апарату:

- Акку-Чек Актив №25 та №50 – смужки для ранніх моделей, при використанні кожної нової партії потрібно введення коду, який вказано на упаковці;

- Акку-Чек Перформа №25 та №50, що забезпечує високоточні показання за будь-якої температури – 99,9%. Інноваційний капіляр у формі воронки забезпечує всмоктування краплі крові протягом 1 секунди. Для проведення вимірювання потрібен мінімальний об'єм крові – 0,6 мкл, тому при проколюванні наноситься мінімальне травмування;

Глюкометр OneTouch

- Смужки OneTouch Contur Plus використовують із глюкометрами Contur Plus. Це пластикові смужки із сенсорними елементами на кінці. У цьому глюкометрі реалізована функція Second Chance – можливість додавання крові на тест-смужку протягом ½ хвилини після першого нанесення, якщо об’єм виявився недостатнім. Цілком виключена можливість контакту з лактозою, мальтозою та O2, завдяки чому вимір з використанням цих смужок відрізняється високою точністю. Не потрібно вводити код вручну;

- Тест-смужки One Touch Select підходять для глюкометрів One Touch Select Plus, One Touch Select Simpl. Кожна нова партія не вимагає введення коду, єдиний шифр вводиться при першому увімкненні апарата. Ідеальна точність вимірювань досягається завдяки двоелектродній системі смужок. Робоча зона смужок самостійно вбирає необхідну кількість крові після її нанесення. Випускаються упаковками по 25 та 50 смужок.

Глюкометр Bionime

- Смужки Bionime Rightest GS300 використовуються з апаратами Bionime Rightest GM110 і GM300. Фермент смужок – Глюкозооксид (GOD). Мінімальна кількість для аналізу – 1,4 мкл. Після нанесення крові на смужку вона вбирає необхідний для аналізу обсяг;

- Смужки Bionime Rightest GS550 використовуються із глюкометром Bionime Rightest GS550. Висока точність вимірювань забезпечує запатентована конструкція тест-смужки з електродами із сплаву-золота. Смужка не вимагає кодування при використанні кожної нової упаковки; 

- Смужки Bionime Rightest GS500/ELSA використовуються з апаратами Bionime Rightest GM550 та Bionime Rightest ELSA.

Глюкометр Gamma

- Тест-смужки GAMMA MS використовуються з глюкометрами Gamma MINI і Gamma Speaker. Для вимірювання використовується кров з пальця, долоні, передпліччя стегна, гомілки. При використанні кожної нової упаковки не потрібно вводити код. Поверхня тест-смужки автоматично втягує кров після її нанесення;

- Тест-полоски GAMMA DM використовують для глюкометра GAMMA DM. Мінімальний об'єм крові 0,5 мкл, тест-смужка втягує наночену кров автоматично.

Як використовувати тест-смужки

Незважаючи на різницю характеристик, при використанні всіх тест-смужок треба дотримуватись певних правил для отримання точних результатів:

- Перед проведенням процедури треба ретельно вимити та просушити руки;

- Тест-смужку треба брати за ребра, намагаючись не торкатися робочої поверхні, на яку нанесений реагент;

- Потрібно вставити смужку в гніздо до характерного клацання. Якщо тест-смужка вставлена не до кінця, прилад не працюватиме;

- Краплю крові треба наносити на певну область, намагаючись, щоб вона не розмазувалася;

- Після нанесення крові, вона автоматично втягується поверхнею смужки;

- Якщо в глюкометрі реалізовано функцію додавання крові, то це треба зробити протягом ½ хвилини після першого нанесення. Якщо ця функція в глюкометрі не реалізована, то тест-смужка зіпсована, треба вийняти її та вставити нову.

- Тест-смужки слід використовувати протягом терміну, вказаного на пакуванні. Якщо смужки не упаковані кожна в індивідуальний пакет, термін використання після розкриття може змінюватися, що також зазначено на пакуванні.

На сайті інтернет-магазину https://med-magazin.ua/ru/cat_170.htm можна вибрати та придбати найрізноманітніші глюкометри та витратні матеріали до них – тест-смужки, ланцети-проколювальчі, а також ручки для ланцетів.

04 вересня 2023р.

Теги: діабет, тест-смужка, цукор, інсулін

НОВИНИ: Різне

20:55
Велика родина за святковою вечерею: як вибрати зручний стіл
21:54
Jooble – кращий сайт для пошуку роботи, і ось чому
15:05
Що таке крафт папір і яка його сфера застосування?
02:11
/ 2
Фіцо назвав "пердінням" збір словаками €4 млн для України
15:18
/ 1
Косметичний ремонт у помешканні - як підготуватися, щоб все пройшло як і годиться
14:40
Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною – ДПСУ
13:08
Чи потрібен вугільний фільтр для води
20:07
Якими бувають стаканчики
16:56
Як доглядати за біговими кросівками: поради та трюки
16:30
Як купити вуличний ліхтар: особливості вибору якісного приладу
16:56
Як готувати спаржу правильно: кілька хороших порад
01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
» Всі новини